Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0
Poslanec MZ Michal Drotován ohlásil kandidatúru na starostu Rače 

Michala Drotována v miestnej politike sledujem vyše dvoch rokov. Zaujal ma • rozhľadom a vzdelaním, • prístupom k občanom, ktorých zastupuje v MZ, • zodpovedným rozhodovaním o verejných veciach a • odbornou oponentúrou developerských projektov a pro-developerskej politiky súčasného starostu. Ako komunálny politik výrazne prevyšuje zvyšných račianskych uchádzačov o verejný mandát vrátane tých, ktorí v poslednej dobe spadli z oblakov rovno na desiatky bilbordov. 

Michal (1981) sa tak ako jeho mama narodil v Rači a je najstarší zo siedmich súrodencov. V skautingu a divadelnom súbore sa naučil odvahe púšťať sa do neznáma a zmyslu pre spolupatričnosť. Detstvo prežil v časti Východné (Rendez), od roku 1991 chodil na ZŠ Jána de la Salle v Rači, neskôr na Gymnázium školských bratov. Ako gymnazista počas leta pracoval v domove dôchodcov a na stavbách. Rok pracoval na Blízkom východe, stopom prešiel Taliansko a štyri ďalšie krajiny, po maturite študoval na ŠKIŠ v Krasňanoch. Ako vysokoškolák pracoval cez letné mesiace v New Yorku, v Dubline a Londýne, popri štúdiu si privyrábal ako personalista. Od roku 2005 sa na vlastnom blogu venuje témam ako politika, spoločnosť a životné prostredie. Michal býval aj v Rači, teraz býva v Krasňanoch. Spolu s Lenkou Antalovou-Plavuchovou bojoval za zachovanie MC Ráčik proti svojvôli býv. starostu Jána Zvonára, s ktorým obaja neskôr vyhrali súdy.

V roku 2007 promoval ako magister politológie na Trnavskej univerzite a bakalár v odbore geografia a verejná správa na PF UK v Bratislave, neskôr externe dokončil právo a medzinárodný obchodna Masarykovej univerzite v Brne. Pôsobil ako konzultant ľudských zdrojov, neskôr založil vlastnú firmu Political Consulting, s.r.o. V roku 2011 prešiel do verejnej sféry na pozíciu prednostu Obvodného úradu životného prostredia v Bratislave. Rok a pol, až do odvolania vládou R. Fica, riadil tento úrad s viac ako 40 zamestnancami a riešil hausbóty v Jarovskom ramene, Železnú studienku, riziko znečistenia najväčšieho zásobníka pitnej vody v Bratislave či odstraňovanie čiernych stavieb. V súčasnosti riadi oddelenie životného prostredia na MÚ Bratislava - Staré Mesto.

Od roku 2010 je poslancom MZ Rača. V politike presadzuje otvorenosť, odborné riešenia, účasť obyvateľov na rozhodovaní a zlepšenie života občanov. Za sériu článkov ho nominovali na Novinársku cenu 2012. Roky beháva dlhé trate a propaguje cyklistiku ako alternatívnu prepravu v meste. Účinkuje vo Vajnorskom ochotníckom divadle. Navštívil mnohé krajiny a veľkomestá - New York, Londýn, Káhiru, Moskvu, Paríž, Istanbul či Peking.


Politická vízia Michala Drotována v kocke:

·   komunita, rodina a obec sú najdôležitejšie prvky života a od nich záleží, ako sa nám žije
·   obec má byť spravovaná transparentne, občania informovaní a zapojení do rozhodovania
·   úrad majú riadiť odborníci a zameriavať sa majú na kontakt s ľuďmi a prácu v teréne
·   každý komunálny politik má mať jasný program a každoročne uvádzať jeho plnenie
·   dôležité sú veci, ktoré zvýšia kvalitu života obyvateľov, a nie megalomanské stavby
·   rozvoj obce by mal byť v prospech obyvateľov a nie developerov


Michal sa výrazne pričinil o to, že bezuzdný „rozvoj“ Rače narazil na odpor obyvateľov a pribrzdil zámery develeperov. O to viac peňazí developeri nepochybne vložia do (znovu)zvolenia niektorého zo svojich „koní“. Na to by sme mali myslieť 15. novembra pri rozhodovaní, komu zveriť na ďalšie štyri roky budúcnosť Rače a hlavného mesta.

Miro Ščibrany
račan.sk výber 2/2014 




Súvisiace články:

 

Možnosti podpory nášho tímu v Rači

 

Projekt bezplatnej právnej poradne v Rači

Prečo nevidieť mestskú políciu?

Prečo sa v Rači vôbec nerieši parkovanie?

 

Podarí sa v Rači zastaviť nezmyselné developerské projekty?

 

Prechádzka po račianskom korze

Pomôžte zachrániť Krasňany

Smutné a osamelé budovy v Rači

 

Ako sa ničia vinohrady v Rači

Uletený developerský projekt Ohňavy

Developeri v Rači utrpeli prehru

Nezmyselný developerský projekt "Rača - Dolná Pekná"

Stop nezmyselnej výstavbe a Kmotríkovmu projektu Račany Rosso

V Rači sa developeri zbláznili...

 

Ako zvýšiť transparentnosť MČ Rača


0 komentárov:

Zverejnenie komentára