Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Časy ospalej komunálnej politiky v Rači nadobro skončili.

Štyri volebné obdobia pred rokom 2010 mali v Mestskej časti Bratislava-Rača skoro navlas rovnaký priebeh: udiala sa krátka volebná kampaň, zvolení poslanci prevzali zastupiteľskú moc, starosta sa ujal úradu a obec sa vrátila ku každodennému životu. Na nasledujúce voľby nikto ani nepomyslel, kým sa neobjavili v dosahu dvoch-troch mesiacov. Až vtedy sa prebudili tí, čo vo svojej torbe objavili starostovskú paličku, a tí, čo si zaumienili pracovať pre blaho obce a spoluobčanov.

Na stĺpy, zastávky MHD, vývesky a billboardy sa vyrojili letáky so známymi aj neznámymi tvárami, z poštových schránok vypadávali kalendáre s usmiatymi kandidujúcimi politikmi a s ružovými víziami budúcnosti. Zo všetkých strán na voliča útočili sľuby možného aj nemožného. Občan sa na pár týždňov stal kráľom nádejných politikov, ktorí ho srdečne pozývali na zábavy a opekačky, na kultúrne stretnutia a párky s pivom.

Po voľbách zvolení politici občana zase rýchlo odkázali do obvyklých medzí a život pokojne plynul k ďalším voľbám...

Tento volebný rituál sa dokola opakoval, až kým v roku 2010 nedošlo k vybočeniu. Môžbyť ho spôsobilo radikálne zníženie počtu poslancov z 33 na 15, možno poznanie, že obec hospodári s nemalými zdrojmi a schopným (všetkého) dáva príležitosť ukázať, čo v nich dovtedy driemalo. Občasník Račan vstúpil do volebného súboja 2010 razantnou kritikou starostu Zvonára a ako alternatívu ponúkol Petra Pilinského. Jeho zelená minulosť a račianske korene spolu s nespokojnosťou Račanov a mediálnymi útokmi na starostu Zvonára zabrali a vyniesli málo známemu vyzývateľovi presvedčivé volebné víťazstvo.

Od víťazstva súčasného starostu uplynulo viac než jeden a pol roka a zdá sa, že obvyklá štvorročná povolebná selanka sa tentoraz konať nebude.

Komunálno-politický pelotón aj pätnásťčlenná poslanecká skupina so starostom v čele si akiste uvedomili, že v štyri roky dlhej etape sa nedá spoliehať len na záverečný špurt. Navyše, pre málokoho bude v závere pracovať taký zdatný tím mechanikov a poradcov, aký mal v roku 2010 súčasný vedúci pretekár, a tak niektorí nastúpili do trháku už teraz, ani nie v polovici volebnej etapy.

Prvým neprehliadnuteľným pokusom bol leták Račianskych občianskych aktivistov „Obchádza Raču gorila?“, hneď za ním sa spustila petícia proti zadlžovaniu Račanov a spolu s ňou na račianske pomery nezvykle ostrá kritika občianskych aktivistov. Chvíľu sa zdalo, že pokus o únik zo zadnej pozície sa podarí, no MZ, ktoré sa konalo v pondelok 26. júna, za ním dalo bodku. Starosta, poslanci a ich tímy pokus s prehľadom zlikvidovali a upevnili si svoje miesto na špici.

Zopár poslancov si uvedomilo, že o dva roky už rutinný predvolebný finiš nebude stačiť, a tak pracujú na zviditeľňovaní svojej práce a svojich programov. Nevyhnutnosťou sa stáva publikovanie na vlastných webových stránkach, na blogových serveroch a na facebooku, do obce z veľkej politiky prenikajú aj prieskumy verejnej mienky. Koho nebude v pelotóne vidieť v najbližších dvoch rokoch, sotva môže pomýšľať na umiestnenie v prvej pätnástke a na žlté tričko starostu.

Ako občan vrenie v račianskom politickom pelotóne vítam a teším sa na urputné súboje na prémiách a hlavne pri dojazde do cieľa volebnej etapy.

Verím, že zvýšená konkurencia vyradí z hry tých, ktorí sa roky už len vezú v balíku, a prinesie zaslúžené víťazstvo najlepším.



Miro Ščibrany
člen račan.sk


Odkazy



0 komentárov:

Zverejnenie komentára