Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

20.1.13
36
Otvorený list vedeniu Mestskej časti Bratislava - Rača k Urbanistickej štúdii zóny Račany Rosso.


Vážení zástupcovia MČ Bratislava - Rača,

dovoľte mi vyjadriť svoj nesúhlas so zmenami územného plánu navrhovanými v Urbanistickej štúdii Račany Rosso, o ktorej budete pravdepodobne na jednom z najbližších rokovaní MZ hlasovať. 
Žiadam Vás, poslancov a predstaviteľov mestskej časti Bratislava - Rača, v ktorej bývam, aby ste tak ako my, obyvatelia, aj Vy podporili kvalitnejší život v Rači a nedovolili Raču zahusťovať nevkusným navyšovaním poschodí, zahusťovaním ulíc, zužovaním chodníkov, novými parkovacími plochami a cestami, zvýšením tranzitu áut popri našich obydliach - na úkor zelene, stromov, priestorov na oddych a rekreáciu ako aj vzácnych a ubúdajúcich plôch viníc a kyslíka.
Obhajcovia projektu Račany Rosso vyzdvihujú estetičnosť novej zástavby. Majú pravdu - v porovnaní so socialistickými panelákmi je architektúra neporovnateľne krajšia a materiály kvalitnejšie. No čo z toho, keď tvorcovia úplne neesteticky prilepujú jeden objekt na druhý a nezužitkujú zeleň, jedinečný krajinný reliéf a dýchajúci priestor územia Rače. Platí to žiaľ už aj pre sídlisko Račany Bianco, stačí tam zájsť na návštevu a umelecký dojem sa stratí... Estetické nadštandardne presklené bytovky znehodnotené priestorovou blízkosťou a balkónmi nemilosrdne pozerajúcimi do kuchýň susedov sa tak menia na obyčajné pavlačové domy.
Toto teda nie je v dnešnej dobe žiaden lepší výdobytok a mám záhadu, akí odborníci sú architekti a územní plánovači, ktorí toto vymýšľajú a schvaľujú. Je jedno, akí starostovia a poslanci odobrili, odobrujú a budú odobrovať takúto výstavbu. Ak nám takto znehodnocujú životné prostredie a jeho kultúrnosť, stavajú si tým také isté „pomníky“, na ktoré sa ľudia už v minulosti naučili pozerať s dešpektom.
Pri nedávnej návšteve Florencie som mala príležitosť opýtať sa domácich, ako je možné, že ich mesto si už pol tisícročia, od čias Mediciovcov, udržiava vkusný a jednotný štýl architektúry, s prevažne nízkopodlažnou zástavbou a bohatou zeleňou. Bratislavčan zvyknutý na naše králikárne si to tam nemôžete nevšimnúť. Dozvedela som sa, že ich radnica veľmi dbá na to, ako pridávať nové domy k historickým budovám - budovy nesmú presiahnuť určitú výšku. Florenťania sú hrdí, že sú súčasťou takejto kultúry, histórie a prírody, že svoje mesto dokázali uchrániť a ako dobrí hospodári si ho chránia ako oko v hlave. Nepochybujem o tom, že aj tam čelia developerom, ktorí radi zhodnocujú svoje peniaze. Od Florenťanov sa však máme čo učiť a prestať ničiť našu krajinu a našu mestskú časť novou vlnou skazy bez citu, ladu a skladu, keď to niekomu práve takto vyhovuje.
Nedovoľte a nedovoľme spoločne, aby sa z Rače stala ďalšia Petržalka!

