Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

8.10.17
0
Slávny francúzsky spevák Serge Reggiani (1922 – 2004), ktorý, žiaľ, už dospieval, v jednej zo svojich piesní metaforicky opisuje inváziu karpatských vlkov do Paríža.

Spieval: 

Najskôr prišli dvaja vlci z Nemecka, či Chorvátska. Na hranici parížskych záhrad sa im postavil jeden starý muž, s desiatimi ženami. Potom prišlo sto vlkov. Dostali všetko. Ministerské posty, aj jedlo pre deti. Potom prišlo tisíc vlkov. Muži sa na to dívali, ako na film. Ak sa muži Paríža nespamätajú, nevráti sa láska, bratstvo a sloboda. Vlci zoberú všetko.

Toľko k stručnej histórii v piesni spred 40 – 50 rokov.

Slovensko je neporovnateľná krajina s Francúzskom, Rača je neporovnateľná s Parížom. Nemáme dosť silnú ekonomiku, aby sme mohli zaplatiť karpatských vlkov. Preto do Rače prišli nedávno divé svine (Les laies). Rozryli vinohrady neďaleko našich domov. Rozkopali okolie obydlí, vyhĺbili jamy a vyžrali žalude. Divé svine. Nenašiel sa ani jeden starý muž, tak ako v Paríži, ani desať žien, nepostavili sa divým sviniam pri račianskych záhradách, nestrieľali do divých svíň, ale vybudovali im posedy. Rača. Matky, sestry, dcéry, deti, muži stratili chuť žiť. Zuby sa rozplakali, obloha nad Račou stala sa divou. Betón naplnil krajinu. Miloval som kedysi tvoj smiech, zelená Rača.

Svine. Divé svine. Zelená ratolesť. Volebný lístok.
Les laies sont entrés dans Rača.

reálny bájkar
Alexander Marčan


0 komentárov:

Zverejnenie komentára