Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

16.11.12
0
V poslednej dobe sa v Rači roztrhlo vrece s nezmyselnými návrhmi developerov, ako maximálne využiť svoje rôzne nadobudnuté pozemky. Keďže sa však jedná o projekty, ktoré nie sú v súlade s územným plánom, tak sa ich dá ešte veľmi reálne zablokovať. Spoločné majú jednu vec - jedná sa o viacpodlažnú bytovú zástavbu bez riešenia už teraz katastrofálnej dopravnej situácie v Rači, bez riešenia umiestnenia detí do materských škôl a zaberanie ďalšieho územia na zastavanie.

1. Projekt Kmotríka - Račany Rosso

Tento projekt jednoznačne vyhráva v súťaži o najnezmyselnejší projekt. Na konci Komisárok, vedľa otočiska električiek navrhuje developer Kmotrík vybudovať veľké bytové centrum, ktoré by malo mať viac ako 850 bytov pre viac ako 2500 obyvateľov. Projekt by nielen zastaval vinohrady, ale hlavne by očakával výrazne zvýšenie podlažnosti a zastavanosti ako súčasný územný plán povoľuje. Katastrofálnu situáciu s dopravou v Rači nerieši a naopak chce pridať v rannej špičke ďalších minimálne 430 áut/hodina (dopravnú štúdiu zatiaľ nikto nevidel), tiež v projekte tvrdia, že vraj v Rači je pri súčasných kapacitách rezerva 60 miest v škôlkach (čo je pri poradovníku absolútny nezmysel) a teda postačuje vytvoriť priestory pre cca 30 detí. Projekt tiež navrhuje výrazne zintenzívniť dopravu napojením na Podbrezovskú ulicu, ktorá nemá vybudovaný žiaden chodník a teda chodci väčšinou musia chodiť po ceste (vrátane starých ľudí z domova dôchodcov).
Celý nezmyselný návrh je uverejnený tu (dokumenty na stiahnutie).




2. Projekt Grunt - Dolná Pekná cesta

Ďalším "skvelým" nápadom je projekt spoločnosti Grunt, ktorá chce postaviť nové bytovky (niekoľko stoviek) nad Slovenskou grafiou na Peknej ceste. Tento projekt opäť nielenže je nezmyselne postavený vedľa priemyselného podniku (zhodou náhod Kmotríka), ale opäť by v prípade realizácie spôsobil ďalšie dopravné problémy v území. Pekná cesta je už teraz ráno totálne upchaná - dôvodom je mimo iného odfláknutý projekt Slanec (k. ú. Nové Mesto, problémy však iba v Rači - školy, škôlky, infraštruktúra atď.) - tento projekt realizoval práve Grunt. A tento Grunt opäť sľubuje, že bla-bla-bla a už mu to snáď nikto neuverí. Jednoducho do realizácie predĺženia Galvaniho ulice je nezmyselné uvažovať o väčšej výstavbe bytov v Rači. Nehovoriac o tom, že navrhnutý projekt by sa skladal zo šesťposchodových bytoviek, bol by na kopci a tie bytovky by boli vyššie ako zástavba v dolných Krasňanoch (a rozdiel by ešte umocnila vyššia nadmorská výška). Takže projekt je nezmysel a ak tam má byť nejaká zástavba, tak maximálne tzv. vilové domy. Keďže to je všetko vedľa dosť hlučného a smradľavého podniku, tak je skôr predpoklad, že developer by tam pretlačil najskôr stovky jednoizbových bytov.




3. Projekt Grunt - Ohnavy

Nakoľko spoločnosť Grunt (spoločne s Kmotríkom a Vila Víno Rača) vlastní polovicu Rače, tak ďalší projekt nadväzujúci na Slanec navrhujú opäť oni. Jedná sa o návrh na zmenu územného plánu z viníc na viacpodlažnú zástavbu (opäť čarovné slovko - cca 6 podlaží - v skutočnosti často v realite o zopár viac).
Tento projekt je opäť bez vyriešenia predĺženia Galvaniho dopravným nezmyslom. Polovica Krasňan by tak ústila do lieviku na Račianskej ulici (už teraz maximálne upchanej počas špičky) pred dopravným podnikom. O podobných projektoch sa dá uvažovať buď po predĺžení Galvaniho alebo vybudovaním kvalitnej a rýchlej koľajovej dopravy (buď zvýšením počtu a kvality električiek z preferenciou z Rače alebo vybudovaním projektu TEN-T 17). Dovtedy je tento návrh nezmysel.


Výhodou týchto návrhov je to, že sú na začiatku cesty, teda ich momentálne nie je možné postaviť. Treba robiť všetko preto, aby do vybudovania dopravnej infraštruktúry, škôl a škôlok tieto projekty ostali iba v snoch developerov. Prvou fázou je informovanie obyvateľov Rače - to sa snažím urobiť aj týmto blogom. Ako poslanec MZ Bratislava - Rača som jednoznačne proti zmenám územného plánu v popísaných projektoch a tiež pokračujem vo svojom hlasovaní proti akejkoľvek zmene vinohradov na stavebné pozemky. Napíšte mi v diskusii, čo si o daných projektoch v súčasnej dopravnej situácii na Račianskej ulici myslíte. Pripomienky mi môžete k tomu článku alebo tak všeobecne písať aj na e-mail drotovan(zavináč)yahoo.com.

Mapy sú prebrané z www.maps.google.sk, vizualizácia projektu Račany Rosso a dokumentácia projektu Dolná Pekná cesta sú prebrané z materiálov predložených spoločnosťami Račany Rosso, s.r.o. a Grunt, s.r.o. stavebnej komisii. 





0 komentárov:

Zverejnenie komentára