Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

V nedeľu 19.10.2014 bola oficiálne spustená do prevádzky a slávnostne otvorená nádherná vinohradnícka cyklotrasa JuRaVa.

Nie, nebudem hovoriť o rozšantených deťoch, trblietaní slnečných lúčov ani o vysmiatych tvárach dôchodcov (hoci aj také bolo J), chcem hovoriť o úžasnom projekte a o tom, že podľa mňa sa jeho otvorením nič neskončilo, práve naopak.

JuRaVa nie je štandardná cyklotrasa ako napríklad petržalská hrádza (i keď aj tam je pekne). JuRaVa je veľmi špecifická najmä nádhernými scenériami, ktoré ponúkajú podkarpatské vinohrady i prírodná rezervácia Jurský Šur, ktorá sa hrdí množstvom chránených druhov. Radosť bicyklovať, behať i korčuľovať! Ticho, príroda, krásne scenérie a to všetko spolu na 28 km. To je to, čo robí JuRaVu jedinečnou.

Niektorí si povedia, že po tejto trase bolo predsa možné jazdiť aj predtým. S malými deťmi alebo na korčuliach to však bolo úplne nemysliteľné, navyše, cesta bola po dažďoch často len ťažko alebo úplne nezjazdná, takže prínosom pre masy rodín bažiace po kúsku pohybu v prírode JuRaVa určite je.

Výzvou určite bude tiež spolužitie rekreantov a áut – keďže o krásne vinohrady, ktorými trasa vedie, je potrebné sa starať (a sme týmto vinohradníkom vďační, že môžeme jazdiť vinicami a nie burinou). Ohľaduplnosť každého vodiča i rekreanta sa podpíše na obľúbenosti a dobrom mene cyklotrasy JuRaVa, miesta je tam predsa dosť pre všetkých.

Muškami na vychytanie sú určite aj diery a výtlky na ceste z Rače, rozbitý podjazd pod štvorprúdovkou vo Svätom Jure, či nedoriešený priechod pre cyklistov vo Vajnoroch, tiež by pomohlo na viacerých miestach upozornenie vodičov áut dopravnými značkami, že jazdia v lokalite so zvýšeným pohybom cyklistov a chodcov. Veríme však, že toto sú drobnosti, ktoré si každá z mestských častí eviduje, uvedomuje a neostanú nadlho zabudnuté J. Cyklotrasa predsa vstúpila do svojho prvého roka oficiálneho fungovania a bude to teda určite chcieť postupné zvykanie od šoférov, obyvateľov aj samotných rekreantov, aby sme dosiahli príjemné spolužitie všetkých.

Ako sa tiež ukázalo, plánované napojenie cyklotrasy JuRaVa na Východnú ulicu (medzi Vajnormi a Rendezom) je viac ako potrebné a pre rodiny cyklistov s deťmi z Rače, Vajnor, Krasňan i Východného bude toto napojenie veľkou úľavou. Strach v očiach rodičov, keď okolo ich detí prefrčí autobus 70-tkou by o potrebe tejto trasy presvedčil každého. O to je potešujúcejšie, že táto časť cyklotrasy je hudbou blízkej budúcnosti.

Otvorenie cyklotrasy JuRaVa oživilo v mnohých nádej, že aj u nás môžu byť cyklotrasy pre pohodlné a najmä bezpečné bicyklovanie, beh či korčuľovanie rovnako ako v Rakúsku, či na Morave, že rodiny z Rače alebo Vajnor už nemusia nakladať bicykle na nosiče a voziť ich do Čunova alebo Devína. JuRaVa je jednoznačne výborný projekt a myslím, že aj počet cyklistov, pešiakov a korčuliarov, ktorí sa zúčastnili v nedeľu 19.10.2014 na slávnostnom otvorení pri Pustom kostolíku ukázal, ako veľmi je potrebný rozvoj cyklotrás v BA a okolí.

Atmosféra bola výborná a bolo cítiť akýsi pocit spolupatričnosti Juranov, Račanov i Vajnorákov a práve o tom podobné projekty majú byť, aby sa ľudia stretávali. Aj preto patrí skutočne veľká veľká vďaka všetkým, ktorí sa o vznik tejto cyklotrasy pričinili.


Viera Štrbáková












Foto: Róbert Pajdlhauser


1 komentárov: