Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

25.10.16
2
Dňa 29.9.2016 bol na programe MsZ bod 18 – Zámena pozemkov v MČ BA-Rača spoločnosti INTERCOM Development s.r.o., ktorú vlastní Ivan Kmotrík. Developer svoju žiadosť o zámenu pozemkov odôvodňuje zámerom vybudovať v lokalite Radničné námestie (RNR) park.

Na prvý pohľad skvelá ponuka pre mesto, aká sa neodmieta.

Obyvatelia 252 bytov na Závadskej zámenou až takí nadšení neboli a nie sú. Developer totiž do zámeny zaradil aj pozemky z pásu zelene, ktorý oddeľuje ich byty od RNR. V decembri 2015 zorganizovali petíciu, v januári 2016 Verejné zhromaždenie občanov. Na zhromaždení spolu s ďalšími obyvateľmi Rače vytvorili občiansku komisiu a dali jej mandát preskúmať opodstatnenosť a výhodnosť zámeny.

Občianska komisia zistila, že developer má na neprehľadnú zámenu štyri dôvody:

1.    namiesto osempodlažnej budovy je pre neho výhodnejšie postaviť park a predávať „byty pri novom parku“,
2.    vďaka zámene získa pozemky pod budovami a parkovacími miestami, ktoré neoprávnene postavil na pozemkoch mesta, potichu „zahladí“ porušovanie zmluvy o nájme a otvorí si cestu ku kolaudácii stavieb,
3.    vďaka zámene developer vloží do vybudovania parku len 100.000 €, kým mesto pozemky za takmer 750.000 €.
4.    zámenou mestu predá pozemky pod vnútroblokovými účelovými komunikáciami za takmer 400.000 €, aj keď takéto pozemky investori odovzdávajú mestu bezodplatne alebo za symbolické 1 €!

Záver občianskej komisie: zámena pozemkov a vybudovanie parku podľa návrhu developera sú pre mesto nevýhodné. Už samotnou zámenou mesto stratí majetok v hodnote vyše 250.000 € a následne do „projektu park“, ktorý je výsostným obchodným záujmom developera, mesto vloží 7 a pol násobne väčší vklad než developer...

Tieto informácie dostali 29.9.2016 pred hlasovaním všetci poslanci MsZ.

Zámena pozemkov je aj v záujme spoločnosti Retkins s.r.o., ktorá od Kmotríka kúpila dolnú časť lokality RNR a dve budovy, Tower a Gate. Budovy a parkovacie miesta Retkins s.r.o. sú podobne ako budovy INTERCOM-u sčasti postavené na prenajatých pozemkoch mesta. Retkins s.r.o. zámenu tiež potrebuje kvôli kolaudácii svojich stavieb.

Spoločníkom aj konateľom spol. Retkins s.r.o. je JUDr. Dušan Repák, podľa mediálne známych informácií človek blízky Ivanovi Kmotríkovi. Zhodou okolností človek, ktorý sa uchádzal v roku 2012 spolu s Jánom Budajom a Elenou Pätoprstou za politickú stranu Zmena zdola o mandát poslanca NR SR.

Akiste je len ďalšou zhodou okolností, že poslanci MsZ v Bratislave Ján Budaj a Elena Pätoprstá (Zmena zdola) sa na rokovaní MsZ 29.9.2016 vyjadrovali v prospech zámeny a podporili ju svojimi hlasmi:


Martin Rybák
člen občianskej komisie
pre posúdenie výhodnosti zámeny na RNR

2 komentárov:

  1. Vážený pán Rybák, akosi ste zabudli v článku informovať ľudí, že zámenou sa vytvorí veľká plocha, ktorá bude patriť mestu, na ktorej bude mať povinnosť investor vybudovať park. Na rozkúskovaných pozemkoch, ktoré zámenou dostane developer ale už nič postaviť nemôže. Riskujete, že sa investor na toľko kritizovanú zámenu vykašle, a postaví tam výškovú budovu, (nenapísali ste ani to, že na túto budovu má už aj schválené povolenie). Zároveň ste nenapísali, že pri spoločnom rokovaní s občanmi a developerom sme zahrnuli ďalšiu podmienku pre investora - dať mestu zelený pás pri domoch tak ako žiadali občania. Zablokovaním zámeny riskujete, že pozemok predá pre výstavbu niekomu inému. Ak k zámene nepríde, pozemok-kde by mohol byť park, ostane developerovi. Aj keď tam vybuduje vlastný park on, riskujete, že po 10-tich rokoch pozemok predá za účelom výstavby inému developerovi. Preto som sa rozhodla mať na týchto pozemkoch radšej MESTSKÝ park, aby sa račania nemuseli strachovať, že sa pozemok niekedy predá. PS: Ako dlhoročná aktivistka som už videla priveľa zmarených pokusov o čisté riešenie. Výsledkom môjho rozhodnutia bude Mestský park a pokoj obyvateľov okolia. Možno je to, ako tvrdíte, nevýhodné ekonomicky pre mesto. Ale nikto nikdy finančne nevyčíslil cenu parku pre ľudí, výhľad z okna, spev vtákov a pocit bezpečia, že Vám pred dom nik nepostaví výškovú budovu. Na to ekonomické tabuľky zatiaľ nemáme. Elena Pätoprstá, poslanec hl. mesta, 0905537102.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vážená pani Pätoprstá,
      pri všetkej úcte, keď má mesto takých obhajcov verejného záujmu ako ste vy alebo Peter Pilinský, ktorí slepo veria argumentom developera a vôbec nevnímajú silnú pozíciu mesta, potom niet divu, že sa donekonečna robia „výhodné“ zámeny a mesto prichádza o majetok.

