Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.12.13
0
Moja základná dilema pred voľbou prezidenta znie:

Má byť úrad prezidenta SR A) naďalej útulok pre unavených politických hráčov a starých ujov? alebo B) výzva pre mladých energických politikov, s vôľou zmeniť frustrovanú spoločnosť a chorý štát?

Model A) sme si na Slovensku za posledných 20 rokov odskúšali viac krát.
Priniesol nevalné výsledky, záhodno teda skúsiť model B).

Ústava SR priznáva právo vstúpiť do súťaže o úrad prezidenta uchádzačom starším ako 40 rokov. Najbližšie k tejto vekovej hranici má Rado Procházka (42). Róbert Fico vo veku 42 rokov zvládol funkciu premiéra vlády SR, prečo by teda muž rovnakého veku a porovnateľných schopností nemal zvládnuť úrad prezidenta SR? Najmä ak má prvotriedne vzdelanie a za aj pred sebou úspešnú kariéru, venuje sa ochrane ľudských práv a občianskych slobôd, jeho doménou je ústavné a európske právo, píše odborné knihy a prednáša na univerzite, má skúsenosť vo vysokej politike a odvahu predstúpiť pred voličov ako občiansky kandidát, víziu silnej spoločnosti a jednoduchého štátu a odhodlanie ponúknuť jej presadenie. Navyše nie je nikomu nič dlžný a v úrade môže konať nezávisle a slobodne (kto vie iné, nech sa podelí).

Cesta Rada Procházku do prezidentského úradu mi popravde imponuje. Jej metaposolstvo je, že najdôležitejšou značkou pre politika má byť jeho meno, osobnosť a viera vo vlastné schopnosti, a že vek nie je dôvod, pre ktorý by sa človek mal pokorne postaviť do radu za všetkých starších a čakať, kým na neho príde rad. V politickej súťaži by vek nemal hrať rolu kľúčovej výhody ani nevýhody, rozhodujúce by mali byť schopnosti, charakter, hodnoty, ciele a výsledky. 

Odvaha Rada Procházku uchádzať sa vo veku 42 rokov o najvyšší úrad v štáte bez podpory politickej strany je signál pre všetkých schopných mladých ľudí rovnocenne vstúpiť do súťaže o posty poslancov, starostov, primátorov, ministrov...

Ak toto posolstvo pochopia aj voliči, zmena v štáte môže nastať omnoho skôr než si vo svojej frustrácii a únave z politiky myslíme.












0 komentárov:

Zverejnenie komentára