Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

27.11.17
4
Autor: Ján Hrčka, 27. 11. 2017 12:00 hod. (krátená verzia)
[…]

So zelenými stranami na Slovensku to vyzerá hrozne. O Strane zelených Slovenska ako Trójskom koňovi SMERu som písal pred dvomi rokmi (článok tu). Dnes si rozoberieme druhú zelenú stranu, ktorá je na tom minimálne rovnako zle.

Zhruba pred rokom vylúčila Európska strana zelených (EGP) našu Stranu zelených zo svojich štruktúr. Dôvody boli nasledovné:

·      jedná sa o jednočlovekovú stranu Martina Jónu bez akýchkoľvek oficiálnych štruktúr, vnútorných volieb, stretnutí členov alebo straníckych kongresov
·      stranu nepovažujú za dôveryhodnú a zastávajú názor, že strana neexistuje ako politicky zelená strana, a že sa podľa nich jedná iba o zneužívanie zelenej značky
·      strana medzi voľbami nevykonáva žiadne aktivity a nemá žiadnu zelenú agendu alebo činnosti v oblasti životného prostredia
·      strana nedodržiava pravidlá Európskej strany zelených o prehľadnom a transparentom financovaní
·      strana nedodržiava množstvo ďalších kritérií členstva (bližšie informácie nájdete tu)

[…]

Fungovanie a financovanie strany
Strana zelených kedysi fungovala ako štandardná strana so štruktúrami a zelenou agendou. V roku 2005 vymyslela skupina ľudí v okrese Bratislava II, ako stranu ovládnuť až ukradnúť. V krátkom čase tu pribudlo 600 nových členov vďaka čomu si táto skupina ľudí nominovala na zjazd strany prakticky polovicu všetkých delegátov a tak ovládla celú stranu (bližšie tu alebo tiež tu).

Následne Strana zelených postupne pod vedením Pavla Petríka, Martina Jónu a Petra Pilinského (starosta MČ Bratislava – Rača) rozpredala všetok svoj hnuteľný a nehnuteľný majetok a dlží Martinovi Jónovi 428 000 eur a jeho firmám Timonity s.r.o. a PELITAS s.r.o. ďalších 128 000 eur. To postupne spôsobilo „redukciu” členov strany zo 712 v roku 2011 na aktuálne desať členov (výročné správy z ministerstva vnútra z rokov 2016 a 2015201120102009).

[…]

Martin Jóna a Strana zelených
Martin Jóna je podľa môjho názoru buď úplný ekonomický diletant alebo tunelár. Vystupuje ako bohatý človek. Ktorá fyzická osoba by požičala strane, v ktorej je „iba” ústredným tajomníkom, postupne sumu prevyšujúcu 428 000 eur. Firmy v jeho vlastníctve, ktoré začiatkom tohto roka previedol na Jána Kabinu, tiež dlhodobo „tolerovali” Strane zelených neuhradené faktúry spolu vo výške 128 000 eur (viď výročné správy). Podľa vyjadrení admina Strany zelených na facebooku Martin Jóna ovláda túto stranu cez jej dlh.

Keď v tomto roku ohlasoval kandidatúru na župana Daniel Krajcer, tak jeho kampaň mala byť, na rozdiel od iných, financovaná transparentne. Platená mala byť zo súkromných peňazí Juraja Miškova (SKOK), Lászla Sólymosa (Most-Híd) a Martina Jónu (Strana zelených). Tu je video z tlačovky a tu sa o tom píše na sme.sk, tu na pravda.sk, tu na webnoviny.sk, tu na zoznam.sk, … .

[…]

Stranu zelených pod vedením Martina Jónu a Petra Pilinského môžeme definovať ako predajnú značku bez akýchkoľvek zelených princípov. Svedčí o tom aj správa Európskych zelených tu. Preskakovali a spájali sa v rôznych koalíciách podľa toho, kde bola lepšia ponuka. Napríklad v roku 2006 boli koaličný partner strán SMER, HZDS, SNS a Slobodného fóra. V roku 2013 podporovali župana Freša v koalícii SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK a OKS. Teraz naposledy boli v koalícii SMER, Most-Híd, SDKÚ-DS a SKOK.


[…]

Zelení v Moste
V posledných voľbách kandidovali Zelení na kandidátke Most-Híd (píše sa o tom aj v správe Európskych zelených tu).


Jednalo sa o štyroch kandidátov na obrázku Jakub Kuruc, Rastislav Žitný, Ján Buocik a Martin Jóna. Paradoxne jediný, kto z nich naozaj niečo robí v zelenej oblasti je Jakub Kuruc. Je to mladý a naivný chalan, ktorému sa už podarilo viackrát v komunálno-politickej oblasti popáliť. Toto je jeden z príkladov, kedy obyčajný človek skončí v partii s ostrieľanými vlkmi, kde je iba za ovcu.

Martinovi Jónovi som popísal v tomto článku dosť, takže sa budem venovať zvyšným dvom menám. U Jónu iba upozorním na to, že pravdepodobne ako nominant strany Most-Híd sedí v dozornej rade Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktorej akcionárom je Ministerstvo financií. (link tu). Za zelené minimum vo voľbách pre Most-Híd sa treba nejako odvďačiť.

Ján Buocik je bývalý člen SDKÚ-DS a kandidát za túto stranu v roku 2014 na starostu Ružinova. V meste pôsobí ako člen klubu strany Most-Híd. Písal som o ňom a Martinovi Jónovi pred voľbami (link tu). Vo voľbách skončil na peknom treťom mieste a to aj napriek tomu, že do volieb nedal ani jedno jediné euro. Teda ak verím údajom na jeho transparentnom účte.

