Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

7.11.14
0

Za posledných 25 rokov, od novembra 1989 do novembra 2014, mala Rača päť starostov. 15. novembra svojimi hlasmi rozhodneme, či sa dĺžka zoznamu zachová, alebo sa rozšíri o ďalšie meno. Čo ktorý z kandidátov ponúka?


(1) Michal Drotován ODVAHU, ROZUM, ČINY,
(2) Milan Náhlik odhodlanie priniesť slušnosť a zmenu,
(3) Peter Pilinský KONTINUITU, PROSPERITU, BUDÚCNOSŤ,
(4) Lucia Veselská LEPŠIU RAČU a NAŠU STAROSTKU.

Kým párni kandidáti sú na komunálno-politickej šachovnici len pár mesiacov, nepárni si merajú sily celé štyri roky. M. Drotován sa vo svojom prvom volebnom období prejavil ako prirodzený líder konzervatívno-demokratickej skupiny poslancov za KDH, SDKÚ-DS, OKS a SaS, P. Pilinský po štvorročnom poslancovaní v MZ za koalíciu SMER, HZDS, SNS, SF a SZ získal v roku 2010 mandát mestského poslanca za Raču a zároveň starostu Rače. Obaja mali príležitosť ukázať, čo v nich je.

Po troch rokoch aktívneho sledovania komunálnej politiky v Rači mi je jasné, že kým M. Drotován inklinuje k otvorenej a hodnotovej politike, P. Pilinský dáva prednosť zákulisným a populistickým hrám a spleti poloprávd a mediálnej manipulácie. Tento rozdiel sa výrazne prejavil pri záplave developerských zámerov v období 2012 - 2014. Čeliť im mal starosta Pilinský a ním riadený úrad, no pre pasivitu starostu sa úlohy musel ujať poslanec Drotován a skupina aktívnych Račanov.

Rozdiel medzi obomi politikmi bolo a je zvlášť vidieť v postojoch k urbanistickým štúdiám (Račany Rosso, Ohňavy, Dolná Pekná, ...), k vytváraniu obrazu Rače, k rekonštrukcii amfiteátra, k vode a parkovacím miestam na sídlisku Pri Šajbách, k polyfunkčnému domu na Hagarovej ulici... Kým M. Drotován zaujímal principiálne postoje, vyjadroval ich verejne a stál na strane obyvateľov, P. Pilinský zvyčajne lavíroval, v rozpore so záujmami obyvateľov skryte podporoval záujmy investorov a sledoval vlastný politický zisk - jedným slovom politikárčil.

M. Drotován sa o funkciu starostu uchádza ako líder 12-členného tímu SPOLU PRE RAČU. VŠETCI dvanásti sa prihlásili k iniciatíve Spoločnosti pre dobre spravovanú spoločnosť SPRÁVNI KANDIDÁTI!


V tomto článku bohužiaľ nie je možné vyššie vyjadrený postoj ku kandidátom podložiť argumentmi. Ktokoľvek ich nájde v početných článkoch a diskusiách na občianskom portáli www.racan.ska na fb-skupine Priatelia Rače a môže ich konfrontovať s inými zdrojmi informácií.

Dôležité je utvoriť si vlastný názor a s pocitom zodpovednosti dať 15. novembra svoj hlas najlepšiemu kandidátovi. Každému jednotlivo a všetkým spoločne želám šťastnú ruku.

Miro Ščibrany

Súvisiace články:





0 komentárov:

Zverejnenie komentára