Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

9.10.14
0

Transparency International Slovakia uverejnila rebríček otvorených samospráv a Rača sa opäť umiestnila nelichotivo - tentokrát na 60. mieste. Nakoľko transparentnosť je veľmi dôležitá, snažil som sa celé štyri roky ju zvýšiť. Niektoré veci trvali dlho (skoro dva roky kým sa začali zverejňovať zápisnice z komisii), veľa veci vrátane môjho materiálu bolo zamietnutých.


Najhoršie boli vyhodnotené kapitoly účasť verejnosti na rozhodovaní (28%), verejné obstarávanie (42%), predaj a prenájom majetku (16%), byty a sociálne zariadenia (27%), personálna politika (22%) a najhoršie dopadla etika a konflikt záujmov (8%). Na tieto problémy som upozorňoval počas celého obdobia, čo som poslancom a ak by starosta čo len trochu chcel, tak môj materiál by posunul Raču výrazne vyššie.

Starosta a jeho Mórik však žiadnu chybu nepriznávajú a zvaľujú (tradične) vinu na poslancov, ako je to vidieť aj na týchto príspevkoch na Facebooku.






Pozrel som si teda komplet celý materiál a vyznačil v ňom zodpovednosť - žltým úrad a starosta, zeleným poslanci a fialovým ostatné (buď nejasné alebo spoluzodpovednosť aj starostu aj poslancov)

Celý materiál je dostupný tu.

Podľa toho vyplýva, že:

zodpovednosť úrad a starosta (žltá farba) : 39 položiek (72,22%)
zodpovednosť poslanci (zelená farba): 7 položiek (12,96%)
ostatné (fialová farba): 8 položiek (14,81%)

*pozn.: jeden bod bol pôvodne omylom zafarbený žltou farbou.

Takže pravda je úplne opačná ako tvrdia starosta a ex-poslanec za Zvonárovu koalíciu Mórik.

Taktika toho, že za všetko dobré môže starosta a za všetko zlé poslanci, je za posledné štyri roky veľmi hojne využívaná - stačí sa pozrieť na to, ako to bolo v skutočnosti s rekonštrukciou škôl a škôlok.



Michal Drotován
kandidát na starostu Rače


Naša kampaň je financovaná z peňazí darcov cez transparentný účet 5057186515/0900, ak máte možnosť, môžete nám pomôcť príspevkom.


0 komentárov:

Zverejnenie komentára