Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky


Dňa 26.mája 2016 sa dobrovoľníci z OZ Priatelia Rače rozhodli skultúrniť svoje okolie. Na bytovom dome s vchodmi číslo 45-49 na Dopravnej ulici v Rači Východné sa dlhodobo nachádzalo najviac grafitových nápisov. Okrem toho sa daná bytovka nachádza na najfrekventovanejšom mieste v časti Východné.
 S využitím časti prostriedkov z dotácie MiÚ Rača pre Občianske združenie Priatelia Rače sa kúpilo antigrafiti prostriedok a ostatné čistiace potreby. 

Dobrovoľníci čistili prízemný "kachličkový" obklad počas celého dňa. Napriek tomu, že termín čistenia bol stanovený na pracovný deň, do prác sa priebežne zapojilo celkovo 7 obyvateľov daného bytového domu a tiež najmladší účastník - len 11 ročný pracant z ulice Na pasekách.

Cieľom akcie bolo, okrem samotného čistenia, aj vzbudenie záujmu obyvateľov o svoje okolie čo potvrdzuje aj mnoho vyjadrenej podpory zo strany okoloidúcich. Táto inciatíva je dôkazom toho, že stačí málo aby sme žili v čistom a kultúrnom prostredí. 



Nakoľko bolo grafitových nápisov na bytovke pomerne dosť, čistenie bude pokračovať v mesiaci jún. Bližší termín upresní OZ Priatelia Rače na sociálnej sieti a formou oznamov na príslušných vchodoch bytového domu.

Je však potrebné si uvedomiť, že dobrovoľnícka práca má svoje hranice a v prvom rade by sa o stav nehnuteľnosti mali starať jej vlastníci. Aj preto veríme, že sa k najbližšej akcii pripoja vo väčšom množstve a na svojich schôdzach začnú riešiť aj tie grafiti, ktoré ostali na fasáde a ktoré týmto spôsobom nie je možné odstrániť.














Tomáš Štěpán
foto: autor

0 komentárov:

Zverejnenie komentára