Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

12.3.14
0
Moja bodka za prezidentskou kampaňou 2014.

Po rokoch politickej biedy, hnevu, frustrácie a zúfalstva konečne svitla v roku 2010 v slovenskej vrcholovej politike nádej. V parlamente sa zjavil mladý politik, ktorý premýšľa, rozpráva a koná inak ako ktokoľvek iný na slovenskej politickej scéne.

                                        
Politika ako Rado Procházka sme na Slovensku po roku 1989 a s jednou-dvomi výnimkami ani pred ním nemali: má étos a idey, vynikajúce vzdelanie a energiu, intelektuálne a verbálne schopnosti, osobnostnú integritu a charakter, je prvotriedny ústavný právnik, ponúka kompetentnú verejnú službu a predkladá víziu, pre ktorú sa oplatí urobiť viac než len otrávene odmietnuť.

Ponovembrové politické elity na Slovensku urobili zo súkromného vlastníctva, osobného záujmu a zisku posvätnú kravu, zákony využili ako nástroj na drancovanie verejných zdrojov, štát podriadili záujmom privatizačných zbohatlíkov a z občanov si urobili rohožku - skrátka a dobre, zaviedli tu dravý a bezohľadný raný kapitalizmus 19. storočia.

Rado Procházka presne diagnostikoval neduhy ponovembrového štátu a jeho súdnej, výkonnej aj zákonodarnej moci. V roku 2012 predložil vedeniu KDH a celej pravici manifest ALFA Silná spoločnosť, jednoduchý štát. V manifeste pomenoval slabé stránky straníckej politiky, ponúkol generačnú a morálnu obnovu verejnej služby a so svojou predstavou tvrdo narazil na záujmovú politiku starej gardy KDH. Tá sa pokúsila „pacifikovať“ ho vyhliadkou pohodlnej straníckej a politickej kariéry, Pavol Hrušovský ho vábil na funkciu člena a neskôr predsedu Najvyššieho súdu.

Rado Procházka sa vedeniu KDH vzoprel, z tejto partaje politických a záujmových kupliarov odišiel, vydal sa svojou vlastnou cestou a opiera sa o vôľu, záujmy a hlas občanov. V straníckej a parlamentnej politike získal skúsenosť a schopnosť postaviť sa väčšine. Vie, že už ho stará garda nepovodí za nos, jej triky pozná a trúfa si pohnúť s vecami v tomto štáte dopredu. Ponúka svoje znalosti, svoju energiu, čestnú verejnú službu a v prezidentských voľbách víťazstvo Dávida nad Goliášom a ľudí nad systémom.

Popravde, pre mňa je to medzi kandidátmi na prezidenta jediný politik, u ktorého som ochotný risknúť, že sa z neho vykľuje len ďalší z radu tých, čo nasľubujú hory-doly a potom svoje sľuby s ľahkým srdcom hodia za hlavu.

Moja voľba je Rado Procházka.





Súvisiace články:


0 komentárov:

Zverejnenie komentára