Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

7.11.18
0
Témou roka 2018 na Slovensku je slušnosť - predovšetkým slušnosť v riadení tohto štátu. A slušnosťou sa tu myslí najmä konanie štátnych orgánov podľa zákona a podľa nepísaných zásad etiky a morálky. Keď to rozmením na drobné, tak slušné je, keď polícia, prokuratúra a súdy idú po grázloch a nie po ich obetiach. Slušné je, keď ľudia, ktorým bola zverená do rúk formálna moc z vôle občanov, berú občanov vážne a nemajú ich za tupelá, ktoré sa dajú ľahko oklamať, či manipulovať. A v neposlednom rade slušné je, keď orgány štátnej správy stoja za svojimi občanmi a nie za oligarchami arogantne si presadzujúcimi svoje záujmy. Takto je rozumiem odkazu, ktorý vniesli do spoločnosti masové zhromaždenia "Za slušné Slovensko".


Za slušné Slovensko

Postoj Michala Drotována k týmto zhromaždeniam ako aj k ich odkazu bol od začiatku jasný a verejne komunikovaný, takže tam som nemal nijakú pochybnosť o tom, kde Michal stojí.

Starosta Rače Peter Pilinský sa však k týmto veciam, ktoré hýbali a ešte stále hýbu krajinou, nijako verejne nevyjadroval. Preto som mu na jar 2018 položil verejne otázku, či podporuje protestné zhromaždenia "Za slušné Slovensko". Chcel som vedieť, aký je jeho postoj k navýznamnejšiemu pohybu v spoločnosti od roku 1989. Odpovede som sa ani po opakovaných výzvach nedočkal. A nebolo to prvýkrát, kedy pri otázkach alebo výzvach, ktoré mu zrejme boli nepríjemné, mlčal. Správanie, aké od slušného starostu neočakávam. Chápem, že nie je v ľudských silách reagovať na každý jeden podnet. Na druhej strane, vidím, že starosta reaguje najmä v "bezpečných" diskusiách, kde je ohrozenie nepríjemnými kritickými otázkami alebo reakciami ľudí minimálne a kde sa určite vyhne konfrontácii so svojimi politickými súpermi (napríklad, keď sa nedávno nezúčastnil televíznej debaty s Michalom Drotovánom a Monikou Luknárovou - svojimi protikandidátmi v boji o miesto starostu Rače ).

Video: Predvolebná diskusia kandidátov na starostu v Rači
(zdroj: Youtube, kanál ZASTUPITELSTVO TVBA)



Za slušnú volebnú kampaň

"Nepotrebujem sa zapáčiť každému. Spolieham sa, že ľudia majú triezvy úsudok a vidia, čo všetko sa u nás za posledné roky zmenilo, opravilo a vybudovalo,“ uviedol Pilinský - ktorý je starostom Rače 8 rokov - pre agentúru SITA v auguste 2018 a vytapetoval Raču 47 (slovom štyridsaťsedem) billboardami. 

Navyše k dnešnému dňu 6.11.2018 (4 dni pre voľbami) minul na svoju predvolebnú kampaň neuveriteľných 25 tisíc €.

Účet Petra Pilinského k 6.11.2018 (zdroj: https://www.transparentneucty.sk/)

Neviem, čo iné to môže signalizovať, ako to, že sa veľmi trasie o moc. Taká obava zo straty moci je vydláždenou cestou k neslobodnému rozhodovaniu, keď tú moc opäť získa.

U Michala Drotována je situácia nasledovná:
  • jeden symbolický billboard
  • 10-11 platených strán v novinách račan.sk výber (spolu v 3 číslach)
  • drvivú väčšinu kampane strávil v uliciach (či už pri zbere podpisov alebo rozdávaní volebného programu).
  • k dnešnému dňu 6.11.2018 (4 dni pre voľbami) minul na svoju predvolebnú kampaň 3500 €.

Účet Michala Drotována k 6.11.2018  (zdroj: https://www.transparentneucty.sk/)
Za slušného starostu

Peter Pilinský veľmi rád poučuje svojich kritikov, že sú negatívni a šíria nenávisť voči jeho osobe. Vraj treba byť pozitívny a asi len vďaka tejto filozofii nedostal poslanec Kolek od starostu Pilinského facku. 