PhDr. Hana Ščibranyová
obyvateľka Rače

Pohľad na Florenciu


Pohľad na Račany Bianco

Foto: Hana Ščibranyová, Ľudovít Havlovič



36 komentárov:

  1. Zaujímavý odkaz z fejsbuku:

    Ernest Huska: toto mohol napisat len ten co nikdy nebol v Petrzalke - zelen, sad, obchody vsetkeho druhu, hradza, rameno, jazera, nechodi sem len par elektriciek ako do Race, ale siet busov ktoru sa dostanete do kazdej MC, najviac ludi so SS a VS vzdelanim, netrcime pravidelne na Racianskej rano do a po obede von (ano, ked je hnusne obcas su u nas ucpate mosty), Petrzalka bola sucastou Rimskej rise - Raca bola uz v barbariku, nedotykajte sa nasich kruhov !!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak dáme bokom otázku, či je viac to, že Petržalka (rozumej územie, kde teraz ani nie polstoročná Petržalka leží) bola súčasťou Rímskej ríše, alebo 800-ročné nepretržité osídlenie Rače a vrátime sa ku kvalite bývania, Ernest Húska trafil klinec po hlavičke: nie je žiadne terno každé ráno a popoludnie trčať na Račianskej. A práve o to ide, aby tam obyvatelia Rače, Sv. Jura, Pezinka, Vajnor... netrčali vďaka sídlisku Račany Rosso ešte dlhšie.

    Pán Húska mi možno neuverí, no z postupného poľudšťovania Petržalky sa tešia aj obyvatelia Rače :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. pani Scibranyova asi zaspala dobu..ak chce porovnavat Florenciu s Racou tak to ako keby sme porovnavali napr. Bratislavu s Uzhorodom :-) nic v zlom , ale taketo porovnavanie je skreslujuce a nie na mieste.....ak ma byt jedinym porovnanim vystavba Racany Bianco, tak potom je to absolutne zavadzajuce co sa tyka jej pripomienok z hladiska toho, ze devastacia Race sa zacala za komunistov vystavbou prveho panelaku a likvidaciou prvych vinic....a dalsimi krokmy v porevolucnom obdobi.....mne osobne estetickost projektu vobec nevadi, naopak sa mi paci, druha vec su vecne primomienky, ktore ako som pozeral maju svoje opodstanenie..treba najst kompromis jak na strane investora tak na strane poslancov......co mi trosku bije do oci, su clenovia peticneho vyboru, pretoze niektory z nich maju maslo na hlave...neviem akym sposobom sa tam dostal poslanec Hazy, ked aj jeho hlasmy presli zmeny uzemnych planom jak v Raci, tak aj na meste kde posobil ako mestsky poslanec.....vidim, ze polievocka sa prihrieva roznymi sposobmi, a viac by to malo vadit vyboru peticnemu, ze ludia , ktory to dopustili teraz chcu byt pekny...

    Daniel

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Florencia s Račou sa v článku porovnáva len v ochrane pred developerským „urbanizovaním“, ktoré znižuje kvalitu bývania obyvateľov. V tomto zmysle možno pokojne porovnávať aj Bratislavu s Užhorodom.

    V článku ani v celom dianí okolo UŠ zóny Račany Rosso nejde o hľadanie kompromisu investora s poslancami, ale s obyvateľmi. Pre obyvateľov je prioritou dobré bývanie, pre investora zisk. Kompromisom je už platný ÚP hl. mesta, lenže investorovi to nestačí: usiluje sa ísť vysoko nad jeho rámec a nič za to neponúka. Občania majú jedinú možnosť - bezohľadné naháňanie zisku za každú cenu zastaviť.

