Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

8.10.16
0
Približne tri roky dozadu sa s veľkým humbukom v Rači ohlásila výstavba budúceho športoviska, kde bude plaváreň aj ľadová plocha a všetko pod menom Ľubomíra Višňovského. Všetko bolo super, investor sa nechal počuť, že dráha BMX zostane zachovaná, že výstavba jedného športoviska nemôže zlikvidovať iné. Mne sa však od začiatku nepáčilo nakladanie s pozemkom. Nechápala som, prečo spoločnosť LBG aréna má dostať do prenájmu na 30 rokov za sumu 1 € pozemok celý. Aj s dráhou BMX. Logické pre mňa bolo, urobiť zmluvy dve. Jednu pre LBG a druhú pre BMX. Navyše som bola presvedčená, že BMX malo mať vzhľadom k svojej histórii a preukázanej činnosti zmluvu už dávno. Keď som sa dopočula, že pozemok sa za 1,- € celý prenajme LBG a LBG si má následne urobiť s BMX podnájomnú zmluvu, okamžite som bola presvedčená, že je to začiatok konca BMX v Rači.

Moje presvedčenie žiaľ nadobudlo konkrétnu podobu. Spoločnosť LBG sa nesnažila o korektnú zmluvu s BMX, vytvárala na BMX tlak a hovorila o tom, že s BMX sa nedá dohodnúť. Jedného stretnutia zástupcov LBG so zástupcami BMX som sa osobne zúčastnila. Bol to nerovný súboj. Prvé slovo dostali zástupcovia LBG, profesionáli školení v komunikácii. Zástupcovia BMX p. Jana Maníková s p. Mikulášom Rapčanom nemali šancu vyvracať ich obvinenia. Keď bojovali s vlastnými emóciami, zástupca LBG im ešte podal pohár vody na znak predstieranej empatie.

Najnovšie Klub BMX začal mať problém so súkromným vlastníkom časti pozemku pod ich dráhou. Klub BMX sa dlhodobo snažil získať legálnou cestou tento pozemok. Nedarilo sa. V súčasnosti pozemok vlastní firma Ručiteľ s. r.o., ktorá robí na BMX nátlak, dokonca sa znížila k tomu, že v piatok 9. 9. 2016 odstavila na teleso dráhy bager, hoci vedela, že v sobotu a nedeľu 10. a 11. 9. sa má na dráhe konať tradičná celoslovenská súťaž o Račiansky pohár a na ceste už sú pretekári a ich celé rodiny...


Keď mi bolo v piatok dopoludnia občanmi oznámené, že na dráhe sa nachádza bager, kým som neuvidela fotografiu od p. Jany Maníkovej, neverila som. Okamžite som kontaktovala Miestny úrad, konkrétne športového referenta p. Mareka Porvazníka, zástupcu starostu Rastislava Žitného a sekretariát prednostky. Zo sms komunikácie viem, že p. Žitný informoval o danom stave aj starostu. Bolo to dopoludnia a keďže som bola v práci, nič viac som urobiť nemohla. Ale čakala som, že MČ sa bude snažiť situáciu riešiť, preteky, ktoré sa konajú pri príležitosti Vinobrania každoročne, boli ohrozené. MČ však hrala mŕtveho chrobáka. Späť sa mi ohlásil len referent športu.

Nechcela som si ani len predstaviť tú hanbu pred ľuďmi, ktorí sa sem už od rána presúvali z východu aj od Liptova, tak som začala konať sama. Na oddelenie životného prostredia som napísala podnet na odstránenie bagra ako technického zariadenia znečisťujúceho životné prostredie a takisto som dala podnet na políciu v Krasňanoch. 



Ďakujem touto cestou vedúcej oddelenia životného prostredia p. Anne Juskovej, ktorá so mnou a mojím manželom absolvovala obhliadku bagra v areáli BMX, sprevádzala nás aj na políciu a snažila sa zistiť majiteľa bagra. Majiteľ pozemku napokon bager v nočných hodinách odsunul bokom od telesa dráhy.

Poviete si: ,,je to súkromný majiteľ a má právo nakladať si so svojim pozemkom, ako sa mu zapáči“. Ja sama mám rešpekt pred súkromným vlastníctvom každého človeka, ale v tomto prípade je od začiatku jasné, že kúpa tohto pozemku bola realizovaná čisto účelovo a s nečestným úmyslom. Uznajte sami... Kúpili by ste si pozemok pod vybudovaným športoviskom, ak nie ste fanúšikom alebo sponzorom toho športu bez toho, aby ste mali bočný úmysel?

Kto je Ručiteľ s.r.o.?

Aj ja som si dala túto otázku a začala som pátrať. V dnešnej dobe internetu to ani nie je také obtiažne. Na základe mojich zistení sa domnievam, že firma Ručiteľ s.r.o. spolupracuje s firmou LBG aréna a je len nastrčená za účelom likvidácie BMX.

Prečo si to myslím?

100% spoločníkom firmy Ručiteľ s.r.o. je firma Gingsberg Holding N. V. so sídlom v Holandsku.
Spoločníkom tejto firmy je zas firma Dachmarket, s.r.o., ktorej konateľom je Ing. Michal Babinec. Michal Babinec bol v minulosti spoločne s pánom Ľubomírom Balogom, členom predstavenstva firmy Športka a.s. A pán Balog je v súčasnosti konateľom týchto firiem:

POHOTOVOSŤ, s.r.o.
LBG byty, s.r.o.
LBG apartmány Terchová, s.r.o.
LBG Apartmány Zázrivá, s.r.o.
LBG Art s.r.o.
LBG palác Poprad s.r.o.
LBG Pod Hájikom, s.r.o.

Myslím, že toto nepotrebuje žiadny komentár a každý súdny človek si z toho urobí záver sám. Alebo si myslíte, že túžbou Holanďanov je vlastniť akýkoľvek kúsok našej Rače, aby si tam mohli odstaviť bager?

Vyrastala som v Krasňanoch a viem, že BMX klub má dlhú históriu a veľa športových výsledkov, dráhu má postavenú už viac ako 30 rokov. Pomáhali ju stavať rodičia aj deti, nadšenci BMX. Dráha sa nachádza na mieste, kde vždy boli plánované športoviská, ale napriek tomu sa klubu dodnes nepodarilo pozemky vysporiadať a naša MČ im ani nikdy v tejto snahe nepomohla. Mestská časť sa zbavila zodpovednosti za klub BMX a cestou niektorých poslancov a spravodaja Račan, či Račawebu zosmiešňuje všetky snahy BMX, potiera ich činnosť, členskú základňu a podobne. Dokonca na zasadnutí Miestneho zastupiteľstva bola schválená zmena uznesenia, kde v zmluve LBG s MČ Rača vypúšťajú slová „nájomca zachová v areáli Černockého v rámci prenajatých pozemkov jestvujúcu BMX dráhu".

Nie som naivná, obávam sa, že boj o záchranu dráhy BMX je už skoro na konci. Poslanci cítia nenápadný tlak na svoje posty. Obávajú sa, že ak LBG odstúpi od stavby športového areálu, budú spájaní s týmto neúspechom a boja sa, že voliči, ktorým sľúbili plaváreň a ľadovú plochu, im to neodpustia.

Monika Luknárová
poslankyňa MZ za obvod Rača


0 komentárov:

Zverejnenie komentára