Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.12.14
0


Silvester a oslava Nového roka môže vtákom, iným voľne žijúcim živočíchom, ale i mnohým domácim miláčikom v mestách pripadať ako koniec sveta. Výbuchy rôznych druhov pyrotechniky so svetelnými efektmi vytvárajú nepredstaviteľný stres. Posledný deň v roku pripomína vojenské cvičenie a vtáky sa zúfalo snažia uniknúť čo najďalej od extrémneho hluku.

„Filozofia vytvárania hlučných osláv bola v histórii chápaná ako nástroj na  odplašenie zlých duchov. Súčasné pyrotechnické prostriedky sú však podstatne sofistikovanejšie, prístupné širokej verejnosti a pre to sú aj masívne využívané Zimujúce vtáky sú často skoncentrované v mestách, kde nachádzajú viac potravy ako v okolitej zasneženej prírode. Lákajú ich tam aj rôzne kŕmidlá, ale i odpadky. Okrem toho vtáky s obľubou nocujú v mestských parkoch, záhradách na cintorínoch, kde sú menej ohrozované predátormi.“ – vysvetľuje Jozef Chavko z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS).
V minulosti sa objavilo niekoľko prípadov podozrenia, že pri používaní pyrotechniky, najmä ohňostrojov, petárd a pod., došlo k úhynu vtáctva, pričom niekedy sa jednalo aj o kŕdeľ viacerých jedincov. Pre vtáky môžu byť takéto nástroje nebezpečné z viacerých hľadísk. V prípade priameho kontaktu dochádza k popáleninám, problémy môžu spôsobiť aj chemikálie, ktoré pyrotechnika obsahuje, najmä keď sa dostanú do dýchacej alebo tráviacej sústavy vtáctva. 




Samotná hlučnosť v neposlednom rade môže viesť k poškodeniu sluchových orgánov a samozrejme k stresu, žiarivé svetlá vtáky oslepujú, unikajúce vystrašené vtáky narážajú do prekážok. „Aj keď nie je hniezdna sezóna, vtáky môžu byť vyplašené z miest, kde zimujú, alebo odpočívajú, často vo väčších kŕdľoch, napríklad z kríkov, stromoradí, vodných plôch a pod.“ – hovorí Lucia Deutschová z RPS.


„K druhom, ktoré môžu výbuchmi v mestách trpieť, patrí myšiarka ušatá, sokol myšiar, jastrab krahulec, hrdličky, sýkorky, drozdy, spevavé vtáctvo všeobecne a dokonca aj vzácne severské druhy, ktoré sa u nás vyskytujú len v zimnom období.“ – zdôrazňuje Jozef Chavko z RPS.  
Odporúčame preto uvážene používať nebezpečnú pyrotechniku, vhodné bude ak jeden dva dni pred Silvestrom zakryjete kŕmidlá ktoré priťahujú vtáctvo, ak nepoužijete ohňostroje, petardy v priamej blízkosti parkov, či inej významnejšej vegetácie, kde vtáky nocujú  a odpočívajú a vyhneme sa tiež otvorenej krajine.



Samozrejme Nový rok je potrebné primerane osláviť, ale ohľaduplnejším prístupom nič nepokazíme a tam kde je to možné stačí len obmedziť nadmerný stresujúci hluk.

P.S. Viem, je to volanie smädného na púšti, ale predsa len...my, rozumnejší, skúsme to povedať tým druhým, prosím!

0 komentárov:

Zverejnenie komentára