    Členstvo poslanca Házyho v petičnom výbore chápem ako jeho postavenie sa na stranu obyvateľov. Ako člen petičného výboru tento jeho krok vítam bez ohľadu na to, či v minulosti prispel k zmenám územného plánu alebo nie.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To vyzdvihovanie Petrzalky mi pride trochu scestne, kazdopadne je to anonymna kralikaren bez historie,aj ked zelen a chodniky zacinaju toto pohrebisko historie trochu poludstovat. Netreba zabudat,ako sa tam tych najviac ludi so SS a VS vzdelanim dostalo. V case vystavby Petrzalky stacilo, ked cezpolny student na intraku zbuchol studentku a dostali v Petrzalke byt. Vznikla tak stvrt bez historickych vazieb, tradicie a zakladnych hodnot, potrebnych pre vztak k prostrediu. Skutocna Petrzalka, ktora bola kedysi ovocnou a zeleninovou zahradou Bratislavy, lezi pochovana v kopci pri ceste smerom na Rusovce.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aj keď „vyzdvihovanie“ Petržalky označuješ za scestné, tvoj koment jeho oprávnenosť skôr potvrdzuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Taketo nieco sa naozaj moze diat iba a len na Slovensku... Vsimol si tu niekto prepojenia? :D Pani Scibranyova napise otvoreny list, pan Scibrany je adminom blogu, pan Drotovan je poslanec a silny publicista a nahravac panovi Scibranymu a opacne a vsetci traja su kamosi :D - skoda ze sa tu neda vyboldovat posledna veta...

    Dama a pani, kto vam za toto divadlo dava "gazu"? Alebo skor, to tu uz naozaj nikto nic negarantuje? :D :D :D Normalne ste ma pobavili...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pani Scibranyova, chatrajuce a zdevastovane vinice, v ktorych sa akurat tak prehanaju vietor a zvierata su isto lepsie, ako moderne centrum ktore by Racanom prinieslo cca 300 pracovnych miest, zdevastovana konecna elektriciek a otoc, chatrajuce zastavky MHD su nepochybne lepsie ako obchodne centrum s implementovanym dopravnym systemom MHD, s prestresenym nastupiskom a vystupiskom. Vsetci Racania urcite odmietnu centrum do ktoreho sa dostanu suchou nohou a v ktorom mozu vybavit od skolky, cez banku, postu, kadernika, obuvnika cokolvek. Vsetci racania urcite odmietnu moznost mat nieo take, ba mozno doknca lepsie, ako je Eurovea na nabrezi... :) Aj ta rozhodne "uskodila" danej lokalite...!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pán Anonymný (22. január 2013 1:41), upozorňuješ na „prepojenia“, ktoré nikto netají, v tvrdení „všetci traja sú kamoši“ sa mýliš. Je mi záhadou, prečo ti otvorené verejné NEANONYMNÉ vyjadrenia Hany a Mira Ščibranyovcov a práca poslanca Drotována pripadajú ako divadlo za gážu od utajeného donora. Pokiaľ je mi známe, gáža poslanca Drotována je cca 400,- € mesačne, čo je za jeho skvelú prácu v komisiách a zastupiteľstve poľutovaniahodná almužna. Ak sa dozvieš, na koho výplatnej listine spolu so Ščibranyovcami poslanec Drotován je a koho záujmy presadzuje, svoje poznatky prosím uverejni.

    Keď už si otvoril otázku prepojení a gáží: tebe aj Račanom odporúčam zaujímať sa o záujmové aj osobné prepojenia a gáže Petra Pilinského, Martina Jónu, Jaroslava Hinšta, Evy Miklánkovej a Jána Bednariča.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Pán Anonymný (22. január 2013 1:48), pred pár dňami som inému Anonymnému vítajúcemu projekt Račany Rosso s nadšením podobným tvojmu ponúkol možnosť uverejniť jeho obdivné názory s jedinou podmienkou: že sa pod ne podpíše. Zatiaľ som od neho článok nedostal. Zdá sa, že obdivovatelia Račany Rosso majú jedno spoločné - z neznámeho dôvodu chcú zostať v anonymite.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Miro, pre upresnenie - za prácu poslanca mi chodí mesačne na účet presne 245,52 € - a keď tu riešime, kto ma platí - tak platia ma občania zo svojich daní - aj obyvatelia Komisárok.
    Ináč je dosť vtipné, ako developer tvrdí o nejakom novom zakrytom otočisku pre električky - to je zatiaľ riadna "urban legend" - mimochodom jedna z vecí, ktoré ich budeme dnes konfrontovať - v projekte je pri otočisku zakreslená jedine hlavná prístupová cesta pre automobily z Púchovskej.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. viete, porovnavat historicke mesto Florenciu a Bratislavu, kde urabanizmus davno nastrbilo a takmer znicilo socialisticke zriadenie je cudne.....tak ako kazde jedno mesto v soc. bloku bolo poznacene panelakovou zastavbou..a davat na porovnanie obrazok centra Florencia a Racany Bianco je tiez usmevne....ja som vo Florencii bol dokonca aj na periferii a tiez tam mali bytovky...cize ak chceme vyvolat "obrazkovy konflikt" adekvatne by bolo nap. tam dat obrazok starej Race alebo starej Bratislavy ....naše centra sa tiez nemusia hambit za svoje historicke budovy

