Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Už len málokto si vie predstaviť život bez elektriny, vody či mobilných telefónov. Starší z vás si na tie časy možno ešte pamätajú a hádam si aj povedia – dnešní mladí by to už nezvládli. Nie je to však celkom tak. Skupina odvážlivcov z Rendezu vymenila betónové prostredie sídliska  za krásne prostredie slovenských lesov.

Priznávam, sama som bola v obavách, ako to zvládnu. Predsa len, komfort domova nemožno porovnávať s prostredím chaty uprostred lesa. Veď len uvážte – nosiť vodu bolo treba z potoka v bandaskách, elektriny nebolo a ak sme chceli mať teplo a uvariť si čosi dobré pod zub – chalani i dievčatá usilovne pripravovali drevo. Ak Vás zaujíma, ako sme v týchto dňoch, keď tma prichádza čoraz skôr svietili, odpoveď je jednoduché. Pomohli nám solárne lampy, ktoré bolo potrebné cez deň nabiť slnkom a večer nám už dobre poslúžili. 

Samozrejme, po práci prišiel čas aj na zábavu a rôzne zaujímavé aktivity. V rámci malého „etnografického výskumu“ mali mladí možnosť dozvedieť sa čosi nové o živote v miestnej dedinke Hôrka nad Váhom. Spoločne sme grilovali, maľovali na tričká, hrali futbal a  spoločenské hry. Zažili sme aj malé dobrodružstvo – nočný pochod. Rozdelili sme sa na dve skupiny -  jedna skupina sa vrátila na chatu a druhá skupina pokračovala vo výprave. Bolo to strašidelné, no skvelé. Verím, že na tieto momenty budú decká ešte dlho spomínať.
V rámci nízkoprahového programu Pohodička, ktorý realizuje občianske združenie Mládež ulice sa snažíme prinášať ponuku aktivít a služieb pre mladých ľudí, ktoré prispievajú k rozvoju ich talentu a osobnostného potenciálu. Viac o našich aktivitách nájdete aj na www.mladezulice.sk alebo Facebook profile klubu (klub.pohodicka).

Táto aktivita sa mohla realizovať vďaka podpore rodičov detí, Mestskej časti Bratislava – Rača a hlavného mesta SR – Bratislava. Systematickú prácu s deťmi a mládežou v tejto lokalite podporujú tiež Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia pre deti Slovenska prostredníctvom grantového programu Hodina deťom, Západoslovenská energetika a ďalší partneri a podporovatelia. 


Autor: 
Estera Kövérová
OZ Mládež ulice
www.mladezulice.sk

0 komentárov:

Zverejnenie komentára