Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Včera som sa zúčastnil zasadnutia poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ), hlavne kvôli bodu č. 45 o zámene pozemkov na Hagarovej ulici. Diskusia poslancov MsZ bola dynamická, miestami emotívna, to isté sa týkalo aj vystúpení obyvateľov MČ Rača, ktorí v diskusii vystúpili.

Samotná diskusia trvala skoro dve hodiny. Padli tam informácie o chybách, ktoré sa v minulosti urobili na strane mesta i mestskej časti. Páni poslanci a poslankyne kládli otázky, že ako bolo možné doviesť veci tak ďaleko, aby sa povolila výstavba v stabilizovanej zóne. Tí, ktorí by mohli vysvetliť, prečo konali tak ako konali, už nie sú vo svojich funkciách alebo si už nepamätajú – lebo podpisovali stovky či tisíce dokumentov, ako nám to dotyčný pán poslanec - s podpisom - pán Tomáš Korček včera oznámil.

Padli aj ďalšie otázky poslancov.
Ako je možné, že:

        za posledných 13 mesiacov sa v danej veci takmer nekonalo a veci sa začali hýbať až tesne pred posledným MsZ?

        zástupca developera podá v jeden deň poobede do podateľne magistrátu žiadosť a na druhý deň je mu vyhovené, keď inokedy sa veci riešia aj mesiace, dokonca roky?

       členovia mestskej rady materiál o zámene pozemkov dostanú rovno na rokovací stôl bez možností si ho preštudovať?

       predmetný materiál o zámene obíde finančnú komisiu?

       poslanci MsZ oficiálne nedostanú podrobnú a overenú informáciu o požadovaných nákladoch developera a majú sa rozhodovať (ako jeden z nich poznamenal) na základe „viery“?

alebo

       prečo sa pán starosta mestskej časti pán Mgr. Peter Pilinský priklonil k pozitívnemu svetlo-technickému posudku developera a nie k zamietavému, ktorý dali vypracovať na vlastné náklady obyvatelia Hagarovej, a vydal stavebné povolenie?

       prečo sa takýto ťažký bod nechal na poslednú schôdzu MsZ?

       prečo a kto mal záujem o vyvolanie časovej núdze?

Ďalší poslanec spomenul, že už je unavený z podobných jednaní, ktoré boli pod časovým nátlakom, lebo toto, lebo tamto, hlavne treba rýchlo rozhodnúť...

Píšem tento článok ako obyvateľ MČ Rača i ako signatár Otvoreného listu poslancom MsZ, v ktorom jasne ako signatári okrem iného píšeme:

„Na záver chceme zdôrazniť, že stojíme na strane obyvateľov Hagarovej v ich legitímnom a vytrvalom úsilí zabrániť výstavbe polyfunkčného domu na Hagarovej ulici. Svojím postojom v žiadnom prípade nespochybňujeme zámenu pozemkov, no zároveň dôrazne žiadame, aby sa tak nedialo v časovej tiesni, za nevyjasnených okolností, pod nátlakom a za krajne nevýhodných podmienok pre hlavné mesto.“

Zámenu nezamietla poslankyňa Zuzana Dzivjáková svojim jedným hlasom, ani miestny poslanec Michal Drotován či občan Miro Ščibrany (obaja bez možnosti hlasovať), ako sa tvrdí v uzavretej fb-skupine Račania. Zámenu zamietlo zastupiteľstvo demokratickým hlasovaním, predovšetkým pre mnohé nejasnosti a nezodpovedané otázky.
                        
Obyvateľ MČ Rača si môže urobiť názor sám - diskusia o zámene pozemkov sa dá pozrieť na internete:



Ing. Boris Krošlák
obyvateľ MČ Rača
kandidát na poslanca MČ







1 komentárov:

  1. Mam obavy, ze pan starosta Pilinsky to obrati pekne proti Vam...ze to ste boli prave vy "signatari", ktori zablokovali zamenu pozemkov. Pre vacsinu ludi je jednoduchsie videnia sveta pohodlnejsie. To, ze investor a starosta dotiahli tento problem do patovej situacie si malokto uvedomuje a presne na to sa spoliehali. Ak nepovolia vymenu, tak inevstor postavi. Ak sa vymenia, investor bude mat hodnotnejsi pozemok. Tiez by ma zaujimalo akou metodikou boli vypracovane zvysene naklady investora na novom pozemku a na zaklade akych posudkov tieto naklady su relevantne.

    OdpovedaťOdstrániť