    co sa tykalo pripomienky mojej na p. Hazyho, pripada mi nanajvys cudne, ze ten co sposobil tento stav zmeny UP svojimi hlasovaniami, sa zrazu pasuje za ochrancu zachrany nasej Race ..podotykam, ze tento pan vzdy riesil len seba.....a ruku na srdce, ak Vam nevadi , ze v minulosti sposobil tento stav a teraz ho beriete ako spasitela obyvatelov, tak to nazvem jednym slovom "farizejstvo".....lebo ak zabudame na skutky a cini co nam tu sposobili poniektory poslanci a predstavitelia obce a mesta, tak vlastne akceptujeme chyby minulosti a nepoucujeme sa z nich..... ale pre niektorych je vzdy byt na tej "sparvnej strane" dolezitejsie ako vlastna minulost a skutky

    Daniel

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ako vidim, niektorí sa anonymne podpisuju už len preto, že stale omielaju bývaly režim a jeho devastačný vplyv na urbanizáciu Rače.

    No ako mi taký anonymny člen vysvetlí, že aj 23 rokov novej doby prináša nevídaný marazmus do súčasnej urbanizácie?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Pán Anonymný (22. január 2013 13:15),
    neviem o tom, že by v minulosti práve a len pán Házy „spôsobil tento stav“. Podstatné pre mňa je, že sa vo veci UŠ Račany Rosso postavil na (podľa mňa) správnu stranu a verím, že sa na rovnakú stranu napriek svojmu podielu na súčasnom stave postaví napr. aj starosta Pilinský.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Pan Ščibrany, bohuzial neviem citat medzi riadkami. Mohli by ste mi prosim objasnit aky podiel na sucasnom stave na sucasny starosta? Chcem byt v obraze.
    Dakujem Jana z Komisarok

    OdpovedaťOdstrániť
  16. p.Scibrany....KLAMETE.....preco sa odvalavate na nejaku kolaciu? ako keby sme povedali, ze koalicia je zodpovedna aj za jedinca...... a teraz sem dajte jeden dokaz, ze ako mestsky poslanec podporil zahustenie zastavby v Racany Rosso..lebo inac ste jeden velky KLAMAR!

    P.D.z Krasnan

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Pre P. D. z Krasňan:

    Načo toľko hystérie? Pozrite si hlasovanie MsZ k ZaD 02 15.11.2011: http://www.bao.sk/uzemny-plan/140-hlasovanie-mz-k-zad-02-15112011 (mestskí poslanci za MČ Bratislava - Rača hlasovali takto: Peter Pilinský ZA, Zuzana Dzivjáková PROTI).

    K vzťahu „koalícia - jednotlivec“: nehovorím, že koalícia je zodpovedná za jednotlivca, ale že jednotlivec je zodpovedný za to, s akou koalíciou kolaboruje.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. takze musim znova povedat..KLAMETE! aspon si nastudujte materialy, ked sa uz hrate na vseveda...v tom hlasovani sa vobec nehlasovalo o Racany Rosso! ono tam totiz vobec ani nebolo!

    ak ak hovorite o koaliciach..je dnesna koalicia v Raci zodpovedna za to co stvarali ich takmer totozne koalicie 20 rokov v BA?? tato Vasa odpoved je prizemna ...ak obvinujete jednotlivca z toho, ze posobil v nejakej koalicii, napriek tomu ze sa nesprava ako ovecka, tak to je zle? o poslancoch rozhoduje skutky a nie prislusnost ku koalcii...Vy silou mocou chcete dokazat sucasnemu starostovi snad aj Zvonarovske bacovanie.....myslim, ze by ste sa mali trosku krotit a prestat byt nabruseny ako rezny kotuc..Vy uz nie ste snad ani obciansky aktivista ale skor vysoko protiPilinky naladeny jedinec..

