Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

16.5.13
0
Na prelome apríla a mája sa Rača stala športovou mekkou v Bratislave. Konal sa najprv druhý ročník Račianskeho polmaratónu a hneď potom tretí ročník Račianskej časovky na bicykli. Obe tieto podujatia lámali rekordy v účasti a prezentovali Raču nielen športovo, ale hlavne svojou rodinnou atmosférou. Ponúkam krátky report.

    Foto:  Braňo Ražkovič - behame.sk

V nedeľu 28.04.2013 sa po vlaňajšom vydarenom premiérovom ročníku konal bežecký sviatok - Račiansky polmaratón (kategórie polamaratón, 10,6 km a detské behy). Som veľmi rád, že sa opäť podarilo získať podporu starostu a miestny úrad na čele s Marekom Porvazníkom pripravili bežecké podujatie pre všetky vekové kategórie na veľmi vysokej úrovni. Ak sa podarí získať nabudúce špeciálne žinenky, tak uvažujeme aj nad kategóriou lezúňov :-). Účasť bola v prípade kategórií dospelých dvojnásobná (nakoniec odštartovalo 393 ľudí v porovnaní zo 197 ľuďmi vlani) a v kategórii detí dokonca trojnásobná (cca 100 detí) oproti roku 2012. Podarilo sa prekovať tri zo štyroch rekordov podujatia (10,6 km muži a ženy a polmaratón ženy). Jeden rekord odolal, ale Michal Glaus si to vynahradil obhajobou vlaňajšieho prvenstva (čím sa stal jediným, ktorý sa v Rači tešil už druhýkrát). Preteky mali aj medzinárodnú účasť - zúčastnili sa ich bežci a bežkyne zo šiestich krajín - Slovenska, Českej republiky, Albánska, Talianska, Francúzska a dokonca Mexika - a veľmi úspešne získali na prvých miestach ceny nielen pretekári a pretekárky zo Slovenska, ale aj z Talianska a Českej republiky. Je možné, že prišli aj z iných krajín, ale nepriznali sa nám a štartovali pod slovenskou vlajkou. 

    Foto: Braňo Ražkovič - behame.sk

Veľmi sa teším, že pán Štancel tento rok prebral  do svojich rúk detské behy a zúčastnilo sa ich veľa detí všetkých vekových kategórií - pevne verím, že sa s nimi uvidíme o niekoľko rokov aj v hlavných pretekoch. Beh zapustil pevné korene a vlani sa podarila odštartovať tradícia (založili ju všetci, čo sa podieľali na tejto myšlienke - Marek ako hlavný organizátor, Laco Findl ako traťomerač a doprovod, starosta Peter Pilinský ako hlavná záštita, ja ako autor nápadu a trate a miestny úrad ako hlavný spoluorganizátor). Trať je síce mierne náročná (aj pre kopec pri Račany Bianco - štandardne podobnú trať 10,6 km behám okolo 42 min., v Rači som sa musel uspokojiť z časom trochu lepším ako 46 minút :-), ale ľudia boli veľmi spokojní a vychutnali si rodinnú atmosféru. Verím, že o rok sa všetci do Rače radi opäť vrátia. A že bežci prídu aj na ďalšie dva hlavné behy spoluorganizované Račou - Memoriál Janka Jakubca v októbri a Beh Rendezom v decembri). Poďakovanie patrí všetkých, ktorí priložili ruku k dielu - teda okrem vyššie menovaných ešte sponzorom, dobrovoľníkom a poslancom (Juro Madzin, Jano Meszároš, Mišo Hrdlička a tiež pretekajúci Miloš Jošt).

    Foto: Marcel Rebro - www.raca.sk - galéria

Kompletné výsledky (hlavné merané kategórie) sú dostupné tu. Reportáž na behame.sk tu.

Aby toho nebolo málo, hneď o tri dni sa konal prvého mája tretí ročník Račianskej časovky do vrchu (trať od amfiteátra až na Biely Kríž po asfaltke). A opäť bola tento rok rekordná účasť. Jednalo sa o pretek v rámci seriálu BSK Na bicykli deťom (časť výťažku zo štartovného išla na charitatívny projekt) a spoluorganizovala ho opäť mestská časť pod záštitou starostu (a organizačným zabezpečením Mareka Porvazníka). Šprint do kopca je výzva pre všetkých (aj keď samozrejme záleží aj na bicykli, horské ťažko predbehli cestné, ale pre každého to bola výzva). Trochu ma mrzelo, že na týchto pretekoch (neviem čím to je) sa zúčastňuje málo ľudí z Rače (z 250 účastníkov bolo z Rače odhadom iba cca desať). Je to škoda. Možno pomôže účasti aj iniciatíva na budúci rok nazvať pretek Memoriálom Rafaela Krampla, cyklistickej legendy z Rače.

Kompletné výsledky sú dostupné tu.

Michal Drotován




0 komentárov:

Zverejnenie komentára