Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.3.14
0
Odpovede kandidáta na prezidenta Rada Procházku v on-line diskusii s občanmi na topky.sk.

... katastrofálny stav v justícii

Súhlasím, že ten stav je veľmi vážny. Justícia sa potrebuje nadýchnuť čerstvého vzduchu a pohnúť sa dopredu. ... práve prezident republiky má najpriamejší dosah na to, kto sedí na tých najvyšších justičných poschodiach. Aktívna a pevná ruka vo vzťahu k týmto poschodiam je jednou z priorít môjho programu do prezidentského úradu.

... zmena ústavy

Dozrieva čas na novú spoločenskú zmluvu a práve nový prezident by mohol a dokonca mal zastrešiť jej prípravu. ... prvým poslaním štátu je ľudí chrániť a poskytovať im poctivú a kompetentnú službu. Zároveň platí, že demokracia sa nevyčerpáva len jedným volebným aktom raz za štyri roky, ale že aj medzi voľbami by mal znieť občiansky hlas.

... rodina a manželstvo muža a ženy a osôb rovnakého pohlavia

Práve zmysel pre rodinu, aj pre takú tú širšiu rodinu, je pre Slovákov typicky a je taký silný, že nás to dokonca odlišuje od niektorých iných národov. Napokon, práve rodiny sú jednou z vecí, ktoré na Slovensku ešte fungujú.:) Nemám pochybnosť o tom, že manželstvo muža a ženy je jedinečným vzťahom, s jedinečným poslaním, ktoré žiadny iný vzťah nahradiť nedokáže. Zároveň nepovažujem za žiadny armagedon, ak by sa ľuďom v iných formách vzťahu trochu zjednodušil prístup k niektorým službám a tak celkovo uľahčil život.

... počúvate slovenské skupiny a interpretov?

No jasné, že hej! vždy, keď hrajú v rádiu Riša Müllera či IMT Smile, nechám si to, neprepínam. Aj tá skladba Celeste Buckingham s Majkom Spiritom sa mi páči a môj syn je najnovšie úplne vysadený na ten nový Hex, keď sme sami. Ja som vyrastal ako tínedžer na Eláne, Petrovi Nagyovi, Tublatanke, ale aj Ursinym. Neskôr som objavil aj vážnejšie veci, Godára napríklad. A neskutočný poklad máme vo folklóre. Jednoducho sme muzikálny národ, si myslím.:)

... prečo kandidujete?

Preto, že mám presnú predstavu o tom, ako by sa úrad hlavy štátu dal využiť na aktívny výkon, aktívnu službu ľuďom. Viem, ako na to a mám dosť energie na to, aby som tú službu aj vedel dať.

... je platná legislatíva SR O. K.?

Niekde áno, niekde nie. Základným problémom nášho práva ale nie je to, že by sme ho mali málo. Je ním slabá rovnosť pred zákonom. Nepomôžu nám nové pravidlá, kým tie, ktoré už máme, nebudú pre každého platiť rovnako.

... je vyšetrovanie Gorily na mŕtvom bode preto, že ruka ruku myje?

Asi aj preto, a tiež preto, že po toľkých rokoch sa niektoré procesne úkony už nedajú reálne vykonať. Pýtali sa ma z médií, čo s tým ako prezident plánujem robiť a nechcem ísť teda s bubnom na zajace, ale myslím, že vás príjemne prekvapím. Dá sa, verte mi.

... kandidatúra Andreja Kisku

Všade vo svete sa ľudia z biznisu z času na čas uchádzajú o miesto vo verejnej službe a niekedy sa im to aj podarí, je to úplne legitímna snaha a ľudia si vyberú podľa svojho gusta. Nemám vo zvyku na niekoho útočiť, je mi to cudzie a mojím reálnym súperom je pán predseda vlády.

... nebudete kradnúť, ak sa stanete prezidentom?

Bolo by čudné začínať kradnúť práve po tom. vydržal som bez toho doteraz, vydržím aj naďalej.:) ... niekto je na peniaze, niekto na uznanie, niekto na to, aby mal hlavne pokoj a pohodlie. Mne, úprimne to priznávam, záleží na uznaní mojej práce, to je moja hlavná motivácia, odrobiť pre ľudí, čo sa dá, s nádejou, že to ocenia.

... aká bude vaša priorita, keď vyhráte?

Štyri hlavné veci: 1) aktívny dohľad nad plnením vládnych sľubov, 2) náprava pomerov v súdnej moci, 3) aktívna pomoc slovenským podnikom v zahraničí, tak aby to prinášalo prácu pre ľudí tu doma, 4) priame a pravidelne úradovanie v regiónoch, aby ľudia vedeli, že hlava ich štátu im vie byť nablízku.

... ostaňte v prezidentskej kampani tým, čím ste!

