Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

21.8.17
0
Keď som pred časom v Reportéroch RTVS 1 povedal svoj názor k tzv. RNR, televízia to vystrihla. Asi aby som svojimi bájkami nerozčúlil ľudí, ako je Kmotrík, či Repák. Zámerne nepíšem páni. OK.

Skúsim sa pozrieť na situáciu z pohľadu nezainteresovaného architekta Drahana Petroviča, ktorý robil projekty 30 NP, t. j. vysoké cca 100 m, vo Vancouveri či Portlande.

Hovorí približne toto: Ak developer nevybuduje pri výškových budovách zodpovedajúcu infraštruktúru (jasle, škôlky, Ihriská, komunitné centrá, či parky), ľahlo sa stane, že výsledok developera bude PARAZITOVAŤ na okolí. Obyvatelia nových bytov budú každé ráno rozvážať deti do škôlok po celej Bratislave, a ich voľný čas budú predstavovať aktivity v obchodných centrách.

Ešte hovorí: Mesto, či MÚ pri developerských projektoch má dôsledne trvať na tom, aby infraštruktúra bola v zodpovedajúcom objeme.

Dnes je to v prípade tzv. RNR cca 1000 m2, teda jeden 100 metrový chodník!! Vraj zelene. Ďakujem, neprosím. Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Aj renomovaní architekti sú bájkari? Pozvem ich na pohár frankovky. Tá, zdá sa, si drží kredit.

Je mi ľúto, aj smutno, aj nasrdene, aj bezmocne, ak volený zástupca obyvateľov Rače sa odvoláva vo vzťahu k humpľovaniu nášho životného prostredia na stavebný zákon, navyše, ak bola aj odborná štúdia k jeho výkladu. Žiaľ, nehodila sa do „krámu“ MÚ a vysvetľuje si ho, ako chce.

Noví vlastníci bytov, ktorí sa obraciate na Dopravný podnik hlavného mesta, lebo pískajú električky, obráťte sa na developera, ktorý mal postaviť dve 4,5 m vysoké protihlukové steny. (Regionálny úrad verejného zdravotníctva z 4.7.2008 k SO 118 a SO 119.)

Na takéto bájky nie som hrdý. Ani nechcem byť v pozícii voliča.

Voľby, voľby, kortešačky
medový motúz a s lekvárom tričká.
Teš sa volič.
Znova budeš vôl.
To nič.

Okolo šapita šantia decká.

Dajte im cukrovú vatu
Zakryje vaše
Je nepriehľadná.
Vyduté vrecká.

Alexander Marčan


0 komentárov:

Zverejnenie komentára