Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

14.10.17
0
Rozhovor s kandidátom na poslanca BSK za volebný obvod Rača a Vajnory

Ján Polakovič
Kandidát na poslanca do zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja(Z BSK). V roku 2014 sa uchádzal o mandát poslanca miestneho zastupiteľstva v Rači v skupine nezávislých kandidátov, ktorá podporovala na starostu Petra Pilinského. Poslancom sa nestal. Od roku 2014 pracuje na marketingovom oddelení miestneho úradu Rača. Vo voľbách do Z BSK 2017 sa rozhodol petíciou získať priamy mandát od obyvateľov volebného obvodu Rača – Vajnory. Podporu dostal a kandiduje ako číslo 9.




V komunálnych voľbách 2014 si ako 25-ročný kandidoval do miestneho zastupiteľstva (MZ) v Rači. Ako si vtedy vnímal svoj volebný výsledok?

Do komunálnych volieb v roku 2014 som kandidoval ako nováčik a ako nezávislému kandidátovi sa mi podarilo získať takmer 800 hlasov, čo si veľmi vážim. K tomu, aby som bol zvolený, mi chýbalo približne 150 hlasov. Tento volebný výsledok ma presvedčil o tom, že to, čo robím, má zmysel a bol pre mňa zároveň motiváciou do ďaľšej práce.

V roku 2014 si podporoval na starostu Petra Pilinského. V kampani ho podporil aj Tvoj otec, známy račiansky maliar. Od roku 2014 pracuješ na miestnom úrade a v týchto voľbách si konkurentom starostu. Ako vnímaš tento vývoj a stav?

Na miestnom úrade som praxoval už počas posledného ročníka vysokej školy, v roku 2013. Po skončení vysokej školy som dostal možnosť pracovať ako marketingový a projektový manažér. Vždy som chcel pracovať pre Raču a toto bola veľmi dobrá príležitosť. Aktívne som sa podieľal na rôznych projektoch pre mládež, dospelých, rodiny s deťmi aj seniorov.

Vždy som sa zaujímal o politické dianie a rozhodnutie kandidovať do VÚC nevzniklo zo dňa na deň. Otvorene o tom hovorím už niekoľko rokov.

Svoju kandidatúru som nepodriaďoval tomu, kto je mojim protikandidátom. Ľudí, ktorí sa spoločne so mnou rozhodli kandidovať na poslancov, nepovažujem za svojich konkurentov, ale za možných partnerov pri rozvoji nášho kraja.

Otázka smerovala inam. Starostu Pilinského si podporoval vo voľbách aj v kauzách Hagarova a RNR a teraz ideš proti nemu a jeho parťákovi Rasťovi Žitnému. Veď mandáty sú dva a vy ste traja. Zdá sa Ti Tvoj postup korektný?

V kauzách Hagarova a RNR som podporoval obyvateľov Rače, ktorých ohrozovala ďalšia nezmyselná výstavba.

Mandáty sú dva a kandidátov je 13. Vždy som bol nezávislý a aj do týchto volieb vstupujem ako nezávislý. Nevidím preto dôvod, aby moje rozhodnutie kandidovať ovplyvnila kandidatúra či už pána Pilinského, pána Žitného alebo kohoľvek iného.

Vo februári 2016 došlo ku krádeži fb-skupiny Priatelia Rače.
Čo si o tomto čine myslíš? Aké mohli byť jeho motívy?
Kto podľa Teba mohol za krádežou stáť?

Túto kauzu som vnímal, nie však natoľko, aby som sa mohol vyjadriť k potenciálnym motívom alebo k potenciálnemu páchateľovi. Vo všeobecnosti samozrejme krádež v akejkoľvek forme odsudzujem. Bol to každopádne zdvihnutý prst v otázke zabezpečenia účtov na sociálnych sieťach, nie len pre admina tejto stránky, ale aj pre bežných užívateľov.

Môžeš „miestoprísažne“ potvrdiť, že nepoznáš nikoho z osnovateľov a páchateľov krádeže a že si do nej nebol ani nepriamo zapletený?

Samozrejme.
Ostatné otázky v tomto rozhovore považujem síce za pomerne ostré, ale relevantné. Tejto však nerozumiem.

V poslednom čase si na mestskom zastupiteľstve razantne vystupoval proti plošnému zákazu hazardu v hlavnom meste. Tvoje vystúpenia si všimli aj zástupcovia Asociácie zábavy a hier (AZH). Neznepokojilo Ťa, že ideš v jednej línii so záujmami AZH a proti vôli vyše 135-tisíc obyvateľov hlavného mesta?

