Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

13.10.17
2
Dostal som na portáli račan.sk od Mira Ščibranyho priestor vyjadriť sa k článku pani Lucie Kalmárovej Rekonštrukcia športového areálu pri ZŠ Tbiliská.


Aj ja mám blízky vzťah k životnému prostrediu, trvalo udržateľnému rozvoju spoločnosti, a preto začínam od seba a chcem byť príkladom. Mám záhradku a starám sa o ňu, postavil som si sám veľké kompostovisko. Sadím ovocné stromy, jahody, vinič, liečivé rastliny pre moje vnúčatá a deti. Postavil som si skleníček. Postavil som „hotel“ pre včeličky samotárky. Mám prírodnú trávu a viem, čo je to sa o ňu starať. Myslím si, že ľudia by mali mať v prvom rade prax a nielen vzdelanie a potom môžu naozaj relevantne vystupovať. Ak pani má záujem, môžem sa opýtať suseda, je podpredseda záhradkárskeho zväzu a o veľa záhrad sa ľudia nestarajú. Mohla by sa pani realizovať a podporila by tým trvalo udržateľný rozvoj.

Nebudem riešiť, či sa o tom diskutovalo, myslím, že sú zvolení poslanci, ktorí ľudí zastupujú a majú poslanecké dni a ich zasadanie je verejné, ako aj zasadania miestneho zastupiteľstva.

Ja sa vôbec bezmocne neprizerám, ale som šťastný a teším sa, keď konečne v Rači sa niečo zveľadí v prospech jej obyvateľov, školy a detí. Tento projekt je prvou lastovičkou v rámci športu, dúfam, že sa zrealizuje. Ak sa v Bratislave budujú umelé trávy a povrchy, treba o tom vedieť. Teraz dokončujú umelú trávu na škole v Trnávke o rozmere 95 x 56 metrov SALEZIÁNI – klub SDM Domino a postavili vedľa dve menšie ihriska. Umelá tráva sa robí na škole Kalinčiakova – veľké ihrisko, a tento rok má byť dokončená. Nová umelá tráva je v Petržalke na škole na ulici M. C. Sklodowskej – FC Petržalka. Nová umelá tráva je na škole Petržalka – Budatínska. Nová umelá tráva je v Dúbravke, v Stupave, v Prievoze, na Pasienkoch, na škole La Franconi, na Mladej Garde. A v neposlednom rade na škole v Karlovke, kde futbalový klub FKM Karlova Ves má 350 detí a každý deň tam trénujú na umelej tráve, ktorá je stále plná a umelá tráva je po 15 rokoch stále rovnaká. To nehovorím o susedných štátoch (Česko, Maďarsko, Rakúsko), na každej škole je umelá tráva a telocvičňa. V Holandsku je pomaly na každej dedine umelá tráva a v mestečkách 10 plôch. Bol som v Španielsku, na každej škole je umelá tráva a nie jedna.

To nehovorím o množstve malých multifunkčných ihrísk, ktorých je obrovské množstvo. A prečo asi umelá tráva ?

Dnes sa používa umelá tráva 3. generácie v kombinácií s pieskovým alebo gumovým granulátom, ktorý zaisťuje lepšiu pružnosť a ešte lepší odskok lopty ako na kvalitnom prírodnom trávniku. Používajú sa PE-polyetylénové vlákna, ktoré sú jemnejšie, nespôsobujú popálenie pokožky, a preto sú používané v športoch, kde je pravidelný kontakt s povrchom. Gumový granulát robí povrch jemnejší a prispieva ku kvalite odrazu a má vynikajúce tlmiace účinky, čiže šetrí kĺby a tlmí pády. Dáva sa aj podložka shock-pad, ktorá tlmí pády a predchádza zraneniam. Dnes sa na umelej tráve hrajú MS, Liga Majstrov, FIFA a UEFA povolili všetky zápasy na umelej tráve.

Sťažnosti, že trpia kĺby a dolné končatiny, vyvrátili zdravotné štúdie FIFA a UEFA. Talianska futbalová asociácia robila 10 ročný výskum a nezistila žiadny vplyv na kĺby a dolné končatiny.

AK ZOBERIEME DO ÚVAHY VYUŽITIE IHRISKA S UMELOU TRÁVOU, JE TO V POROVNANÍ AKO VYUŽITIE 7 PRÍRODNÝCH IHRÍSK!!!

