Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Zuzana Dzivjáková, poslankyňa Mestského zastupiteľstva hlavného mesta za MČ Bratislava-Rača

Na zasadnutí finančnej komisie Miestneho zastupiteľstva MČ Rača 13. 6. 2012 som prezentovala názor na zámer úradu vstúpiť do úverového vzťahu vo výške 1,3 mil. € (cca 39 mil. Sk) s použitím na rekonštrukciu školských a predškolských zariadení. Nespochybňujem úmysel poslancov. Skôr ma zaráža, že tak vážny problém sa rieši až v polovici funkčného obdobia a skutočnosť, že sa doteraz nepoužili dostupné vlastné zdroje na postupnú rekonštrukciu týchto zariadení.

To, čo spochybňujem, je výška úveru a postup úradu, ako tento zámer naplniť.

Už v blízkej budúcnosti hrozí samosprávam znižovanie príjmov z podielových daní. Splatenie prehratého súdneho sporu približne 2 mil. €, negatívne dôsledky viazania peňazí mestskej časti na účtoch v úverujúcej banke, ročné splácanie istiny po 100 tis. € plus úroky - výrazne obmedzia doterajšie aktivity a možnosti našej samosprávy. Prijatie úveru vo výške 1,3 mil. €, za doteraz známych podmienok, je cesta do dlhového pekla, cesta k nútenej správe.

Rozumiem tým, ktorí podpísali petíciu proti úveru, ktorý úver chápu ako výraz „zlého hospodárenia“ v Rači. Veď prikrývam sa len takou perinou, na akú mám! Preto som sa zaradila medzi petičiarov, zdôrazňujem, že len preto!

Úver je bežným nástrojom používaným pri realizácii investičných zámerov. Pre banky sú samosprávy veľmi dobrým - bonitným klientom s majetkom a s istotou zisku.

Domnievam sa, že úrad nedodržal postup dobrého hospodára, t. j. najprv mal zabezpečiť vypracovanie projektov, následne rozpočtov na jednotlivé investičné akcie, uskutočniť transparentný výber investorov, prepočítať možný podiel vlastných zdrojov a celkový výhľad disponibilných prostriedkov. Časová postupnosť realizácie jednotlivých akcií v zhode s reálnou potrebou úverových zdrojov, ale VŽDY a LEN v takom objeme, ktorý Rača dokáže v budúcnosti bezproblémovo splácať!!!

Na ostatnom zastupiteľstve bol schválený úver vo výške 1,3 mil. €. Som presvedčená, že nikto z poslancov by úver nepodpísal, ak by išlo o jeho peniaze bez toho, aby si dôsledne zmluvu neprečítal a nekonzultoval jej návrh s odborníkmi. Je na škodu veci, že poslanci pri hlasovaní nedisponovali kompletným návrhom úverovej zmluvy vybranej banky. Ide o zámer úradu? Alebo sa koná pod heslom: Po nás potopa!!!

Vďaka za možnosť prezentovať názor.


poslankyňa MsZ hl. m. za MČ Rača
Bratislava, 3. 7. 2012

7 komentárov:

  1. Potopa tu uz bola.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ak niekto napise, pani Dzivjakova, ze miestny urad mal zacat opravu z vlastnych zdrojov, tak to uz ani nema dalej vyznam citat. Musime sa spytat starostuo, ze nech nieco uz konecne robi s tou kopou penazi na miestnom urade, lebo brodit sa cez ne je fakt narocne.... Chapem vasu traumu z neuspechu v komunalnych volbach, ale skuste trochu konstruktivity a neuvadzat polovicne fakty. V takom pripade totiz aj dobry umysel straca doveryhodnost.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jano Polák
    Pani Dzivjáková konštruktívne a profesionálne zhodnotila situáciu a poukázala na to, ako sa nemá postupovať pri braní úveru (ktorý zaplatíme my všetci, daňoví poplatníci). Pod svoj príspevok sa podpísala, na rozdiel od zakomplexovaného a zbabelého "anonyma", ktorý sa zbabelo odvážil napísať len osobné invektívy. Na viac asi nemá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. :-)
    Som zvedavý, kolko milionov korun vlozi do kampane o dva roky starosta, pretoze doteraz tych min. milion, co vlozil pred dvomi rokmi nevysvetlil - a o dva roky uvidime, ci jeho sponzori zhodnotia, ze bol dobra investicia alebo nie - sledujte, kde sa bude stavat.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ku komentáru zo 4. júla 2012 16:04

    Polovičným faktom je aj tvrdenie/posmešok „Chapem vasu traumu z neuspechu v komunalnych volbach“. Je pravda, že pani Dzivjáková neuspela ako kandidátka na starostku (proti mediálnej a finančnej podpore súčasného starostu nemal v roku 2010 šancu nikto), no zároveň bola zvolená za poslankyňu mestského zastupiteľstva. Takto neúspech nevyzerá, takže akáže „trauma z neúspechu“?