    P.D. z Krasnan

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Račany Rosso tam nie je ani dnes a ak investor nezmení prístup k oprávneným námietkam občanov, ešte dlhé roky tam nebude. Čo neznamená, že v čase hlasovania o ZaD 02 tam nebolo územie v UŠ pomenované ako „zóna Račany Rosso“. Naštudujte si prosím ZaD 02 a UŠ zóny Račany Rosso, tam nájdete odpovede a zistíte, že výrokmi o KLAMANÍ sa tu len zosmiešňujete.

    Ak si nedokážete dať do správnych vecných súvislostí vyššie uvedené skutočnosti, nemá zmysel pokračovať v našej „debate“.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. neviem teraz, co s prepacenim splietate...obvinujete starostu, ze hlasoval ako mestsky poslanec za zmenu zahustenia projektu Racany Rosso..co je samozrejme cista loz z Vaej strany, pretoze este raz hovorim v tom materiale sa o tom nehlasovalo....a teraz tu hovorite o nejakych suvislostiach , ktorym snad rozumiete iba Vy... proste z vasej strany ide iba o dalsi pokus klamstva a na tom postavenej argumentacii... ja na rozdiel od Vas mam nastudovanu problematiku Racany Rosso, ...Vase obvinenia a klamstava su postavene na vode, a ak mate argumentovat dokazmy, snazite sa poukazovat na nejake tie suvilslosti, ktorym nikto nerozumie...pre mna a predpokladam aj ludi su dolezite realne fakty a nie vymysli.... ja vysoko ocenujem pristup starostu, poslancov a obcanov k tejto problematike, pretoze sa poskytol priestor na diskusiu, co nikdy v minulosti nebolo..takze p.Scibrany..laskavo prestante neustale klamat o zodpovednosti starostu.......alebo sa drzite hesla: 100x opakovana loz sa stava pravdou?
    neviem preco Vam tak lezi v zaludku, ale ako som vyssie povedal stali ste sa uz politickym aktivistom a tam je mozno skryta odpoved

    P.D. z Krasnan

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Pán P.D. z Krasňan, ak neviete, čo splietam, môže to byť tým, že problematiku Račany Rosso máte naštudovanú rovnako kvalitne ako máte (na nerozoznanie s býv. poslancom MZ J. Mórikom) naštudovanú gramatiku.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. dovolte aby som sa zasmial :-) a takto koncia argumenty? zacnete tu sa odvolavat na nejakeho byvaleho poslanca? prepacte...svoje lzi sa snazite podsunut ludom, ktory sa dotazuju, a ked Vam to nevyjde, zacinate poukazovat na uplne odlisnu stranu....mimochodom , toto meno som si tu vsimol uz parkrat, vzdy ked sa argumenty koncia, zacina sa poukazovat na par ludi....hovorite o nich ako o ludoch, ktory su blizky starostovi, ktory nejakym sposobom ublizuju Raci...nenhnevajte sa, ale myslim si, ze prizemnym obvinovanim ludi svojimi klamstvami a nezmyslami sa len sam degradujete na nedoverihgodneho cloveka.... na stretnuti s obcanmi, ste vystupili este s jednym Vasim kolegom(opravnene podotykam) s tym, ze investor Vas obvinil v novinach (HN), ze vraj za Vasimi postojmi, mozu byt iny zaujem.....rozhorcene ste sa dozadovali ospravedlnenia (opat opravnene), ale sam pouzivate tu istu retoriku..obvinujete tu ludi na zaklade svojich klamstiev a nepodlozenych argumentacii...nemali by ste sa aj Vy ospravedlnit? mate tu cest a odvahu?