Ďalší na zozname je Rastislav Žitný. Tento multifunkcionár je súčasne vicestarosta v Rači u Petra Pilinského (Strana zelených), popritom stíha robiť člena predstavenstva v Bratislavskej teplárenskej (BAT), je predseda dozornej rady Dopravného podniku Bratislava (DPB) ako aj predseda dozornej rady Slovenského vodohospodárskeho podniku š.p.. A ešte stíha sedieť aj na mieste člena dozornej rady Národného tenisového centra (NTC) (tuvýpis z orsr.sk). Popritom je mestským poslancom, predsedom poslaneckého klubu Most-Híd, predsedom komisie pre školstvo, vzdelávanie a šport a samozrejme, sedí v dotačnej komisii, kade tečú peniaze ľuďom ako Zuzana Rattajová. Toto všetko nerobí z lásky k vlasti, voličom ani strane Most-Híd. V sumáre za tieto funkcie, kde prakticky nemá žiadnu zodpovednosť, dostane odhadom mesačne sumu prevyšujúcu 6 000 eur. Ešte je o ňom známe, že ak vám dal slovo, tak ho určite nedodrží. Zahlasuje vždy tak, ako mu prikáže ten, kto ho dostal do týchto funkcií a kto ho de facto drží – veď viete za čo.

[…]

Banánová republika
Samozrejme, všetko čo je vyššie popísané, sú holé fakty. Je absurdné, keď si Strana zelených pod vedením Martina Jónu a Petra Pilinského ako štatutárov neplní svoje zákonné povinnosti a v rokoch 201220132014 neodovzdá výročnú správu politickej strany a za rok 2015 ju odovzdá ako súčasť tej v roku 2016.

Podobný problém má Martin Jóna aj pri svojich firmách, kde nemá problém s neodovzdávaním oficiálnych účtovných výkazov a posledné sú z roku 2010. Opäť sa môžem iba domnievať, aký má dôvod neodovzdávať oficiálne dokumenty (súvahu a výkaz ziskov a strát). Pravdepodobne vie, že preňho pravidlá neplatia a vždy sa to nejako vybaví.

Aj vďaka Martinovi Jónovi a jeho Strane zelených vyzeráme ako banánová republika. To iba utvrdzuje ľudí v zahraničí, že v našej krajine nie je niečo v poriadku, a dáva odpoveď prečo sa Slovensko v rebríčkoch korupcie pohybuje na najhorších miestach v rámci Európy. Podobne na oko u nás zvyknú fungovať aj niektoré projekty informatizácie, školy, zdravotné zariadenia, kultúrne a športové spolky a podobne. Netreba sa preto čudovať, že v tejto krajine stále nie je dôležité, čo viete a čo robíte, ale iba to, koho poznáte.

[…]

Skutoční zelení
Som si vedomý, že po týchto dvoch článkoch o slovenských zelených stranách, si veľa ľudí povie, že už zelenej agende neverí, lebo sa na Slovensku iba zneužíva. Áno, je to pravda a obe „zelené” politické strany na Slovensku to tak robia. Na druhej strane ale existuje naozaj veľa skutočne zelene rozmýšľajúcich ľudí, ktorých sa určite oplatí podporiť.

Sú to napríklad:

Mikuláš Huba – jeden z najznámejších ochranárov životného prostredia
Erik Baláž – aktuálne ocenený ako Biela vrana
Katarína Šimončičová – v minulosti tiež ocenená ako Biela vrana
Jaromír Šíbl – SOS Záhorie
Zuzana Hudeková – krajinná architektka
Martin Vlačiky – OZ Za lepšiu Kolibu
Jakub Mrva – Iniciatíva Naše Karpaty
Marek Páva – Iniciatíva Naše Karpaty
Michal Drotován – Zachráňme Železnú studničku
Andrej Kovarik – Štátna ochrana prírody (SOP)
Sabina Barboriak – OZ Hrad-Slavín

a ďalší. Keďže táto agenda nie je moja najsilnejšia stránka, tak pre ďalšie mená vám odporúčam sa spýtať týchto. Oni vám určite povedia aj o iných kvalitných ochranároch a skutočne zelene rozmýšľajúcich ľuďoch v politike.

[…]

Politici sa najviac boja verejnej kontroly a publicity. Ak vás tento článok zaujal a chcete pomôcť, šírte ho prosím zdieľaním na facebooku (ideálne s komentárom „dlhý článok, ale oplatí sa prečítať celé“) a podporte ho na Vybrali SME (po kliknutí sem). Prispejete tak k čítanosti a tým aj informovanosti širokej verejnosti. Ďakujem.

Krátenú verziu so súhlasom autora vytvoril
Miro Ščibrany

Úplnú verziu článku nájdete na stránke Jána Hrčku


4 komentárov:

  1. Krásny sumár. Chce sa mi veriť, že si to prečíta čo najviac ľudí a čo najviac z nich, to dočíta aj s porozumením :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marcel,
      úplnú verziu tohto sumáru Jána Hrčku - verím, že budúceho starostu Petržalky - si prečítal aj račiansky starosta Pilinský. a akiste ťa neprekvapí, že s úplným neporozumením :)

      Odstrániť
    2. Tak kritiku vie veľmi málo ľudí konštruktívne spracovať, pritom práve tá pluralita názorov Nás posúva vpred.
      Každopádne som skôr čakal, že si to pred "komunálkami" prečíta 2 145 ľudí z posledných volieb + potencionálne % ľudí, ktorí by chceli svoju "úspešnú" voľbu na starostu zopakovať.

      Odstrániť
  2. Ja by som ešte chcel doplniť k pánovi multifunkcionárovi Rastíkovi Žitnému, že okrem vyššie menovaných funkcií sa zabudlo aj na funkciu: vrchný riaditeľ úseku majetku a komunikácie

    OdpovedaťOdstrániť