Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

12.12.14
0
Komu patrí mestská časť Rača v Bratislave? Na jednoduchú otázku sa núka ešte jednoduchšia odpoveď – no predsa obyvateľom. Lenže, nie je to tak. Aspoň to tak nevyzerá. Udalosti posledných pár dní po komunálnych voľbách naznačujú, že Rača je v rukách, skôr v zuboch tých, ktorých označujeme za developerov.

Tu sa má začať stavať už na jar 2015


Developer – slovo, ktorému jeho tajomný obsah prisúdil až rozprávkovú moc. Keď sa developer rozhodne, nikto nemá šancu. Pátram, kto by ju mal mať, ale novozvolení poslanci zastupiteľstva väčšinou tvrdia, že oni nie. A možno aj majú pravdu.

Z vyjadrení novozvoleného starostu na sociálnych sieťach, ktorý je – zjednodušene – stavebným úradom tiež vyplýva, že on nemá moc postaviť sa developerom. Takže mám pocit, že vzniká akási kolektívna slepota. Nech mi prepáčia tí, ktorí majú iný názor a dokonca sú schopní aj efektívneho odporu.

Tak sa pozrime na to, čo to vlastne developer je. Pretože my sme u nás na Slovensku mávali vždy staviteľov, investorov, stavebné firmy a kancelárie projektantov. Možno to teraz prekvapí mnohých, ale developermi sme všetci. Developer, developovať totiž znamená rozvíjať, developer je ten, kto rozvíja v našom prípade životný priestor. Podľa tohto významu to nie je len developer s veľkým stavebným zámerom, ale v developmente je to každý jednotlivec. Ja..., my, vy...
Že územný plán nepustí? Ale pustí!


Developer je však aj ten, kto si stihne založiť firmu, napríklad deň dva pred oznámením stavebného zámeru a za ten deň dva získať pozemky, mať pripravený architektonický zámer, mať vypracované štúdie a dokonca ešte mať aj „vylobovaných a namotivovaných“ tých, ktorí mu zámer odklepnú. Inak povedané – v našich podmienkach je developer čarodejník.  Ak to nie je Kmotrík, Široký, Penta či iný nadpozemšťan, ktorý už nepotrebuje nič, lebo všetci pred ním padajú na kolená a klaňajú sa ako mohamedáni smerom do Mekky.

Celkom zaujímavá a smutne reálna predstava – sklonená miestna, štátna, verejná, občianska moc pred nadpozemšťanom a jej pozadie natrčené tým, ktorí ju vo voľbách zmocnili na výkon moci.
Aj naľavo od kúpaliska je výstavba na spadnutie


Pýtam sa, komu patrí Rača? Myslím Raču celú, s Krasňanmi i s Východným/Rendezom. Stavebníkom, občanom, starostovi, stavebnému úradu? Tak, povedzte mi, komu patrí! Lebo ak je pravda to, čo by pravdou malo byť, že patrí občanom a všetci ostatní iba disponujú ich zverenou vôľou, potom majú občania prioritné právo disponovať svojim majetkom, majú právo ho zveľaďovať, kultivovať, zhodnocovať.

Pochybujem, že rozhľadený občan by s majetkom, najmä, ak patrí aj jemu, narábal inak. Dokonca, ak jeho správa mu je zverená, platí to nie dvoj, ale trojnásobne.

Je asi mesiac po voľbách. Ak netrochárim. Za mesiac po voľbách sa v Rači začali významne zviditeľňovať viaceré staviteľské zámery, ktorých zámer paradoxne nie je vysvetlený. Budú to penzióny, byty, budú to paneláky, činžiaky, vily pre vyvolených a iné celebrity, alebo nám tu niekto postaví fabriku, dve, tri a bude nám tvrdiť, že ide iba o občiansku vybavenosť?

Nikto ma nepresvedčí, že ja, obyvateľ Rače, nemám právo povedať dosť ďalšej zástavbe. Dosť „králikarniam“, aj keď v prevedení super de luxe. A keď mám na to právo ja, tak máme na to právo aj my. Ja a My. Nie J&T. Ja Ivan, ty Miro, Jano, My občania Rače. Kto tu je ešte nad nami? Viete o niekom? Ja nie, pretože, pri všetkej úcte, aj starosta je iba mojim služobníkom. Aj vašim.

Tak prosím, či žiadam a prosme či žiadajme starostu, aby vykonal našu vôľu a zastavil akékoľvek ďalšie zámery zahusťovať zástavbou mestskú časť, v ktorej žijeme. Ak tak neurobí, je zlý služobník. A kto by už si takého vo svojej „domácnosti“ držal a ešte aj platil?
Nie, nechcem, aby to skĺzlo ku klišé. Iba to chcem, že vôľa občanov je nad všetkým. Záleží iba na nás, občanoch, ako hlasne a dôrazne ju presadzujeme. Alebo, ako podporujeme tých, ktorí to robia aj za nás.

Už iba minulosť?

A hoci hneď aj v rozhodnom NIE ďalšej zástavbe Rače! Našej a nie Niekoho Rače. Bratislava pozná precedensy. Kráľova lúka, park Belopotockého. Tam občianske Nie znamenalo zastavenie stavebných zámerov. Prečo by to v Rači nemalo fungovať? Prečo nám stačí povadať „to ja nie, to tí predo mnou“?


V ďalších voľbách ma nebude zaujímať kandidát, ktorý štyri roky argumentuje, že sa niečo nedá. Dám hlas tomu, kto ukáže, ako sa to dá. Štyri roky utečú ako voda a ja už porovnávam.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára