Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Dokiaľ som sa nenasťahoval do Krasňan, tak som túto „fóbiu“ nemal. To až tu som ju získal. 

Ako sa to stalo? Začalo to jedného dňa pred viac ako dvoma rokmi. Počujem zvuk píly, ale nevenujem tomu prílišnú pozornosť. Podľa zvuku neviete, či sa orezáva, alebo robí výrub. Automaticky som to vyhodnotil ako orezávanie. O všetko sa treba starať a tak určite aj o stromy. Hoci aj motorovou pílou. Ako veľmi som sa mýlil mi bolo jasné až neskôr. Po asi hodine podprahového počúvania tohto zavíjania som vstal od stola a pozrel z okna smerom, odkiaľ to šlo. To, čo som videl, mi vyrazilo dych. Pilčíci pílili a pár ďalších chlapov kládlo popílené drevo do pristaveného nákladiaku. Pôvodné stromy ale nikde. Najskôr som bol nahnevaný, že som to mohol zistiť hneď pred hodinou a mohol niečo podniknúť, stačilo, keby som sa viac zaujímal. Možno by sa to dalo zastaviť. Potom mi prišlo užitočné predsa len radšej konať, kým neostaneme úplne bez zelene.
Napadlo mi, že je to nejaká svojvôľa, ale nechcel som šíriť paniku hneď. Ako uvedomelý občan som teda okamžite volal na príslušné miesto – Miestny úrad. Tam sa mi ohlásila pani úradníčka s tým, že kolegyňa zodpovedná za zeleň je práve na dovolenke a že ona nemá informácie. Nech skúsim Magistrát, že to je aj tak v ich pôsobnosti. Tam nemali informácie. Že to muselo byť schválené, ale príslušný pracovník je v teréne a ozve sa. Rozhodnutý som bol konať, tak som nechcel čakať, kde sa pilčíci rozhodnú sami skončiť. Zalarmoval som preto najskôr mestskú, potom štátnu políciu. Nahlásil som totiž podozrenie z nelegálneho výrubu, lebo stromy som veľmi dobre poznal. Chodil som okolo nich denne. No a zdali sa byť v poriadku. Zelené, vek tak okolo 30 rokov. Tu a tam (bolo horúce leto) obschnuté. Vďaka promptnému výjazdu polície píly v ten deň stíchli. 5 stromov ale ostalo v nenávratne. Nasledujúci deň som šiel na služobnú cestu. Po návrate o niekoľko dní som sa nestačil diviť. Za obeť padlo ďalších 5 stromov. Spolu teraz už cez 10 vzrastlých stromov. Medzitým sme zistili, že nešlo o nelegálny výrub. Černockého alej je v správe Magistrátu a nie MČ Rača! No a Magistrát dal na základe požiadavky MČ Rača cez dodávateľskú firmu zrealizovať výrub. Dôvod? Ohrozenie bezpečnosti a majetku. Ide o ploskáčika a pagaštan konský. Je to širší problém. Inde v Rači sa rieši postrekom. Tu výrubom.
Namiesto liečby, rovno likvidácia. S požehnaním znaleckého posudku. Čo tam po tom, že strom rástol desiatky rokov, vytvára tieň, zásobuje nás kyslíkom a lapá prach. Plus je útočiskom pre vtáky a iné živočíchy. To ako keby ste mali psoriázu a namiesto mastičky by vás dali popraviť. Hneď som si predstavil. Žiaľ, v prípade stromov je takýto postup legálny.
Nechcem nikoho obviňovať, pretože jedni tvrdili, že oni len plnili požiadavku, druhí, že riešili záujmy občanov a že na vine je ten druhý. To, čo sa ma najviac dotýka, je postoj, že čo je poškodené je potrebné pre istotu odstrániť. Záchranu, prípadne náhradu veľmi riešiť netreba. No a tu sa na scénu dostáva po vyše roku developer. Nebyť firmy, ktorá postavila na pôvodne zelenej ploche dom na Černockého, nemali by sme náhradu za odstránenú časť aleje pravdepodobne dodnes. Nestalo sa tak automaticky, ako by sa mohlo zdať. Aj na prvý pohľad zbytočná panika a účasť, mala za výsledok rozhýbanie kompetentných. Všimli si zrejme, že predsa len niekto kontroluje, čo sa tu deje. Dnes je na mieste vyrúbaných stromov vysadená náhrada. Nechápem síce, prečo znova pagaštan, ale snáď sa mu ploskáčik bude oblúkom vyhýbať. Výsadbu zabezpečil developer s prispením súčasného starostu Pilinského, ako určitú kompenzáciu za výrub väčšieho množstva stromov v bezprostrednom okolí kvôli spomínanej výstavbe.

Čo z toho vyplýva? Pre občana len to, že je dôležité sledovať a kontrolovať, čo sa v jeho okolí deje a požadovať vysvetlenie od kompetentných. Tiež je dôležité sa nenechať odradiť, ani keď sa zdá byť toto snaženie ako boj s veternými mlynmi. A v prípade zisteného pochybenia požadovať od kompetentných nápravu. Trpezlivosť a dôslednosť sa nakoniec, ako ukazuje popisovaný príklad, predsa len vypláca.

No a čo s mojou fóbiou? Obávam sa zvuku motorovej píly, ale veľmi dobre viem, že to nie píla je na vine. Za všetkým hľadaj človeka!