Kampaň, akákoľvek kampaň, nie je niečo, v čom by človek mal stratiť seba samého. Snažím sa už dlhé mesiace povedať ľuďom o sebe čo najviac, a zásadne pravdu, aj keď je niekedy nepohodlná.

... robili by ste prezidenta iba za minimálnu mzdu?

Problém podľa mňa nie je ani tak v mzde, ako skôr v tom, čo za ňu dnes dostávame. Preto hovorím, živíme ten úrad zo svojich daní, tak od neho chcime aktívny výkon. Každý verejný funkcionár by mal ponúkať aktívnu službu a hlava štátu predovšetkým. ... moja kandidatúra je súčasťou snahy naštartovať na Slovensku generačnú obnovu verejnej služby, a snahu pohnúť s krajinou dopredu, hlásim znovu a dávam verejný prísľub, že v prípade zvolenia sa doživotne vzdávam tzv. prezidentskej renty.

... má prezident dosť právomocí, aby zastavil bohapusté rozkrádanie štátu?

Prezident nemá v ruke čarovný prútik, ktorým keď mávne, bude zrazu raj na zemi, či už sa volá stabilita, istoty alebo akokoľvek inak. Má však k dispozícii dva nástroje: svoje vlastné ústavné kompetencie a osobný príklad. Obe musia byť v súlade, obe musí hlava štátu nasadiť. Aj aktívny výkon kompetencií, aj osobný príklad. Súcitom, statočnosťou, odvahou hovoriť ľuďom pravdu. ... ako prezident by som veľmi aktívne dbal o to, aby vláda plnila sľuby, ktoré ľuďom dala a zároveň reštartoval výkon spravodlivosti tak, aby naozaj slúžil ľuďom a chránil rovnosť pred zákonom.

... silnejšie postavenie prezidenta

Ak sa oslobodíme zo zajatia tou skúsenosťou, ktorú dnes máme, dokážeme z úradu hlavy štátu dostať to, čo potrebujeme. Dokonca si myslím, že by prezident mal o niektoré právomoci prísť, napríklad právomoc udeľovať amnestiu. Na druhej strane, právo predkladať návrhy zákonov by malo patriť aj skupine občanov ..., a možno aj prezidentovi republiky. Ale to hlavné, čo chcem v úrade dosiahnuť, sa dá aj bez toho.

... reálne prezident nemôže zmeniť takmer nič
                                           
Posudzujete to podľa doterajších prezidentov. Ja práve ponúkam zmenu tejto tradície, tradície mať prezidenta, ktorý končí svoju politickú kariéru. Pozrite, ústava hovorí, že prezident Slovensko zastupuje dovnútra aj navonok a že zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Všetkých ústavných orgánov! To je obrovský priestor, obrovská príležitosť pohnúť s touto krajinou. Len treba vedieť ako na to, a to si práve trúfam.

... kedy už konečne budú súdení aj politici za svoje zločiny ako je rozkrádanie, korupcia a pod.?

Do verejnej služby som išiel s návrhom zákona o finančnej zodpovednosti verejných funkcionárov, pretože ju potrebujeme aj kvôli rovnosti pred zákonom aj kvôli prevencii pred rozkrádaním. Zatiaľ sa mi to presadiť nepodarilo, ale aj s imunitou to dlho trvalo, ale nakoniec to vyšlo. Aj toto vyjde, ak to ľudia naozaj budú chcieť.

... akým spôsobom môže ekonomická diplomacia ovplyvniť bežného človeka?

Veľmi priamo. Ekonomická diplomacia je o pomoci našim ľuďom. ... Potrebujeme prezidenta, ktorý z každej cesty prinesie nejaký konkrétny úžitok ľuďom tu doma. A čo dnes potrebujeme viac, ako prácu? Lebo tá nezamestnanosť, to nie sú len čísla a grafy. To sú konkrétne ľudské osudy, to je dôstojnosť celých rodín. Prezident nielenže môže, ale dokonca musí myslieť aj na toto, a pre mňa je to srdcová záležitosť.

... ako chce Vaša manželka využiť pozíciu prvej dámy?

Prezidentský úrad je ... ako keby taká párová kandidatúra, to máte pravdu. Moja manželka už dlhší čas tak na kolene pomáha riešiť právne veci ženám-matkám, ktoré sú v núdzi. Spolu s pár priateľmi ... rozbiehajú projekt „Právnici ľuďom“, ktorý by mal bežným občanom, ktorí nemajú dosť peňazí na advokáta, nájsť takého, ktorý im službu poskytne pro bono, bezplatne. ... Ak by som bol zvolený za prezidenta, práve toto je projekt, ktorý by moja manželka chcela posunúť na čo najefektívnejšiu úroveň, dostať tú pomoc k čo najväčšiemu počtu ľudí.


(krátený prepis on-line diskusie)
topky.sk, 14. február 2014





0 komentárov:

Zverejnenie komentára