Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
O pol roka volíme poslancov a župana BSK.

Voľbu Pavla Freša za župana BSK podporí popri pravici (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SMK, SaS, OKS) aj Strana zelených (SZ), oznámila nedávno TASR.

Od straníckeho prevratu v roku 2005 spolupracovala SZ s ľavicovými stranami. V roku 2006 sa lídri SZ uchádzali o poslanecký mandát do NR SR na kandidátke Slobodného fóra. V marci roku 2008 SZ a SMER podpísali zmluvu o spolupráci do parlamentných volieb 2010, aby koncom toho istého roka zmluvu po verbálnej prestrelke zrušili - SMER obvinil zelených, že im ide len o pozície na kandidátke SMER-SD. Labuťou piesňou hľadania si miesta naľavo od stredu bolo pre SZ deklarovanie spoločného vstupu SZ a SDĽ do parlamentných volieb v marci 2010.


Po neúspechu v parlamentných voľbách 2006 zelení vsadili na postup „zdola nahor“: v Rači v roku 2006 cez koalíciu so SMERom, HZDS, SNS a SF prenikli do MZ, v roku 2009 skúsili šťastie vo voľbách do BSK, v roku 2010 ich vlna anti-zvonárizmu vyniesla do MZ aj do MsZ hl. mesta. Jeden z býv. 12 apoštolov Jána Zvonára z r. 2006 Peter Pilinský (kandidát s č. 33) sa stal starostom, jeho spoluštatutár Martin Jóna asistentom starostu a Rača komunálnou baštou SZ.


V roku 2013 zelení otočili kormidlo doprava a pochovali aj tak spornú povesť SZ ako ľavicovej strany. Otázka znie, čo za podporu Pavla Freša požadujú. Minulé politické zväzky zelených naznačujú, že svoju značku spolu s vplyvom a peniazmi sponzorov pravdepodobne zobchodujú za miesta na kandidátke do zastupiteľstva BSK. V hre je aj politický prebehlík, neviditeľný poslanec MsZ a starosta Rače Peter Pilinský. Jeho nominácia a volebný výsledok môžu veľa napovedať o vyhliadkach vo voľbe starostu v roku 2014.

Do stranícko-voličských počtov môžete vstúpiť aj vy v ankete

Koho by ste volili v Rači do VÚC?

Šťastnú ruku pri výbere!




Súvisiace články:

0 komentárov:

Zverejnenie komentára