Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

26.10.14
0
Falošná hra račianskeho starostu prináša prvé ovocie (alebo posledné?). Zamotaný do vlastných lží, prekrúcania skutočností a kutia piklov, už nevie rozoznať, aký čin mu prospeje a ktorý uškodí.



Žne to čo zasial. A to naozaj nezasial medzi obyvatelov porozumenie, ochotu pomáhať im, slušnosť a ochranu pred developermi.



Prípad povolenia stavby Hagarova 17-19 sa ťahá velmi dlho: novy dom

Vtedy v roku 2009 to riešil pán Murcín s manželkou. Obetaví dobrovolníci z Hagarovej 17, ktorí si získali sympatie. Po komunálnych voľbách 2010 a nástupe p.Pilinského do úradu starostu m.č.Rača sú už ich aktivity v tejto záležitosti blízke 0 (kto vie prečo?).
Dosluhujúci starosta Zvonár niekedy v lete 2010 spravoplatnil územné rozhodnutie pre umiestnenie stavby. Ďalší starosta Pilinský takmer na mesiace presne vydal stavebné povolenie po 4 rokoch. Lavírovanie medzi tým čo je spoločenský záujem, záujem developera a legislatívnymi možnosťami - stavebné povolenie,  je 4 ročné poskakovanie vpred (zpátky ni krok). Obyvatelia Hagarovej ulice sa odvolali ( stavebné povolenie nie je zatiaľ právoplatné).


V septembri 2013 bol prípad Hagarova prejednávaný na MsZ, ktorého som sa zúčastnil ako divák. Primátor mesta p.Ftáčnik vzal na zreteľ potrebu zámeny pozemku a ponúknuť investorovi iný adekvátny pozemok na výstavbu. Ako povedal primátor (možno nie až tak doslova), zaiste bude investorovi jedno, kde tú stavbu umiestni, veď ak chce stavať, tak mu zaiste nebude robiť problém, ak to bude na inom mieste. Vtedy veľmi zabojovali v uvedenom prípade manželia Árvaioví, veľmi milí ľudia.

Žiaľ, až do júna 2014 sa v uvedenom prípade nič nedialo. Starosta nedal podnet k vyriešeniu. Vlastne naopak. V júni vydal stavebné povolenie. Dal do rúk investorovi mocnú zbraň, pretože jeho pozícia sa veľmi vylepšila. Vyjednávacie možnosti boli pre investora veľmi lukratívne. Až tak, že vlastne zámenou by prišlo mesto o rozdiel niekoľko sto tisíc EUR. Inak povedané, hovorí sa tomu "privatizácia ziskov a socializácia strát"(a deje sa tak po 17.novembri 1989 stále).
Len rozum a rozvaha mestských poslancov zabránila nepremyslenému konaniu aj na základe oslovenia poslancov MsZ - viď otvorený list. Starosta Rače si tak dal gól do vlastnej brány. Prekombinovaná hra a to dokonca v jeho presilovej hre nabrala štýl bezzubosti a strnulej ofenzívy.  
Investor nezíska výmenou cenný pozemok a zostane mu na krku oprávnený hnev dotknutých obyvateľov.


Súper si vyberá time out a kouč vymýšla stratégiu na posledné 3 týždne jeho strápňovania v bláznivom kolotoči predvolebného oblbovania občana o prosperite Rače.







0 komentárov:

Zverejnenie komentára