Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

29.5.15
0

Dnes som si vypočula reláciu Pod lampou, téma hokej. Celá relácia bola fajn zaujímavá, hlavne pre milovníka hokeja. A to teda som. Prečo o tom píšem, pretože obaja aktéri sú svetové hviezdy a napriek ich snahe boli odignorovaní zástupcami slovenských klubov. Pre mňa je to niečo nepochopiteľné. Len tak som si v hlave uvedomila, že ani tieto významné osobnosti hokeja na Slovensku nemajú nič vyhrané. Prečo to pre boha živého tak je? Hokej je najpopulárnejší šport na Slovensku a napriek tomu tento nezáujem?

Ale vrátim sa vo svojich úvahách k práci pre obyvateľov obvodu Východné. Budete sa smiať, čo to porovnávam. Ale aj tu prevládal nezáujem. Aspoň donedávna som to tak cítila. Teraz si stále viac a viac uvedomujem, že sa táto nečinnosť predsa len trošku mení. A to napriek tomu, že sme zabudnutá oblasť, že tu nemáme žiadneho mecenáša, ktorý by mňa, alebo hocikoho podporoval, predsa sa tu ľady posúvajú. Kto len trošku číta články, kto len párkrát prišiel na zastupiteľstvo, tak vie, že Východné je počuť. Tlak, ktorý vytvárajú občania na poslancov, tlak, ktorý ide od detí, mládeže, občianskych združení, ktoré sú tu aktívne, je veľmi silný.

Ako keby sme toho začali mať všetci tu dosť, toho ukracovania, tej nečinnosti, tej apatie, toho neporiadku.

Stále sa objavujú nové problémy, nikdy všetko nie je urobené. Snažím sa poukázať na neduhy, na neporiadok, čierne skládky, ale nie len o nich napísať je dôležité. Nečakám a volám, hľadám, kto to môže vyriešiť, pri veľkých problémoch sa obraciam na firmy, ktoré sú za stav zodpovedné. Poviete si, tá baba sa zbláznila, veď ona tu nie je od toho. Správne, nie som, ale k čomu bude interpelácia, k čomu bude dotaz na zastupiteľstve, tak by sa každý problém riešil roky!

Je treba žiť aktívnejšie, všetko je v ľuďoch, všetko nemôže vyriešiť starosta, úradník. V sociálnej oblasti som doslova zaskočená mnohoročným nezáujmom o tieto problémy. Ako je to vôbec možné, že sa nik nestaral o tak závažné prípady, ktoré máme na Východnom. Čakalo sa na Gelingerovú? Nie, nefandím si, ale za 5 mesiacov sa posun urobil. Konkrétne o tom písať nebudem, ale tu je spolupráca s MÚ príkladná. V poslaneckej práci som často ironicky pomenovaná, naštudujte si, ste nová .... , skryto si myslia naivná až blbá, ale to nie je v mojej lenivosti, ani v tom, či si naštudujem, čo to, to je v praxi, proste to musím odžiť. A tiež či sa pomôcť chce, alebo nie. Dobre sa mudruje mojim kolegom, ktorí to robia mnoho rokov a preskákali troch starostov a mnoho problémov.

Tiež nikdy Račania nepochopia nás z „Rendezu“, čo to my stále riešime. Úroveň tejto oblasti je niekde úplne inde a tak ostatné obvody netušia, že napr. len chodník k pošte je jedna otvorená bomba. Na zabitie. A takých katastrof tu je ach jáááj. Stále počúvam reči, treba sa oddeliť od Rače a Krasňan, gazdovať samostatne, ale ani toto riešenie ja nepreferujem, nakoľko tak malá sila nemá vôbec šancu na úspech. Snažím sa počúvať ľudí, ako oni vidia celý obvod a hlavne celý obvod spojiť.

Napríklad téma doprava, to je tak vypätá otázka, ale ako to riešiť, jeden chce tak, druhý opak a v autobuse reálne je 5 ľudí. Ako sa teda využíva takáto doprava? Ja hovorím - nevyužíva. Pretože je pomalá, aj preto, lebo je podľa mňa zle nastavená. Je to len ukážka, že nik sa nezamýšľa nad tým, kade ľudia chcú cestovať, ale stále sa zohľadňujú len a len peniaze.

Ďalší rokmi neriešený problém je sídlisko Šajby, prakticky ľudia nie sú spolu, každá časť si robí svoje, bez vzájomnej spolupráce. Darmo sa snažím prepojiť ich, pokiaľ nebude vôľa riešiť celé sídlisko jednotne, bude to stále takéto. Detské ihrisko treba modernizovať, nikdy na to nebudú peniaze, keď si uvedomíme, že modernizácia ihriska na Sklabinskej stála 19.000,- € , tak zmena je v nedohľadne. A to nehovorím, že je treba udržiavať aj prerastené stromy. Taktiež ostatné brány musia prestať sa zaoberať, komu patrí pozemok a začať ho zveľaďovať za peniaze svoje, pretože nikdy títo majitelia neurobia nič pre nás, čo tu žijeme. Je treba priložiť ruku k dielu, upraviť si svoje okolie. Určite je treba pravidelne robiť brigády a naučiť ľudí, že táto aktivita je viac ako potrebná.

Paseky a Dopravná ulica je určite najaktívnejšia časť nášho obvodu. No obyvatelia Sklabinskej a Dopravnej ulice sú práve tí, ktorí majú zmysel pre krásu a tak sa svojpomocne starajú o svoje predzáhradky a určite je tam najväčší poriadok. Treba si od nich brať príklad.

Na záver môjho zamyslenia, len taká poznámočka, premýšľajme, ako si to tu vylepšiť, hľadajme cestu k zmene, priložme ruku k dielu a prestaňme čakať, že ten druhý to vyrieši. Ja určite nečakám, riešim ihneď, ako sa dá. Urobte tak aj vy všetci. Ďakujem.

Dagmar Gelingerová



0 komentárov:

Zverejnenie komentára