Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

1.11.17
0

Počas socializmu sa v Rači narobilo veľa škody. Dokonca aj starí obyvatelia opúšťali svoje domy a sťahovali sa do nových bytov v panelákoch, kde sa nemuseli o nič starať až po svoje dvere do bytu. Niektorí obyvatelia opúšťali svoje domy dobrovoľne, iní jednoducho museli. Ich domy sa búrali kvôli novej výstavbe bytov, zdravotného strediska, či novej cesty smerom do Pezinka.

V mene budovania „VEĽKEJ BRATISLAVY“ sa ničili a trhali mnohými generáciami vybudované väzby medzi ľuďmi. Mnohí z Račanov sa odsťahovali do iných mestských častí, kde dostali byty, hoci na ich dedovizni vyrastalo nové sídlisko. Hrozilo, že stará Rača zmizne.

Našťastie v roku 1990 bola v Rači vyhlásená pamiatková zóna a zdalo sa, že Rača, ktorá je od roku 1946 súčasťou hlavného mesta Bratislavy, má šancu.

V roku 2006 miestni poslanci podporili zánik pamiatkovej zóny, ktorá sa zúžila už len na Alstrovu ulicu, kde pamiatkový úrad vyhlásil ochranné pásmo okolo kultúrnych pamiatok. Na Alstrovej ulici sa nachádzali štyri – rímskokatolícky a evanjelický kostol, kaštieľ a kúria.

Nie náhodou píšem, že BOLI štyri. Kaštieľ – Pálffyho kúria, na križovatke ulíc Barónka a Alstrova, bola zo zoznamu vyčiarknutá. Je to neuveriteľné, ale u nás to takto funguje. Niekdajší objekt známy ako Barónka z polovice 18. storočia sa v roku 2010 zbúral.


V tlači sa dočítate, že za schátranie kúrie môže spor s pamiatkarmi a úžasný developer urobil niečo neuveriteľné... nanovo postavil starý kaštieľ, hoci ako uviedol, chcel ho stavebnými úpravami zachovať a kompletne zrekonštruovať. Čo na tom, že zbúral staré vínne pivnice tiahnuce sa od ulice Alstrova dole ulicou Barónka v podstate pod celým objektom? Pivnice museli padnúť kvôli podzemným garážam. Zachovala sa len časť pôvodnej pivnice pod budovou na Alstrovej ulici. Na budovu sa umiestnila replika krásneho erbu rodu Néveri a hotovo.

Keď dnes napíšete do vyhľadávača Pálffyho kúria Rača, 
ako prvé sa Vám ukážu byty na predaj.

Rača na predaj.


Monika Luknárová
poslankyňa MZ za obvod Rača


0 komentárov:

Zverejnenie komentára