    P.D. z Kranan

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Vážený pán Jozef Mórik aka P. D. z Krasňan,
    je tragikomické, že cti a odvahy sa u mňa dovolávate práve Vy, ktorý jej nemáte ani toľko, aby ste sa pod svoje príspevky podpísali plným menom.

    Rád by som Vás požiadal, aby ste prestali zaplavovať diskusný priestor na tomto portáli osobnými útokmi a začali písať vecné príspevky s relevantnými informáciami a aspoň akými-takými argumentmi. Verte mi, že svojimi anonymnými komentármi robíte medvediu službu sebe aj starostovi Pilinskému.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Vazeny p.Scibrany..... nie som ziaden Jozef Mórik a tieto vase slova len svedcia o Vasej predpojatosti....spajanie mna a ludi, ktory sa ozvali tu na Vasom portali kriticky Voci Vam s inymi osobami je toho vysledkom....

    neviem o tom, ze by som osobne utocil na Vas, len som poukazal na Vase klamstva, ktore tu uverejnujete....ale toto je asi Vas styl politiky a nech si ludia sami urobia obraz... Vy ste spravcom portalu a ked mate ten dojem, ze pisem nieco proti Vasmu gustu, tak to zmazte a budete mat pokoj...
    sam sa dostavate svojimi klamstvami do uzkych a preto miesto argumentacie pisete od temy......je komicke, ze ja , ktory sa ozval vcera zaplavujem tento portal :-) ale budis..a o argumentoch Vasich radsej pomlcim....

    s pozdravom a zelanim pekneho dna
    P.D. z Krasnan

    p.s. mimochodom aj p. Jana z Komisarok moze byt nejaka byvala poslankyna :-) a vsetci ostatny tiez

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Vážený pán Jozef Mórik aka P. D. z Krasňan,

    Vaše príspevky sú také jedinečné spôsobom uvažovania a argumentovania, obsahom, štylistikou, typografiou a gramatikou, že sa môžete podpisovať aj E. T., budete to stále Vy, Jozef Mórik, býv. poslanec MZ MČ Bratislava - Rača.

    K zmazaniu Vašich príspevkov: na tomto portáli sa na rozdiel od fb-skupiny Račania nemažú ŽIADNE príspevky okrem tých, ktoré preukázateľne porušujú platné zákony SR. Ku cti prispievateľov slúži, že taký príspevok sa tu ešte neobjavil, takže k mazaniu som ako admin nemusel prikročiť ani raz.

    A mojím cieľom ako admina nie je „mať pokoj“. Cieľom je dať priestor komukoľvek, kto sa chce vyjadriť k verejným témam, a kultivovať obsažnú a prínosnú diskusiu a polemiku. A k tej, nehnevajte sa, Vaše príspevky a komentáre niektorých ďalších anonymov prispievajú málo alebo neprispievajú vôbec.

    P. S.
    Navrhujem Vám osobné stretnutie: ak vysvitne, že ste skutočne P. D. z Krasňan, Vám aj Jozefovi Mórikovi sa na tomto portáli ospravedlním.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. vidim, ze p.poslanec Hazy, zacina bilancovat svoju zivotnu put :-) a ze Vam nevadi co negativne urobil v minulosti, staci, ked si osvoji Vas nazor v sucasnosti...pekne..skor by som privital jeho odpocet ako mestskeho poslanca.....

    p.Scibrany..mna by tiez zaujimalo preco ste p.Jane z Komisarok, sa snazili povedat , ze starosta odsuhlasil ako mestsky poslanec zmenu Racany Rosso....som sa dival na ten material a naozaj tam nie je ani zmienka o Racany Rosso......sam seba zhadzujete

    a myslim, ze by ste sa viac mali divat na seba a nie hladat priciny v anonymoch a v obvinovani ludi, ze su to ten a ten..je to trapne

    Daniel

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Vážený pán Anonymný Daniel,
    ak Vám vadí „co negativne urobil (p. poslanec Hazy) v minulosti“, napíšte o tom (podľa možnosti neanonymne), určite Vám rád odpovie.

    Odpočet býv. mestského poslanca privítam aj ja, no ešte radšej si prečítam odpočet súčasných mestských poslancov p. Dzivjákovej a p. Pilinského, a hlavne odpočet starostu Pilinského. Ak zaň pán starosta a mestský poslanec Pilinský považuje rozhovor z RV 1/2013, v ktorom odpovedal na servilné otázky šéfredaktorky RV Evy Miklánkovej, tak potom mám za to, že pán starosta si odpočet mýli s PR vlastnej osoby.

    K súvislosti Račany Rosso a ZaD 02: nájdete ju zreteľne pomenovanú napr. v Urbanistickej štúdii zóny Račany Rosso“.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. :-) musim zacat tymto usmevnym smajlikom....p.Scibrany...vidim, ze ste aj skvely psycholog,typograf,stylista gramatik ale podla mna aj dramatik....mozno som nieco zabudol a ak ano tak sa ospravedlnujem...
    dam Vam jednu radu.....skuste sa viac orientovat na seba , prilis ste upaty na konkretne osoby, mena...a to potom nerobi dobre dusi ani hlave.....nepotrebujem sa skryvat za nejake osoby, som obcan P.D. z Krasnan a to Vam musi stacit....moj zaujem komuniakcie mne staci prostrednictvom internetovych komunikacnych moznosti....mam rodinu, deti a malo volneho casu...mojim jedinym dovodom, preco som prispel, bolo len Vase klamstvo, ktore ste adresovali p.Jane z Komisarok....a dotycnemu panovi sa mozte ospravedlnit ak na tom nastojite aj bezo mna

    P.D. z Krasnan alias E.T.-pre Vas :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Pravda je taká, že za zmenu UP, ktorá navýšila zástavbu na Komisárkach hlasoval kladne starosta dvakrát - prvý raz ako vtedy 100% poslušný člen koalície za Zvonára v roku 2007 a druhý raz ako mestský poslanec v roku 2011.
    Za územný plán, ktorý menil vinohrady na stavebné pozemky v roku 2007 hlasoval pre správnosť aj spomínaný vtedajší mestský poslanec Házy.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Pani a damy, sledujem uz dlhsiu dobu informacie ohladne Race a jej zahustovania. Podla slov jednych som "privandrovalec" ale aspon lokalpatriot. Tam kde zijem, zaujimam sa o verejne diane aj svoje okolie a na prostredi kde zijem mi dost zalezi. Pochadzam z lokality, kde je husta zastavba a poviem vam, nic pozitivne pre obyvatelov z toho nevyplyva...malo zelene, anonymita, dopravne zapchy. Stoji to za to? Kupil som byt prave v Krasnanoch, pretoze sa mi tu paci...hlavne dost zelene a zatial este nie tak problematicke parkovanie. Mat neustale obavy, ze vam pred ksichtom vyrastie 9 poschodovy barak ide poriadne na nervy. Nech mi prosim niekto vysvetli, co existujucim obyvatelom prinesie zvysenie podlazi Racany Rosso? Strasne by ma to zaujimalo. To naozaj tam nemozu byt pekne utulne 2-3-4 poschodove domy? Jasne ze ide o peniaze, ale nasledky si ponesu ludia z okolia. Davnejsie som pisal p. Pilinskemu ohladne toho, ci v Krasnanoch je planovana nejaka super vystavba...zial ani neodpisal a to u mna zacina blikat kontrolka, ze nieco nie je v poriadku. Biju sa tu dve skupiny, jedna, ktora ma z projektu financny prospech a druha si brani zivotny priestor bez priamych financnych ziskov zo svojej cinnosti. Z tohto je dost jasna kazdeho motivacia ... a osobne som si uz zazil prilis, aby som prvej skupine veril. Takze pan Anonymny Daniel...neviem kto ste, neviem kto je p. Scibrani ale ako total nezucastneny clovek mozem vyhlasit len jedno: zahustovanie mestskych casti vystavbami s 9 poschodiami je totalna chobotina!!! neprinasa to ziadny uzitok, len vyssie zisky investorovi!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Vážený pán Janči,
    pod Váš príspevok sa pokojne podpíšem aj ja - bez výhrad.