Ako prvé by som uviedol, že termín „plošný zákaz hazardu“ je zavádzajúci, nakoľko nijak neobmedzuje stávkové kancelárie, lotérie či internetové herne. Pri jednoduchej otázke, či som za alebo proti hazardu, odpovedám jednoznačne „proti“. Nesúhlasím však s postupom, ktorý poslanci zvolili. Z môjho pohľadu bolo riešenie problému „Bratislava a hazard“ odfláknuté a poslanci ho využili iba ako nástroj svojej politickej propagácie.

To, na čo som sa snažil poukázať, je, že hazard rozhodnutím, tak ako bolo sformulované, nezastavíme. Skôr to môže mať za následok vznik nelegálnych herní, prípadne podnietiť rozvoj hazardu na internete. Tým štát stráca možnosť akejkoľvek kontroly a regulácie. Patologickým hráčom teda prístup k hazardu nezamedzíme, akurát pripravíme štát o milióny eur, ktoré mohli byť využité na prospech mesta – na opravu ciest, chodníkov, na stavbu a opravu škôl, škôlok, športovísk.

Nezvládnutá príprava a uponáhľané rozhodnutia poslancov mali za následok aj to, že sa krajská prokuratúra rozhodla podať na mesto Bratislava žalobu, ktorá môže mať pre Bratislavu katastrofálne následky. Táto téma je oveľa komplexnejšia ako by sa mohlo zdať a nemyslím, že je možné ju úplne pokryť v rámci jednej otázky. Každopádne, vývoj tejto kauzy budem aj naďalej sledovať. Moje vystúpenie na magistráte je dostupné na internete.

Vieš, aké postoje k riešeniu problému „Bratislava a hazard“ zaujali poslanci za Raču Pilinský a Žitný? Platí aj na nich Tvoje hodnotenie, že riešenie odflákli a využili iba na svoju politickú propagáciu?

Viem, aký postoj zaujali a v tejto veci sa s ich postojom nestotožňujem.

Mandát poslanca BSK je porovnateľný s mandátom poslanca hlavného mesta. Tak ako kandidáti za SNS, Kollára a Kotlebu nemáš skúsenosť z poslaneckej práce ani na miestnej úrovni. Čím chceš nahradiť tento hendikep?

Prácu poslanca BSK vnímam ako výzvu. Budem pracovať tvrdo a najlepšie ako budem vedieť, aby som naplnil očakávania svojich voličov a dokázal, že si tento mandát zaslúžim. Verím že moje odhodlanie, vzťah k Rači a manažérske skúsenosti, ktoré som získal, či už na miestnom úrade, alebo vedením svoje vlastnej firmy, sú dobrou štartovacou pozíciou.

Každý z poslancov mestského zastupiteľstva raz do volieb vstupoval po prvýkrát, to by som teda ako svoj hendikep nevnímal. Zároveň som postrehol, že z kandidátov mám ako jediný menej ako 30 rokov. Pevne verím, že svojou kandidatúrou inšpirujem ďalších mladých ľudí a zvýšim ich záujem o politické dianie. Musíme si predsa vychovať novú generáciu poslancov, aby sa o náš kraj mal kto starať aj v budúcnosti.

Čo ponúkaš obyvateľom Rače, Vajnôr a celého samosprávneho kraja
ako poslanec Z BSK?

Som mladý, ambiciózny človek s chuťou pracovať. Mám veľa nápadov, ktoré chcem prinášať a realizovať. Nie som a nikdy som nebol pod žiadnym straníckym, ani iným vplyvom. Moje politické rozhodnutia sú teda slobodné a konám podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Netvrdím, že nemôžem spraviť chybu. Ak ju však urobím, som pripravený si ju priznať a podniknúť kroky na jej nápravu. To mi u väčšiny súčasných politikov chýba. 

Akým témam sa chceš ako poslanec Z BSK venovať?
Čo si v nich urobil doteraz?

Celý môj program je dostupný na internete Ján Polakovič – nezávislý kandidát na poslanca BSK a bude k dispozícii aj v tlačenej forme. Uviedol by som preto iba jeho hlavné body: Školy a škôlky; Cesty a chodníky; Športoviská a detské ihriská; Boj proti nezmyselnej výstavbe a zahusťovaniu; Aktívny život seniorov a ich sociálna podpora; Podpora vinohradníctva a vinárstva; Podpora športových klubov a občianskych združení; Užšia spolupráca Kraja, Mesta a Račianskej samosprávy; Budovanie račianskej komunity a lokálpatriotizmu; Zvýšenie informovanosti občanov o dianí na úrovni BSK. To, že toto považujem za svoje priority, neznamená, že nebudem riešiť nič iné. Budem pružne reagovať na všetky aktuálne témy, ktoré bude treba riešiť.

Zo svojich doterajších aktivít spomeniem pódium Kaufland na Račianskom vinobraní, ktoré som už štvrtý rok organizačne zabezpečoval a moderoval. Vďaka mojej kolegyni Ing. Monike Debnárovej sa podarilo dohodnúť podmienky, za ktorých spoločnosť Kaufland pódium plne prefinancovala, mestskú časť teda nestálo ani euro. Priniesol som myšlienku street-workoutového ihriska na Tbiliskej, zorganizoval som jeho výstavbu a zároveň pomáhal pri stavebných prácach. Bolo to jedno z prvých ihrísk svojho druhu na Slovensku. Organizoval som pre Račanov lyžovačky na Stuhlecku, výlety do partnerských miest, Rača Žije Slnovratom pre rodiny s deťmi, akcie Račiansky Slnovrat a Helloween Party Bus pre mladých. Spolu s Monikou Debnárovou sme založili občianske združenie Rača Žije, ktoré každoročne organizuje detský letný tábor pre deti z Rače a Vajnôr.

Ako hodnotíš svojich protikandidátov vo volebnom obvode Rača – Vajnory?
Kto z nich by mohol byť pre Teba dobrý parťák pre spoluprácu v BSK?

Výber kandidátov je naozaj pestrý. Voliči majú na výber medzi straníckymi, ako aj občianskymi kandidátmi. Môjho potenciálneho partnera v BSK vyberú ľudia vo voľbách a ja budem ich rozhodnutie rešpektovať. Som pripravený spolupracovať s každým, kto od občanov dostane dôveru.

Tvoj program je zásadne opačný ako Tvoje činy a činy terajšieho starostu.
Developerské projekty si neoponoval a nevystupoval proti nim.
Ako sa to zlučuje?

Našej rodine boli v Rači v minulosti vyvlastnené veľké pozemky práve kvôli výstavbe. Developerov a pokračujúcu výstavbu teda jednoznačne nepodporujem. Bojoval som v kauze „Hagarova“, kde sa nám podarilo zamedziť výstavbe ďalšej bytovky. Po víťazstve za mnou na miestnom zastupiteľstve prišli aj obyvatelia ulice Hagarova a osobne mi poďakovali. To bolo pre mňa veľkým zadosťučinením.

Takisto som bojoval v podobnom prípade kauza „Radničné námestie“, kde sa zámenou pozemkov chcela docieliť výstavba parku namiesto ďalšej bytovky. Tu sa bohužiaľ uspieť nepodarilo. Som si vedomý, že niektorí obyvatelia zastávajú názor, že sa zámenou ustupovalo developerovi. Pre mňa však bolo prioritou zabrániť výstavbe ďalšej bytovky. Developerovi sme síce „neustúpili“, ale bytovka rastie. Pre koho je toto víťazstvom?

Ako spomínam vo svojom programe, naďalej chcem bojovať proti developerom. Môj názor však je, že treba zmeniť tento boj z reaktívneho na proaktívny. Musíme dopredu identifikovať možné rizikové oblasti, o ktoré by mohli mať developeri záujem pre svoje projekty a podniknúť preventívne kroky na ich zamedzenie. Keď sa totiž raz začne stavať, dokonca už keď developer získa pozemok alebo stavebné povolenie, je veľmi ťažké to zastaviť. Zatiaľ sa mi zdá, že developeri sú vždy o dva kroky vpred a to chcem zmeniť.

V programe aj tu vyhlasuješ, že naďalej chceš bojovať proti developerom. Pritom v kauzách Hagarova a RNR si stál na strane tých, ktorí tlakom developerov ustupovali a nebrali ohľad na veľké majetkové ujmy hlavného mesta. Znova: ako sa to zlučuje?

Ku kauze Hagarova by som rád dodal, že aj niektorí poslanci, ktorí sa prezentujú ako najväčší bojovníci proti developerom a spočiatku vystupovali proti zámene, nakoniec zmenili svoje rozhodnutie a zámenu podporili.

Samozrejme, nie som za to, aby sa ustupovalo developerovi a dochádzalo k majetkovým ujmám mesta. Čo sa však týka RNR, bohužial, táto kauza už bola v takom štádiu, že sa nedalo robiť nič iné, pokiaľ sme chceli zamedziť výstavbe bytovky namiesto parku. Opäť sa len vrátim k tomu, že treba konať preventívne a developerské projekty podchytiť už v zárodku, aby nenastávali podobné prípady, kedy sme nútení voliť už len menšie zlo.


Ďakujem za rozhovor.


Zhováral sa Miro Ščibrany
redaktor občianskeho portálu račan.sk
a časopisu račan.skvýber



Súvisiace články:




0 komentárov:

Zverejnenie komentára