Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

28.3.14
0
Dňa 28. marca som sa rozhodla, že si k meninám darujem taký pekný darček, že pôjdem odovzdať krv. Oslovila som aj najbližšie okolie, či sa pridajú a napokon sme šli traja. Dvaja mládenci, čo sa pridali už skúsenosti s darcovstvom krvi mali.


Peťo Hudec nový člen nášho Miestneho spolku SČK BA-Východné dal krv naposledy pred niekoľkými rokmi a tak bol rád, že aspoň sa dozvie ako je na tom zdravotne, nakoľko pred darovaním krvi je každý darca vyšetrený. Bol OK a tak jeho aj moja krvička „poputuje“ na ďalšie spracovanie a bude čakať a „tešiť“ sa na chvíľu, kedy začne prúdiť v iných žilách aby niekomu predĺžila život.


Druhému mládencovi – držiteľovi Zlatej Jánskeho plakety lekár 2 x meral tlak, či sa náhodou tlakomer „nepomýlil“. Za normálny tlak sa považujú hodnoty nižšie ako 120/80 mm Hg a za vysoký sa považujú hodnoty 140/90 mm Hg. A Jozef mal tlak cca 230/180 mm Hg, z toho dôvodu mu krv nezobrali. Na druhý deň musel navštíviť lekára, ktorý mu predpísal lieky na zníženie tlaku, ktoré musí dlhodobo užívať. Zároveň sa dozvedel, že takto zvýšený tlak je smrteľne nebezpečný a mal šťastie, že šiel odovzdať krv a tam sa vlastne dozvedel, že niečo nie je s jeho zdravotným stavom v poriadku.


Najhoršie na vysokom krvnom tlaku je, že - citujem z internetu:

Až 90–95 % prípadov vysokého tlaku nemá známu príčinu. Preto sa nazýva aj „tichý zabijak“ a môže poškodiť organizmus mnohými spôsobmi. Zvyšuje námahu srdca a ciev, pretože srdce musí pracovať ťažšie ako za normálnych okolností, má snahu zväčšiť sa – steny srdca zhrubnú. Ak sa srdce zväčší priveľmi, môže to spôsobiť veľké problémy. Jedným z najčastejších príznakov je dýchavica po fyzickej námahe. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko mozgovej porážky. Môže tiež poškodzovať obličky a zrak. Niektoré faktory zvyšujú pravdepodobnosť, že sa táto choroba rozvinie. Patrí k nim: obezita, nadmerné solenie, alkohol, nedostatok telesného cvičenia, stres.“


Po odbere krvi sme šli doplniť odobratú krvičku červeným vínkom a tak trošku osláviť moje meniny a pripili sme si aj na záchranu ľudského života. Ktovie ako by Jozef dopadol, keby nešiel odovzdať krv – možno si práve týmto rozhodnutím zachránil život, alebo aspoň predĺžil.


Soňa Macejáková

0 komentárov:

Zverejnenie komentára