Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

17.4.18
0
Autor: Vladimír Mizerák (krátená verzia)

Poďme sa pobaviť na tom, ako náš pánko, primátor mesta Pezinok Mgr. Oliver Solga, poslanec BSK za SaS, OĽANO, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚ, klame a zavádza verejnosť.
...
Pezinok je dnes mesto, ktoré sa dostalo do situácie, že developeri tlačia pánka a spol. do povolenia ďalších a ďalších projektov, ktorých realizácia by však ukázala, že obyvateľov, ktorým sľúbil ochranu (Pezinok developerom nevydáme!) vlastne pánko a spol. podviedli. Tak sa teda snaží nielen vopred odmietnuť zodpovednosť. K tomu, aby dodal svojim tvrdeniam aké také zdanie objektívnosti, používa nepravdivé a zavádzajúce informácie. Takto chce opäť raz presvedčiť svoje ovečky, že vlastne stále sa môžeme rozširovať, že je to podľa nového územného plánu a ešte v norme a keďže podľa jeho obľúbeného hesla „Ľudia potrebujú bývať“, treba aj tie posledné mestské pozemky predať. Úvodníkom v Pezinčanovi nám chcel povedať, že na život v meste ďalší stavebný boom nemá vlastne žiadne negatívne dôsledky. Uverí mu to ešte niekto?
...
Aby som dokázal, ako pánko prostredníctvom Pezinčana manipuluje s názormi verejnosti, ... rád by som rozriešil otázku, koľko vlastne obyvateľov a bytových jednotiek Pezinok aktuálne má.

Údaj o počte obyvateľov je dôležitý pre výšku finančného príspevku z podielových daní od štátu. Ďalej je dôležitý preto, že keď máte peniaze od štátu, môžete si viac dovoliť, viac investovať a nemusíte napríklad predávať mestský majetok. A je to dôležité pre fungovanie mesta samotného a jeho funkcií, ktoré musí pre obyvateľov zabezpečovať. Preto nie je jedno, koľko obyvateľov v meste plnoprávne žije a koľko sem chodí iba prespávať a peniaze za nich štát posiela niekam inam.

Najsmutnejšie na tom je to, že vedenie mesta, ktoré by malo negatívnym procesom zabrániť, ako sa len dá, paradoxne, tieto negatívne procesy podporuje. Ako? Tým, že nebráni, ale doslova podporuje stavebnú hyperaktivitu rôznych developerov.

Za desaťročnicu pribudlo viac bytov ako obyvateľov

Za obdobie pánkovho fungovania (15 rokov) sa zvýšil počet obyvateľov s trvalým pobytom o 2 897 a počet bytových jednotiek o 2 899. Oficiálne v tomto meste pribudlo viac bytov ako obyvateľov. Už z tohto faktu sa dá vyvodiť, že niečo nie je v poriadku.
...
Ďalších nových 648 bytových jednotiek je v procese jednotlivých územných a stavebných konaní, či už majú vydané stavebné povolenia.

Dnes k rekordným číslam výstavby bývania prináleží žiaľ aj nulová výstavba nových predškolských a školských kapacít, nula na konte miest v domove seniorov, neexistencia skutočnej verejnej hromadnej dopravy, problém so statickou dopravou prakticky v celom meste, atď...

Od roku 1989 sa rozloha urbanizovaného územia mesta podstatne rozšírila do prírodného prostredia. Miesto postavenia prislúchajúcich nových materských, či základných škôl, domov pre seniorov a pod. aj v novourbanizovaných lokalitách mesta, kde sa vybudovalo iba bývanie, opravuje sa to staré v centre a na starých sídliskách, čo postavili ešte komunisti, na ploche pôvodného malého mestečka pre menej ako 20 tisíc obyvateľov.

Nepochybne si vývoj mesta vyžaduje opačný prístup. Je potrebné zastaviť neriadený rast monoštvrtí a začať budovať k bývaniu aj infraštruktúru, riešiť služby, dopravu, cyklochodníky. Školstvo je potrebné tam, kde sú mladé rodiny a deti. Prečo robíme z rodičov taxikárov svojich detí, prečo zahusťujeme takto dopravu a zhoršujeme životné prostredie?

Zmena prístupu k plánovaniu mesta je v nedohľadne, lebo v záujme potrieb developerov je riešiť ich parciálne problémy a pánko sa prezentuje nie ako volený zástupca obyvateľov, ale ako PR manažér developerov.

S blížiacimi sa komunálnymi voľbami svitá nádej na radikálny koniec developerskej žúrky. A tak sa stretávame s ďalšími a ďalšími absurdnosťami. Na poslednú chvíľu ešte pretlačiť, schváliť, rozostavať, kým sa ešte dá.

Keď ide o peniaze

Na obhajobu ďalšej bytovej výstavby má pánko falošných argumentov vždy dostatok. Verejnosti sa však akosi nedostávajú informácie, čo takýto stavebný boom mestu, najmä v spojení s neschopnosťou radnice plne integrovať nových obyvateľov, naozaj prináša.

Keďže zdroje chýbajú, holý zadok mesta sa obnažuje, pánko nemá problém prichádzať s riešeniami, vyhovujúcimi najmä jemu a nenažratým developerom. ... Idú voľby, treba predávať, možno tam už nebudeme, po nás potopa...

Netvrdím, že je toto len problém nášho mesta a vedenie mesta zaň nesie plnú zodpovednosť. To skutočne nie, no nemôže byť pre nich výhovorkou, že sa s tým u nás nič nedá robiť, lebo je to tak všade a legislatíva to nerieši. V našom meste je tento problém o to dramatickejší, že sme v zaujímavom regióne, kde sa ešte dlhodobo predpokladá, že na úkor iných regiónov sem bude migrácia obyvateľov silnieť a dopyt po stále novom a novom bývaní sa tak skoro neskončí.

Kde sú nájomné byty pre mladé rodiny?

V meste, kde sa stavajú byty ako o život, radnica už roky nepostavila alebo neodovzdala jeden jediný nový nájomný mestský byt! Na jednej strane všemožná podpora súkromných developerov a na strane druhej opovrhovanie potrebami mladých ľudí a mladých rodín.

Pred voľbami v r. 2006 sme si užili rečí a sľubov na tému bývania pre mladých. Odvtedy sa dodnes postavilo nadstavbou materskej škôlky tuším 10 mestských bytov na Za hradbami. Bohužiaľ, neboli pre verejnosť. Slúžia výlučne pre potreby zamestnancov mesta a jeho organizácií.

Pánko a spol. odvtedy predali tisíce metrov štvorcových mestských pozemkov, na ktorých developeri postavili komerčných bytov stovky. Koho je to vysvedčenie a hanba?

Predbehli sme budúcnosť

Nový manažment mesta, ktorý možno vzíde z blížiacich sa komunálnych volieb, sa s problémami rozvoja mesta bude musieť vysporiadať lepšie ako tento súčasný. Ten už je úplne vyhorený. Dokonca mám pocit, že sú si toho na radnici vedomí a zobrali to ako poslednú možnosť užiť si developerský boom, kým sa ešte dá a sú pri tom.

Dnes už je v meste reálne taký počet bytových jednotiek, ktorého dosiahnutie sa predpokladalo odborníkmi, čo pripravovali nový územný plán, až niekedy okolo roku 2030-35.

Predbehli sme budúcnosť.

Krátenú verziu so súhlasom autora vytvoril
Miro Ščibrany

Úplnú verziu nájdete na PEZINOK NAHLAS


0 komentárov:

Zverejnenie komentára