    Neviem, ako to má starosta s brodením sa v kope peňazí na MÚ, no aspoň po členky by ich tam už mohol mať :). Urobil škrty v administratíve (zníženie počtu zamestnancov o cca 20 kusov), berie o kus nižší plat než jeho predchodca, neberie odmeny ako bral jeho predchodca, na MZ sa míňa po znížení počtu poslancov z 33 na 15 o kus menej peňazí...

    Je pravda, že časť takto usporených evri pohltilo odstupné a Bielikovi kostlivci, no keďže tí už sú údajne vyplatení, úspory by malo byť niekde vidno. Netvrdím, že stačia na obnovu MŠ a ZŠ štýlom VŠETKO A IHNEĎ, no pri rozumnom harmonograme opráv by sa úver dal marginalizovať, možno aj vylúčiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pre M.Š. Vas komentar k prispevku 16:04:
    Ano, uznavam a ospravedlnujem sa za ten posmesok. Nechal som sa uniest plytkostou argumentov odporcov uveru:-) (to ospravedlnenie myslim vazne, bolo to odo mna hlupe)
    Pisete, ze po clenky by ich tam uz mohol mat:-) No nemyslim. My zial nie sme v katasri jadrovej elektrarne, aby sme dostavali odskodnenia (nastastie, ze nie sme), ani urad nevlastni lesy, na ktorych by hospodaril, ako niektore ine obce. Takze s tymi peniazmi na bezne vydavky je prob lem, o investicnych nehovoriac.
    Ak chce niekmto rozvoj, musi siahnut na cudzie zdroje. Odporcovia doteraz nepredlozili ani JEDEN navrh rozpoctu MC Raca, ktory by hovoril o usporach napr. na skolstvo, prevadzku, investicie. Ak si myslime, ze obmedzenim investicii sme usporili, je to dost naivne a pocka to na nas v buducnosti. Ibaze to bude drahsie...
    Preto ak niekto rozbieha serioznu verejnu diskusiu, tak nech je podlozena faktami, kalkulaciou, dovodovou spravou, ktora jasne vysvetli, aky je navrh, ako co a ako bude fiunancne vykryte a odkial. Pretoze trieskat hypotezami vo vseobecnosti, prechadzat do osobnej roviny nie je nic ine, nez populizmus....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ku komentáru z 9. júla 2012 11:13

    Anonymný, Tvoje ospravedlnenie si cením, aj keď si ho „plytkostou argumentov odporcov uveru“ (trochu) spochybnil :).

    Chceš od nás - a oprávnene - fakty, kalkulácie, dôvodové správy. Presne to, čo do verejného diskurzu o úvere ani k dnešnému dňu NEDODALO vedenie MČ Rača.

    V zhode s Tebou si myslím, že seriózna verejná diskusia MUSÍ BYŤ podložená faktami, kalkuláciami, argumentmi. Pracujeme na tom, aby taká bola. Ako som napísal v komente pod iným článkom, úplné podklady k rozpočtom (záverečným účtom) za roky 2009 až 2011 sme z MÚ dostali pred tromi dňami. Chvíľu nám bude trvať, kým ich spracujeme do podoby uchopiteľnej všetkými občanmi Rače, aj tými bez ekonomického vzdelania.

    Osobne verím, že vďaka tomuto spoločnému vkladu ekonomického oddelenia MÚ a ľudí z račan.sk bude tohtoročná príprava rozpočtu MČ na rok 2013 úplne iná než za predošlé roky. „Inakosť“ očakávame hlavne v tom, že rozpočet na rok 2013 prejde tým, čím neprešiel rozpočet na rok 2012 - skutočnou verejnou diskusiou a oponentúrou.

    Práve „vďaka“ nulovej verejnej diskusii o rozpočte na rok 2012 má MČ Rača na krku zbytočne vysoký úver vo výške 1,3 mil. €.

    OdpovedaťOdstrániť