Podľa ďalších neoficiálnych informácií, ktoré sa mi podarilo zistiť, je v pláne postupné vyrúbanie topoľov a ich obmena na celej Cyprichovej, a to v dobe do 3 rokov. A aký je dôvod pre výrub? Ako vždy verejný záujem, bezpečnosť a zdravotný stav stromov.
Varovaním pre mňa je napríklad výrub stromov pri krasňanskom Kostole na jar tohto roku. Údajne kvôli zlému stavu a verejnému ohrozeniu museli byť odstránené. Ďalšie krásne stromy v okolí to ešte čaká. Keď je to plánovaná aktivita, tak normálne by som očakával aj adekvátnu náhradu. Je to ale tak? Na mieste pôvodných stromov boli vysadené stromčeky s obvodom pňa do 15 cm. Teším sa tomu.
Aby tieto stromy začali fungovať ako vizuálna, prachová a hluková clona tak, ako fungovali tie vyrúbané, bude potrebné počkať ešte minimálne 15-20 rokov. To by ich ale musel niekto zavlažovať a venovať im aspoň minimálnu starostlivosť, keď nie dlhodobo, tak aspoň bezprostredne po presadení. Dnes je väčšina žiaľ polosuchých. Zalievanie sa totiž začalo, až keď malé koruny začali vplyvom júlových horúčav dramaticky strácať listy. Aký bude ich osud je teraz čisto v rukách prírody. Stromčekom držím palce. Čo na to ale občania dotknutej lokality? Všimli si to vôbec? Podnikli niečo? Alebo je to podľa nich všetko úplne zbytočné a nepodstatné? Kedy nám začne záležať aj na prostredí, v ktorom žijeme? Kedy budeme aktívnejší, čo sa nášho prostredia týka? A kedy sa budeme dožadovať svojich práv u kompetentných?
Za seba môžem povedať, že budem naďalej ostražitý. Nie je mi jedno, čo sa v mojom okolí deje. A naďalej budem presadzovať, aby sa Krasňany mohli pýšiť tým, že majú asi najviac zelene spomedzi bratislavských sídlisk.
A namiesto výrubu by bolo vhodné zvážiť, či existujú aj iné, šetrnejšie metódy riešenia a skúsiť najskôr tie.


kandidát za poslanca
miestneho zastupiteľstva Rača – Krasňany



2 komentárov:

  1. Pan Skalsky, nemal by som vyhradu k Vasim pocitom, len skoda, ze ich registrujeme az pred volbami - myslim, ze je to trochu neskoro sa aktivizovat v oktobri.
    Zarazaju ma aj Vase nie uplne detailne informacie...pri Cernockeho boli vysadene pagastany pletove, ktore by ploskacik ohrozit nemal (prirode vsak nerozkazeme a mozno sa budeme divit, zatial nam treba len dufat).
    Topole na Cyprichovej a Hubeného chcu dat zlikvidovat velakrat aj samotni obyvatelia bytov...dovod? ...listie!!! Lezie im do ryn. Namiesto toho, aby sa clovek prisposobil okoliu, snazi sa menit a prisposobit si okolie podla seba...dosledky v globálnom meradle si vieme vsetci domysliet. Namiesto pravidelného cistenia ryn, ludia daju radsej stromy spilit - jednoduche, aleb primitivne riesenie.
    V okoli novej predajni Lidla na Pekne ceste zostalo z tych okrasnych ceresni zivych mozno 5-6 kusov. Ked pôjdete okolo, pozrite si co prezilo. Spravca Lidla nebol schopny ani zabazpecit pravidelne polievanie - cize mame zase o jeden rok menej zo zivota stromu, ak ich vôbec nahradia. A potom zase cakame kym nieco vyrastie. V severskych krajinach je strom skoro posvatny, ustupuju im stavby, nie naopak. Ja len dufam, ze sa myslenim posunieme aj my niekam a nebudeme brat stromy za totalnu samozrejmost - spilenie je jednoduche, ale starat sa o ne aby vyrastli na minimalne povodnu velkost lahke nie je..dokonca ani financne. Skuste sa poprechadzat po Krasnanoch, uvidite, ze vela stromov nie je v 100% stave - odlupujuca kora, pagastany s ploskacikom, suche javory cukrove...za svoju lahostajnost k organizmom, ktore nam nic neberu, ale len davaju raz zaplatime a faktura sa odrazi na nasom zdravi...len tak dalej obyvatelia Krasnan zaujimajte sa len o to, kde zaparkujete, kde nakupite, kde sa zabavite, ale ked v lete sa nebudete mat kde schovat s detmi do tiena, tak necumte.
    JJ

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravim Vas.
    Mate pravdu. Vela stromov je v zlom stave, alebo uz su aj vyschnute uplne. Je potrebne s tym nieco aktivne robit.
    Ak pisete, ze sa aktivizujem az pred volbami, tak nemate pravdu, dokonca mam pocit, ze reagujete na clanok bez toho aby ste si ho precitali. V 4. vete clanku popisujem, ze to zacalo pred 2 rokmi.
    Nebudem s vami polemizovat ci je to dostatocne dlhy cas pred volbami. Kazdopadne moj zaujem o zelen nie je motivovany volbami. Skuste viac googlit a zistite to :) Ak to nebude stacit, ozvite sa mi neanonymne a ja Vas budem rad informovat o konkretnych krokoch, ktore som spravil. A ci budem zvoleny alebo nie, nepovazujem za podstatne. Dolezitejsie je ci budu Krasnany aj o par rokov take pekne ako su teraz.
    Jura Skalsky

    OdpovedaťOdstrániť