Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Rok ubehol ako voda, Rača privítala ďalšiu jar, bohužiaľ však aj so všetkým neporiadkom, ktorý sa nazbieral počas jesene a zimy. Členovia OZ Priatelia Rače preto zorganizovali na sobotu 21. apríla už tretí ročník čoraz obľúbenejšieho podujatia Veľké jarné upratovanie OZ Priatelia Rače.

Už od ôsmej ráno postávali na stanovištiach na Východnom, v Rači a Krasňanoch koordinátori OZ Priatelia Rače a netrpezlivo čakali na rozvoz náradia a príchod prvých brigádnikov. Od deviatej sa koordinátori aj s pracovitými Račanmi rozdelili na menšie skupinky tak, aby sme spoločne urobili čo najviac naplánovaných aktivít: Na pasekách na Východnom sa čistili chodníky a ihrisko od buriny, v okolí KS Impulz zas likvidovali čierne skládky, na Šajbách sa vo veľkom kosilo a brigádnici pripravili úplne nový voľnočasový priestor na posedenie a opekanie pre rodinky. Krajší vzhľad získal aj frekventovaný chodník popri hlavnej ceste Pri Šajbách, využívaný chodcami aj cyklistami, ktorý už pre burinu takmer nebolo vidieť, nieto kde po ňom chodiť. Sklabinská ožila s deťmi z OZ Mládež ulice, ktoré tiež prišli pomôcť a postarali o vyčistenie ihriska. Na Dopravnej okrem nových náterov na kovové zhrdzavené prvky, sa brigádnici sústredili na vyzbieranie odpadkov rozfúkaných po zime, rovnako, ako team v Krasňanoch, ktorý si na mušku vzal park na Hubeného. V Rači mamy s deťmi rekultivovali časť školského dvora na Tbiliskej, zatiaľ čo ďalší brigádnici čistili park J. M. Hurbana a jeho okolie a časť brigádnikov nezabudla ani na vyčistenie jarku pozdĺž električkovej trate či okolie Nemeckého kultúrneho domu. 







Napriek tomu, že bol krásny letný deň a v Bratislave množstvo iných zaujímavých podujatí, ktoré lákali rodiny s deťmi užiť si sobotu, upratovať a pomáhať prišli desiatky Račanov a odviedli kusisko dobrej práce.

Pre unavených brigádnikov tak, ako po iné roky, od 14-tej hodiny čakala odmena v podobe posedenia s občerstvením v Obecnej záhrade na Alstrovej. S prípravou pomohlo OZ Stará jedáleň, ktorého členovia navarili úžasný kotlíkový guláš a ešte lepší vegetariánsky boršč. Detičky si pochutnali aj na ovocnej maškrte a dospeláci na výbornom vínku od vinárstva Dušana Žitného. Posedenie v Obecnej záhrade bolo príjemné a pretiahlo sa až do večerných hodín.


Možno si niekto povie, že načo to robíme, keď ten neporiadok po čase vznikne opäť. Mojou odpoveďou je pozvánka: príďte na budúci rok a pochopíte. Nielenže máme my všetci, čo sme boli, skvelý pocit z toho, že sme urobili niečo dobré, ale atmosféra na brigáde je veľmi fajn, z ľudí, ktorí často chodia okolo seba na ulici roky, sú zrazu priatelia a od brigády sa zdravia na ulici už z diaľky. Navyše, všetci sme sa zhodli, že každým rokom je odpadkov menej a menej a to o poznanie, takže nielenže je čistejšie, ale vzniká nám priestor na ďalšie skrášľovanie prostredia - na čistenie od náletovej zelene, natieranie zábradlí alebo sadenie kvetov, trávy, maľovanie hier pre deti na ihriskách a ďalšie nápady. A tak môže byť naša Rača rok čo rok nielen čistejšia, ale stále krajšia a upravenejšia a príjemnejšia pre nás všetkých.

Najkrajšou odmenou pre každého organizátora za všetok minutý voľný čas, energiu a prácu však je, keď k Vám pribehne školáčka od susedov, že chce pomáhať, keď vidíte drobce, ktoré ledva chodia, ako podávajú rodičom sadeničky, keď deti pritiahnu svojich rodičov upratovať. Ten fakt, že tieto deti si do života so sebou berú z našej brigády posolstvo, že verejné priestory sú naše a my, nikto iný, sa o ne musíme starať, že tie deti už nebudú zahadzovať smeti na zem a snáď k tomu povedú i svoje deti, to je to najlepšie, čo môžeme ako aktivisti budúcnosti našej Rači dať. Takže sa, veríme, vidíme opäť o rok, priatelia :).

Za pomoc ďakujeme: Nadácia SPP, MČ Bratislava-Rača, vinárstvo Dušan Žitný, OZ Stará jedáleň, OZ Mládež ulice.

Za OZ Priatelia Rače
V. Štrbáková

0 komentárov:

Zverejnenie komentára