Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

6.11.17
0
Subjektívny pohľad na výsledky volieb do zastupiteľstva BSK

V sobotu 4. novembra 13 uchádzačov súťažilo o 2 mandáty poslancov BSK.
Obyvatelia Rače a Vajnôr rozdelili pelotón do niekoľkých výkonnostných tried.


1. Suverénny občiansky víťaz

 3 238  Michal Drotován, Mgr. (36), prednosta MÚ Bratislava-Karlova Ves
Nezávislý kandidát

Za víťazstvom o takmer TISÍC HLASOV stojí spoľahlivá sedemročná odborná práca poslanca miestneho zastupiteľstva v Rači. Hovorí sama za seba a nepotrebuje pätolizačov ani hlásne trúby. Obyvatelia Rače si mravčiu prácu Michala Drotována všimli a všímajú čoraz viac. Napriek vytrvalej snahe starostovho Račianskeho výberu a spríbuzneného jóno-bednaričovského spravodaja Račan ju ignorovať a špiniť.

Michal Drotován svoju kompetenciu dokazuje aj v komunálnej exekutíve. V Karlovej Vsi tri roky pôsobil na poste vedúceho oddelenia dopravy a životného prostredia, teraz riadi celý miestny úrad ako prednosta.


2. Stranícky vs občiansky súboj o druhé miesto

 2 273  Peter Pilinský, Mgr. (45), starosta MČ Bratislava-Rača
Most-Híd, SMER-SD, SKOK-ELD, SZ, SDKÚ-DS, Starostovia a ezávislí kandidáti

 2 156  Michal Vlček, Ing. (37), ekonóm
Nezávislý kandidát

Starosta Rače len o galusku vyhral nad poslancom Michalom Vlčekom zo ŠTYRIKRÁT menších Vajnôr. Aj to iba vďaka tomu, že do záverečného špurtu nasadil billboardy a megaboard, aj na jeho pomery nezvykle populistický sľub 5 rokov rozdávať polovicu svojej odmeny poslanca BSK, príznačné chválenkárstvo v Račianskom výbere a spravodaji Račan v štýle „úspechy sú len moje, za neúspechy môžu iní“...

Jednou vetou:

Starosta Rače v súboji s Michalom Vlčekom utrpel pyrrhovo víťazstvo
a jeho politický bicykel začína zlyhávať.


3. Mikrosúboj straníckych koalícií v strede poľa

 1 687  Anna Zemanová, RNDr. (58), poslankyňa NR SR
SaS, OĽANO, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚS

 1 656  Rastislav Žitný, Mgr. (42), vicestarosta MČ Bratislava-Rača
Most-Híd, SMER-SD, SKOK-ELD, SZ, SDKÚ-DS, Starostovia a nezávislí kandidáti

Poslankyňa NR SR a dvojnásobná poslankyňa BSK Anna Zemanová úspornou až neviditeľnou kampaňou tesne prešpurtovala nákladnú kampaň račianskeho vicestarostu so znakmi chválenkárstva a mediálnej megalománie. Na Račanov tento typ kampane nemal očakávaný účinok – podobnú skúsenosť si z kampane v roku 2014 odniesla Lucia Veselská.

Rastislav Žitný má údajne starostovské ambície. Po týchto voľbách ich bude musieť buď prehodnotiť, alebo popremýšľať nad iným štýlom poslaneckej práce. Alebo nad drahšou kampaňou?


4. Občianska sólo jazdkyňa

 1 470  Monika Luknárová, Mgr. (47), manažérka
Nezávislá kandidátka

Monika Luknárovaná vsadila na nízkonákladovú kampaň postavenú na širokom okruhu známych z mnohoročného pôsobenia na miestnom úrade v Rači, na schopnosti prívetivo komunikovať s verejnosťou a sčasti akiste aj na ženskej príťažlivosti a račianskom priezvisku. V kampani sa spoliehala len sama na seba a dosiahla solídny výsledok. Na vyššie méty takáto stratégia asi stačiť nebude.


5. Mladý občiansky vs zrelý stranícky kandidát

 1 165  Ján Polakovič, Mgr. (28), projektový manažér
Nezávislý kandidát

 1 131  Róbert Pajdlhauser, Ing. (50), manažér logistiky
SaS, OĽANO, KDH, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚS

Ján Polakovič, človek blízky starostovi a jeho ľuďom, prekvapil už samotnou kandidatúrou. Vložil sa do nej so sebe vlastnou energiou a nasadením – vrátane billboardov, printovej inzercie a letákov. Z odozvy na facebooku sa zdá, že oslovil a aktivizoval najmä rovesníkov a stal sa ich nádejou na zastúpenie a hlas vo verejnom priestore. Vzhľadom na nulové skúsenosti z komunálnej politiky dosiahol slušný výsledok: Na cieľovej páske porazil staršieho a skúsenejšieho Róberta Pajdlhausera. Zároveň získal poučenie, že preskakovať nižšie ročníky a chcieť ísť rovno do maturitného sa neoplatí.

Pre Róberta Pajdlhausera je umiestnenie v druhej polovici poľa uchádzačov akiste sklamaním. Tým skôr, že si kampaň hradil z vlastného vrecka. Druhý neúspešný pokus získať mandát poslanca BSK znamená, že voličom nestačí pravidelne sa zviditeľňovať na spoločenských podujatiach a k verejným záležitostiam sa verejne vyjadrovať len sporadicky. A pravdepodobne znamená aj koniec jeho vyšších ambícií v račianskej komunálnej politike.


6. Chvost pelotónu s veľkým odstupom

 421  Justín Horvatovič, Mgr. (34), požiarny technik
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko

 358  Dagmar Kramplová, Mgr. (59), vedúca org. odd. magistrátu hl. mesta SR
Slovenská národná strana

 357  Juraj Vodenský, PhDr., Mgr. (39), podnikateľ
Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko

 186  Marián Borbély (58), SZČO
SME RODINA – Boris Kollár

 108  Jozef Nemšovský, Ing. (74), dôchodca
Slovenská národná strana

Na chvoste pelotónu sa s veľkým odstupom ocitli kandidáti strán ĽSNS, SNS a SME RODINA. Horkosť neúspechu pre krajskú predsedníčku SNS Dagmar Kramplovú zvýrazňuje prehra s neznámym kandidátom strany ĽSNS, len o jeden hlas vyšší počet hlasov než získal ďalší kandidát ĽSNS a posledné miesto jej straníckeho spolukandidáta. Duel SNS vs ĽSNS vyznel pre kotlebovcov. Kandidát strany Borisa Kollára a druhý kandidát SNS získali počet hlasov blížiaci sa štatistickej chybe.


Poznámka na záver:

Uprednostnením občianskych kandidátov pred straníckymi a stranícko-koaličnými voliči z Rače a Vajnôr politickým stranám odkázali, že sú dlhodobo nespokojní s ich ponukou a prácou.

Zdá sa, že keď sa strany a ich kandidáti nepoučia a naďalej sa budú spoliehať na nákladné volebné kampane a vychvaľovanie vlastnej práce, už v najbližších komunálnych voľbách 2018 sa dočkajú világošu, aký v Rači ešte nezažili.






Súvisiace články:

0 komentárov:

Zverejnenie komentára