TRÁVNIK NESTAČÍ LEN ZALOŽIŤ, ALE SA TREBA OŇ AJ PATRIČNE STARAŤ!!!

Prečo umelá tráva na Tbiliskej? Môže ju využívať škola, FK Rača, škôlky a celá Rača a okolie. Dá sa prenajímať, čiže je tam aj komerčná stránka. Dá sa využívať celý rok, aj v daždi a hneď po ňom, bez problémov. Má vysoký hrací komfort, stálofarebnosť a vysokú odolnosť voči poveternostným a vonkajším vplyvom, dlhú životnosť a nízke prevádzkové náklady, v zime nezamŕza a dá sa ľahko očistiť od snehu, žiadne vírenie prachu, možnosť využitia viac športov, možnosť hrať celý rok, je zdravotná nezávadná a má vynikajúci pomer medzi cenou a prevádzkovými vlastnosťami. Pomôže škole v športových triedach a rozvoju športovania detí, mládeže a obyvateľov Rače. Vysoko skultúrni celý areál školy. Deti s alergiami na trávu a bodavý hmyz nebudú mať problémy. Kto má skúsenosti s prírodnou trávou (ja osobne mám už roky ako na ihrisku, tak doma), určite vie, že trávu treba pravidelne kosiť, polievať, robiť vertikutáciu a aerifikáciu, prihnojovať, dosievať, valcovať, pieskovať, vkladať nové trávné koberce pri zničení a v neposlednom rade postrekovať herbicídmi proti dvojklíčnym rastlinám. To nehovorím o krtkoch, ktorí vám spravia „veľkú“ radosť. Ďalej sa môže dažďom preniesť hubovitá choroba z jačmeňa, ako sa nám stalo na ihrisku minulý rok, a len postrek stál 500€. Nie som proti prírodnej tráve, vyrástol som na nej, ale dnes sme proste niekde inde, pokrok nezastavíš a deti aj dospelí chcú celoročne športovať. Školský areál nie je bežný verejný priestor, skôr sa starajme naozaj o bežné verejné priestory, ktorých je v Rači dosť a tu sa treba angažovať.

Využitie umelej trávy celoročne rôznymi druhmi športu je v porovnaní s prírodným trávnikom obrovské. Náklady na údržbu sú podstatne nižšie. Životnosť umelej trávy je okolo 20 ROKOV. Futbalisti by ju mohli využívať od žiackych kategórií. Hlavne prípravky a predprípravky a futbalová školička. Mohli by sme zvýšiť počet detí zapojených do športu aj cez 300 (tak ako v kluboch, ktoré ju majú k dispozícii). Máme deti, ktoré sa venujú futbalu od 4 rokov.

Nechcem sa robiť múdry, ale naozaj človek by mal byť prepojený s praxou a samozrejme mať nejaké skúsenosti z danej oblasti, a nielen školu. Dnes je to samá sociálna práca a filozofi a politológovia, ale treba mať zdravý sedliacky rozum. Keď niečo mám, tak to zveľaďujem. Snažím sa, aby mala z toho osoh väčšina a aby to malo budúcnosť. Investujem do detí – to je budúcnosť. Investujem do športu a školstva. Ja hovorím – prajme si, pomáhajme si a nezáviďme si a snažme sa aj o verejný prospech.

Pekný deň.

Pavol Máťuš
podpredseda OZ Kengura
Klub priateľov futbalu
a tréner U7


2 komentárov:

  1. Pavol, oceňujem zaujímavé info k dileme „umelý vs prírodný trávnik“.

    na druhej strane sa mi zdá, že je na škodu veci venovať otázke významu verejnej diskusie k verejným zámerom len tento odstavec:

    „Nebudem riešiť to, či sa o tom diskutovalo, myslím, že sú zvolení poslanci, ktorí ľudí zastupujú a majú poslanecké dni a ich zasadanie je verejné, ako aj zasadania miestneho zastupiteľstva.“

    s tvojím postojom sa nestotožňujem a verím, že debata pod článkom neobíde ani túto otázku.

    http://obcan.racan.sk/2017/09/Rekonstrukcia-sportoveho-arealu-pri-ZS-Tbiliska.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Myslím si že je jasne v článku napísané o čo mi ide a čo robíme. Dlho o tomto projekte viem z Račianskych novín. Nemám čo riešiť kedže som jednoznačne za.

    OdpovedaťOdstrániť