      ad „zámenou sa vytvorí veľká plocha“

      tá plocha je „veľká“ 3.200 m2, tzn. menej než polovica futbalového ihriska. keď v roku 2014 developer usúdil, že lepšie než 8P budova predaju jeho bytov na RNR prospeje park, nič mu nebránilo park postaviť, aby oprávnene mohol ponúkať „byty pri novom parku“. a nič mu v tom nebráni ani dnes.

      ad „Na rozkúskovaných pozemkoch, ktoré zámenou dostane developer ale už nič postaviť nemôže.“

      to máte pravdu, no zabúdate, že pozemky mesta rozkúskoval developer nezákonným konaním, keď v rozpore so zmluvou o nájme a za nečinného prizerania starostu Pilinského svojvoľne používal prenajaté pozemky mesta ako SVOJE stavebné pozemky. a navyše rozdrobil a znehodnotil ďalšie pozemky v tom území. a teraz bude ešte mestu predhadzovať, že tie pozemky už nemajú žiadnu hodnotu? ako by ste takéto počínanie vnímali, keby niekto takto nakladal s Vašimi pozemkami a ešte by sa Vám vysmial do tváre, že už Vám nezostáva iné len mu ich za babku predať?

      ad „Riskujete, že sa investor na toľko kritizovanú zámenu vykašle, a postaví tam výškovú budovu“

      prečo by staval 8P budovu, keď už len prísľubom postavenia parku získal mnohonásobne viac? a jeho nepostavením riskuje súdne žaloby obyvateľov 345 bytov, ktorým dva roky predával „byty pri novom parku“?

      ad „nenapísali ste ani to, že na túto budovu má už aj schválené povolenie“

      načo písať túto notoricky známu skutočnosť, ktorú starosta Rače verklíkuje pri každej možnej a nemožnej príležitosti, naposledy na MsZ 29.9.2016? strašiť ňou môže len tých, ktorí nepoznajú súvislosti.

      ad „zahrnuli sme ďalšiu podmienku pre investora - dať mestu zelený pás pri domoch“

      zmienená podmienka zahrňuje len časť pozemku, ktorý obyvatelia žiadajú ponechať v majetku mesta, a zatiaľ je len v polohe návrhu / želania. keby aj bola táto podmienka prijatá, je len časťou nápravy problematickej zámeny. rovnako vážny (ak nie vážnejší) je problém, že zámenou investor predá mestu 1.710 m2 pozemkov pod komunikáciami za takmer 400.000 €, aj keď investori takéto pozemky odovzdávajú mestu bezodplatne / za symbolické € a ešte sú radi, že ich mesto od nich prevezme.

      ad „Zablokovaním zámeny riskujete, že pozemok predá pre výstavbu niekomu inému.“

      nikto zámenu nechce blokovať, obyvatelia chcú len vyváženú dohodu. k takej dohode je možné s korektným developerom dospieť v priebehu dvoch-troch mesiacov.

      ad „Ak k zámene nepríde, pozemok, kde by mohol byť park, ostane developerovi. Aj keď tam vybuduje vlastný park on, riskujete, že po 10-tich rokoch pozemok predá za účelom výstavby inému developerovi.“

      pani Pätoprstá, tak tu už v strašení verejnosti prekonávate aj starostu Rače, a to už je čo povedať.

      ad „nikto nikdy finančne nevyčíslil cenu parku pre ľudí, výhľad z okna, spev vtákov a pocit bezpečia...“

      toto je presne tá rétorika, akou developeri potrebujú kŕmiť ľudí, aby si za parky a výhľad z okna mohli pýtať, čo ich len napadne. ako to bolo napr. na Belopotockého, kde si developer za 3.400 m2 vypýtal 11.600 m2 v Dúbravke + 2.700 m2 na Drotárskej. choďte sa spýtať ľudí do Dúbravky, akí sú Vám vďační za výhľad z okna, spev vtákov a pocit bezpečia, ktorí ste zaistili ľuďom na Belopotockého. ich ste „obdarili“ brutálnou zástavbou krásneho priestoru pri Koprivnici a súdnymi ťahanicami s developerom.

      NA ZÁVER

      práve takých ľudí ako vy developeri potrebujú a Vašu „veľkorysosť“ zneužívajú a budú zneužívať znova a znova. keď budete nehorázne požiadavky developerov dotovať z vlastného majetku, nebudem s tým mať najmenší problém. lenže Vy rozdávate z verejného, a s tým vážny problém mám.

      Miro Ščibrany,
      OZ račan.sk

      Odstrániť