    Na otázku „čo existujúcim obyvateľom prinesie zvýšenie podlaží Račany Rosso?“ sa Vám pokúsim odpovedať parafrázovaním slov investora a jeho dobre zorganizovaného fanklubu:

    1) obchodné centrum so vstupom suchou nohou z otočiska električiek, 2) informačnú tabuľu s príchodmi a odchodmi električiek, 3) pracovné príležitosti a 4) možnosť posedieť si v OC na kávičke, kde sa údajne podľa jednej budúcej mamičky obhajujúcej „intenzifikovaný“ projekt aj tak raz všetci zídeme.

    P. S.
    Ak o tieto prínosy nestojíte, podporte prosím petíciu a získajte pre jej podporu aj ďalších obyvateľov Krasňan a SR - http://rosso.racan.sk/2013/01/info.html.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Vazeny p. Scibrany,

    k navrhovanym benefitom skusim par komentov:
    1. nemyslim si, ze nie je uz dost miest kde minat peniaze a ze to bude suchou nohou, aj tak sa tam vsetci budu rvat autami, dufam, ze tam bude zaplatena SBS-ka, kedze cez zimu si tam urobia utulok bezdomovci...jupiii
    2. informacnu tabulu tam uz malo DPB dat davno a kedze ide o sumu cca 3000 €, moc velka investicia od investora to zas nie je...v porovnani so ziskom...nulova
    3. pracovne prilezitosti budu aj ked postavia len 2-3 podlazia
    4. sediet na kave? ja som bol na rodicovskej "dovolenke", ale ze by som mal cas chodit do obchodneho centra na kavu si nepamatam, ale to je kazdeho individualna vec, ale dieta bude viac vdacne za prechadzku v parku, ako v obchodnom centre, kde su v klimatizacii same bakterie a plesne

    Peticiu samozrejme podporim...

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Vážený pán Janči,
    s Vaším hodnotením navrhovaných benefitov súhlasím - jednoducho nestoja za reč.
    Nazdávam sa, že investor podceňuje súdnosť obyvateľov Rače, Rendeza a Krasňan.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Vážení...som rada, že víťazí zdravý rozum. Nehoráznu výstavbu Račany Rosso je potrebné usmerniť a nedovoliť panelákovú výstavbu.
    Verím, že občania Rači budú bojovať za krajšie životné prostredie bez panelákov a za revitalizáciu vinohradov.

    S pozdravom
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Vážení...zastávam názor...výstavbu panelákov v Rači zastaviť a rozbehnúť revitalizáciu vinohradov, je nevyhnutné zachrániť kultúrne dedičstvo ako sú vinohrady, ktoré sú úzko späté s históriou Rače.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. „Vďaka“ rozhodnutiam starostov Bielika a Zvonára a viacerých poslancov (niektorí poslancujú a jeden starostuje dodnes) a súčinnosti vedúcej odd. územného plánovania sa už časti výstavby a devastácie vinohradov nedá zabrániť. Zabrániť sa dá zahusťovaniu zástavby (Račany Rosso, Pod vinohradmi) a premene ďalších území Rače na zóny bytovej výstavby (Dolná Pekná, Ohnavy). Návrh územného plánu BSK ochranu vinohradov posilňuje - o toto sa treba opierať pri každom pokuse developerov o väčšie vyťaženie (rozumej: zmrzačenie) územia MČ Rača.

    OdpovedaťOdstrániť