Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Osobne som ani ja netušil, že sa na Východnom nachádza fontána. Zistil som to úplne náhodou, keď som si pozeral zoznam výtvarných diel na území Rače, vyhotovený Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave.

Fontána bola postavená v roku 1983 podľa návrhu akad. sochára Jozefa Barinku, rodáka zo Sasinkova. Socha je vyrobená z chtelnického pieskovca jej rozmery sú 245 x 100 x 72 cm, soklový bazénik je z betónu a má rozmery 62 x 65 x 64 cm. Už na zozname bolo uvedené, že fontána je nefunkčná a v dezolátnom stave, preto som sa rozhodol ísť na ňu pozrieť.

Fontána sa nachádza na Sklabinskej ulici pri vchode do internátu Policajnej Akadémie a aj okolie bolo dosť  zničené a nedôstojné. 
Rozhodol som sa preto osloviť Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave aj Občianske združenie Priatelia Rače, ktorého som členom a p. poslankyňu za Východné - p. Dagmar Gelingerovú s nápadom obnoviť ju.








Kroky napredovali rýchlo, ústav zistil chýbajúce meno autora diela, aby mohol dať súhlas na opravu, zorganizovali sme stretnutie priamo na pôde Policajnej Akadémie, na ktorej pozemku fontána stojí, so všetkými zúčastnenými stranami aj s autorom diela. Keďže sa fontána nachádza na pozemku Pol. Akadémie prisľúbili opravu. 

Žiaľ sa technická dokumentácie nenašla, voda fontánou už neprejde, ale rekonštrukcia začala krátkom čase a nezabudlo sa ani na okolie, čo ma nesmierne teší a verím, že po doplnení lavičiek sa stane ďalším miestom príjemných letných posedení pre obyvateľov i návštevníkov Východného.

Tomáš Štěpán
OZ Priatelia Rače                                                          

0 komentárov:

Zverejnenie komentára