Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.9.18
0
Odpoveď na otázku, kto s akými kartami bude v roku 2018 súťažiť o post starostu Rače, naznačili voľby do BSK 2017. Očakávania odvodené z výsledkov volieb kľúčoví aktéri napĺňajú, aj keď niektorí len sčasti.

Michal Drotován (37) potvrdil očakávanie, že výsledok volieb 2017 „prečíta“ ako výzvu
a záväzok vybojovať post starostu. Ako nezávislý voľby 2017 vyhral s 3.238 hlasmi a víťazstvom v 15-tich z 18 volebných okrskov Rače získal silný mandát poslanca BSK. Volebný výsledok bol prejavom dôvery voličov a odmenou za dlhodobú poctivú odbornú prácu miestneho poslanca, ako aj za preukázané schopnosti v komunálnej exekutíve – v Karlovej Vsi pôsobil tri roky ako vedúci oddelenia dopravy a životného prostredia, od minulého leta tam riadi miestny úrad ako prednosta. Aj do volieb 2018 ide ako nezávislý občiansky kandidát.

Peter Pilinský (46) naplnil očakávanie, že do druhej obhajoby stoličky starostu pôjde za
každú cenu. Bez ohľadu na to, že s podporou 6 politických strán (Most-Híd, SMER-SD, SKOK-ELD, SZ, SDKÚ-DS, Starostovia a nezávislí kandidáti) sa s 2.273 hlasmi stal až druhým poslancom BSK, a že prehru odvrátil v závere kampane len billboardami a nezvykle populistickým sľubom do roku 2022 rozdávať časť svojej odmeny poslanca BSK. O jedno veľké prekvapenie sa starosta predsa postaral. Rozhodnutím prvýkrát sa otvorene neoprieť o politické strany a ísť do volieb 2018 ako nezávislý kandidát.

Monika Luknárová (48) je pre pozorovateľov prekvapením. Prečo? Vo voľbách 2017 ako
nezávislá obsadila 6. miesto s 1.470 hlasmi a za 25 rokov na miestnom úrade Rača zastávala len nižšie riadiace posty. Prekvapením je aj fakt, že nezávislá kandidátka z volieb 2017 ide do súťaže ako nominantka koalície politických strán (SaS, OĽaNO, Sme rodina, KDH, NOVA, OKS a Zmena zdola) a že o nomináciu koalície tak prišiel Róbert Pajdlhauser (NOVA). Možné dôvody rošády: slabý výsledok Róberta vo voľbách 2017 (1.131 hlasov); lobing uchádzačky a jej podporovateľov; záujmy strán a ľudí v pozadí pravicovej koalície, ...

Vo finále sa teda stretnú miestny a župný poslanec a uznávaný odborník pre samosprávu Drotován, starosta, mestský a župný poslanec a úspešný technológ miestnej politickej moci Pilinský a miestna poslankyňa Luknárová odhodlaná dokázať, že v batohu nesie maršalskú palicu.

Každý kráča k cieľu vlastnou cestou.
Ale o tom inokedy.

Miro Ščibrany, OZ račan.sk

Súvisiaci článok:





0 komentárov:

Zverejnenie komentára