Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Starí ľudia sú hádam zraniteľnejší, než deti. Deti sa zrania, oprášia a bežia ďalej. Dieťa z bezmocnosti vyrastie, starý človek už nie. 
Tak som si nejako myslela, že blbý šport menom okrádačky starkých už skončil svoju éru, že už sú všetci dostatočne skúsení, informovaní a nenaletia. Ale bolo to naivné myslenie. Každú chvíľu v správach počujete, že zase okradli babičku ľudia vydávajúci sa za zamestnancov elektrárne. Veru, skúšali to aj na Našubabičku, kým sama žila v mestečku na Záhorí. Okopávala si kvetinky pred domom, keď pri nej zastalo auto, vystúpila počerná pekne oblečená dáma a pýta sa jej na meno, na to s nadšením vraví:
"Áno, Našababička, vás sme hľadali! Sme z dôchodkového sporenia a vy ste vyhrali! Tešíte sa?"
"Ale jasné...", zahundrala starká tušiac, koľká odbila.
"Tak pôjdeme dnu aj s pánom vedúcim a spíšeme to, aby sme vám mohli výhru vyplatiť:"
Na to Našababička zavrčala: "A nikam nepôjdete! Ani vy, ani pán vedúci! Dnu pôjdem sama a zavolám políciu!"
Počerná vyobliekaná dáma nasadla k vedúcemu do auta kričiac niečo v zmysle: "To budete ľutovať!" Našababička upaľovala k susedom, lenže kým sa tamojšia polícia motkala na ulici, vyobliekaná počerná dáma s pánom vedúcim obrali inú babičku o pár ulíc ďalej...
Podfuky v štýle: Som kamarát vášho vnuka a potrebujem peniaze na operáciu, váš vnuk vám ich vráti alebo aj príbuzných - som v srabe, žena ma vyhadzuje z domu, požičaj mi na byt, šak ti vrátim - akonáhle sú peniaze, rozvod sa nekoná, ale ani po rokoch vrátenie...
Lacné výlety s obedom zadarmo a darčekom pre manželské páry (nebola som na takom lákavom výlete, neviem, ako to na Slovensku chodí), kde starkí pod tlakom nakúpia sprostosti, ktoré vôbec nepotrebujú, ovčie rúna, ktoré sa nedajú prať v práčke a končia ako podložky pre psa. Predražené zázračné hrnce, čo varia samé, len už nie je v nich čo variť, lebo niet peňazí na ingrediencie. Vysávače, ktoré vám zaručia dlhý zdravý život (prd makový!) a v neposlednom rade najnovšie vitamíny až z Aljašky, ktoré vás zo všetkého vyliečia. Aj z rakoviny. Za stovky eur...
Do kín, aj do nášho Račianskeho prichádza snímok Šmejdi, čo je v podstate dokument zachycujúci tajnou kamerou všetky tieto obchodné taktiky, plný ponižovania a nátlaku. Snímok, ktorý by mali premietať povinne v kostoloch, kluboch dôchodcov, na chodbách zdravotníckych zariadení a pekne zadarmo. Aj Račianske premietanie bude zadarmo, 14. mája o 10-hodine, tak pozvite vašich starkých, nech sa poučia.
Okrádať starých ľudí je hyenizmus najhrubšieho zrna! To sú mi sympatickejší bankoví lupiči. Starkí s peniazmi prichádzajú o možnosti, ako zlepšiť svoje zdravie - napríklad si nemôžu zaplatiť liečebný pobyt, pomoc v domácnosti, niečo, čo by im zlepšilo zdravotný stav a samostatnosť.
Ako sa v živote vysporiadajú v duchu a vo svojom svedomí ľudia, čo práve zneužívajú, či zneužili starého človeka, to netuším. Ale asi nijako, sú to ľudia bez chrbtovej kosti, bez svedomia, lásky a pevne verím, že sa im to tisícnásobne vráti a hajzli skončia pod mostom!
Páni, ale som sa rozbehla, ale určite mi to odpustíte...

0 komentárov:

Zverejnenie komentára