 
Video (skrátené): Pozitivizmus Petra Pilinského v praxi
 (zdroj: http://www.zastupitelstvo.sk)
 

Ďalšie skúsenosti s Pilinského pozitivizmom si užili občania v kauze Radničné námestie (RNR): "Bol by som rád, keby sa aktivisti ospravedlnili svojim susedom v Rači za tento neuveriteľne hlúpy postoj, ktorým ich pripravili o nový park. Naopak - vystavili ich ďalšej výstavbe s jej všetkými negatívami", reagoval starosta Pilinský.

A potom ponížene prosil oligarchu Ivan Kmotríka, aby veľavážene splnil svoj záväzok, ktorý dal ľuďom, ktorí si tam kúpili byt - postaviť park. Kmotrík sa jemu a všetkým obyvateľom Rače bez hanby vysmial do tváre ("Nech nikto neplače, keď to dvakrát odmietli. Pre mňa-za mňa, nech je to rozbité a nech tam stoja garáže."). 

Kopnúť si do vlastných občanov a sklopiť uši pred arogantným oligarchom, to je také "odvážne". Takto si slušnosť v riadení verejnej správy nepredstavujem.

(Kto nepozná detaily kauzy RNR, odporúčam najmä odborný text Vladimíra Dullu: http://obcan.racan.sk/2016/12/Este-raz-k-navrhu-zameny-pozemkov-na-tzv.RNR.html).
 
Ale to najdôležitejšie nakoniec: 

Dlho som nechápal dôležitosť delenia na pravých a nepravých Račanov (stačí byť narodený na Rendezi alebo v Krasňanoch a už máte pokazený rodokmeň), dokonca už na základe priezviska. Pýtal som sa ako toto môže niekto riešiť v 21.storočí a k čomu to je dobré, keďže to zákonite vytvára napätie medzi ľudmi. Pochopil som to, až keď mi moji priatelia, ktorí tu žili desiatky rokov porozprávali, čím všetkým si tu ľudia prešli od vojny cez komunistov až po dnešok: Ešte pred nástupom komunistov sa ľudia v Rači živili predovšetkým vinohradníctvom a od ich úrody záviselo ich prežitie - čiže každý centimeter pozemku mal až životný význam. Potom prišli chalani od nášho východného "brata" budovať svetlé zajtrajšky a mnohé z týchto pozemkov sprosto ľuďom zobrali a postavili na nich paneláky (preto keď dnes vidia ľudí z týchto panelákov protestovať proti ďalšej výstavbe, tak sa len pousmejú).

Sám neviem, ako roztápať to rozmýšľanie "my" - "oni". Vidím však, že starosta Pilinský to nieže nezmierňuje, ale naopak
svojimi vyjadreniami posilňuje. Môže opraviť hoc aj každý chodník v Rači, ale keď sa ľudia budú deliť to tried, tak to spôsobí oveľa väčšie škody ako bezbrehá výstavba. Ako človek, ktorý bol 8 rokov pri moci a ktorý má najmä v starej Rači vybudovanú sieť dlhoročných vzťahov, mal veľké možnosti ovplyvňovať vzájomné vnímanie ľudí. Bohužiaľ, nevyužil ich a preto mám dôvodnú pochybnosť, že sa to v prípade jeho 3tieho volebného víťazstva zmení.

Aj preto podporujem na post starostu Michala Drotována, ktorý takéto deliace čiary neuznáva a svojou vecnou komunikáciou prispieva minimálne k nehroteniu situácie.

Na základe jeho doterajšej činnosti, spôsobu komunikácie a aj osobného poznania si myslím, že Michal je slušnou alternatívou k súčasnému starostovi a že v prípade úspešného zvolenia za starostu Rače bude vykonávať svoju funkciu v súlade s ideami popísanými na začiatku.


Radko Štulrajter
obyvateľ Rače

0 komentárov:

Zverejnenie komentára