Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.12.13
0
Niekto múdry veľmi dávno povedal, že kto za svoju slobodu nebojuje, tak ten si ju ani nezaslúži.  V poslednej dobe čím ďalej, tým viac sledujem nástup apatie a sťahovanie sa ľudí za dvere svojho bytu ako za normalizácie. Je však dôležité si uvedomiť, že rezignácia je práve to, čo mocní tohto sveta potrebujú. Najlepší občan je pre nich taký, ktorý drží ústa a krok.


                Našťastie si však komunitný a občiansky život nachádza cez rôzne aktivity priestor na rast aj u nás a je dôležité, aby sme sa všetci snažili byť aktívnymi občanmi. Aby sme nečakali niečo od iných, ale priložili ruku k dielu. Veľké veci mávajú malé začiatky a niekedy stačí na úvod napríklad vysadiť kvety do zanedbaných betónových kochlíkov pred vchodom do domu. Alebo pomôcť s obecnou záhradkou, namaľovaním hracích prvkov na ihrisku alebo sledovať míňanie verejných financií a klásť otázky.  Na druhej strane je mi jasné, že ak sa niekto o niečo pokúsi a venuje tomu svoj voľný čas a často aj vlastné financie, a výsledok sa nejako nedostavuje, tak postupne často rezignuje. Na toto je najlepší spôsob združovanie sa, otužovanie a posilňovanie vytrvalosti.  A hlavne berte veci s humorom, to pomáha najviac. 

                Dobrým a inšpirujúcim príkladom je The High Line v New Yorku, kedy pár aktivistov postupne presvedčilo vedenie mesta a obyvateľov a vybudovali svetoznámy park vo vzduchu na konštrukcii bývalej železničnej prípojky. Tiež začínali od nuly a stretli sa s nezáujmom a odmietnutím. Vytrvali a teraz z toho získali nielen majitelia nehnuteľnosti v okolí (ktorých cena rastie, pretože blízkosť parku je vždy obrovská pridaná hodnota), ale aj turisti a celé mesto. Málokto tiež vie, že 3/4 nákladov prevádzky Central Parku je financovaných z darov a príspevkov obyvateľov.  Niekedy stačí tak málo, aby sa spravili veľké veci – prekonať svoju lenivosť.

                Ak sa teda rozhodnete, že nie je dobré sedieť za pecou a treba sa občiansky aktivizovať, ponúkam stručný návod zhrnutý do dvanástich bodov. Držím palce!

  1. nájdite si sféru, ktorá vás bude napĺňať a cítite sa v nej ako doma;
  2. zistite, či podobná aktivita nie je vo vašom okolí (netreba vymýšľať vymyslené);
  3. ak sa dá, združujte sa – pomáha to k presadzovaniu cieľov;
  4. nezabudnite na „deľbu práce“ – ak ťaháte sám ako kôň, skôr hrozí vyhorenie;
  5. zdieľajte skúsenosti s ostatnými;
  6. pracujte efektívne s médiami a internetom (blogy, Facebook, masmédia);
  7. nevzdávajte sa pri prvom neúspechu či odmietnutí;
  8. ak potrebujete poradiť, obráťte sa na špecializované združenia (napr. Via Iuris, Aliancia Fair-Play, Transparency International);
  9. ak potrebujete financie na projekt, nebojte sa o ne požiadať cez rôzne granty a sponzorov, možností je viac ako si myslíte (obec, Ekopolis, Nadácia Pontis atď.);
  10. tešte sa aj z drobných úspechov – posunie vás to ďalej;
  11. robte veci pre iných a nie pre seba;
  12. nezabúdajte, že vždy sa nájde viac ľudí, ktorí vedia ako sa to nedá, inšpirujte sa tými zvyšnými optimistami.
Moja prezentácia, ktorú som mal k tejto téme v októbri na pozvanie Mensa Slovensko, je dostupná tu.

Michal Drotován




0 komentárov:

Zverejnenie komentára