Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

0

Situácia, ktorá je v Slovenských médiách, je znepokojujúca. Prišla s tým Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Chvála jej za tento postreh. 

Veľvyslanectvo Spojených štátov totiž upozorňuje, že viacero finančných skupín kontroluje viaceré médiá. Prienik veľkých finančných skupín do médií vníma ako potenciálnu hrozbu pre rozvoj nezávislej tlače, uvádza sa v správe, ktorú v pondelok poskytlo médiám.

Americké veľvyslanectvo skonštatovalo, že ho znepokojuje „rastúca konsolidácia v tomto sektore, ktorá môže potenciálne obmedziť rôznorodosť vyjadrovaných názorov," konštatuje sa v tlačovej správe. Veľvyslanectvo upozorňuje, že na Slovensku dnes niekoľko veľkých finančných skupín kontroluje viaceré médiá. „Potenciálne to ohrozuje ďalší rozvoj skutočne nezávislej tlače,“ podotýka. Je odhodlané aj naďalej sledovať „zmeny kvality, tón spravodajstva a redakčné pohľady v médiách rovnako ako všetky pokusy o prepúšťanie zamestnancov, ktorí otvorene kritizujú“.




Veľvyslanectvo USA na Slovensku avizuje, že vo výročnej správe o stave ľudských práv, ktorej ďalšie vydanie bude čoskoro zverejnené, vyjadria Spojené štáty v kapitole venovanej Slovensku obavy nad zjavnými pokusmi vládnych činiteľov, sudcov a ďalších elít o zastrašovanie tlače hrozbami žalôb na ochranu osobnosti.
„Zástupkyňa OBSE pre slobodu médií, Medzinárodný tlačový inštitút Slovenska i ďalší pozorovatelia už vyslovili obavu, že obrovské sumy vysúdené v týchto prípadoch proti stranám sporov by mohli viesť v médiách k autocenzúre,“ podotklo americké veľvyslanectvo.

Podľa toho by politické a iné spoločenské elity na Slovensku mali viac oceňovať slobodnú tlač, ktorá v demokracii zohráva úlohu „strážneho psa“. Americké veľvyslanectvo si tak isto všíma prostredie komunálnej tlače na Slovensku. Vníma ho ako lacný reklamný priestor pre komunálnych politikov, ktorí sú práve na čele samosprávy - platený z daní všetkých občanov.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára