Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Ak niekto z čitateľov kupoval alebo predával byt či dom v rámci Rače, určite si musel všimnúť výrazný nepomer medzi cenami nehnuteľností v Rači alebo Krasňanoch a cenami na Východnom.

Prečo je to tak? Pretože Východné má zlú povesť, má ju už celé roky a bohužiaľ sa veľmi nezlepšuje. Dobré meno lokality totiž nerobia spokojní (alebo zmierení?) obyvatelia ani poslanci. Dobré meno robí prvý dojem, akým lokalita zapôsobí na návštevy a náhodných okoloidúcich.

Takže, aké sú prvé dojmy z Východného a čo nám znižuje hodnotu našich bytov? Skúsme sa pozrieť na náš Rendez, ktorý sa nám páči a máme ho radi, optikou návštevníka:

Rendez – Vyhnálov?

Pre mnohých ľudí je obrovským prekvapením, že z Rače dolu kopcom vôbec niečo je (na odbočkách nenájdete žiadne smerové tabuľky) a keď objavia, že autobus síce chodí aj sem, ale mimo špičky dva za hodinu a len z Rače a Zlatých pieskov, Rendez pre nich skončil. Vyhnálov.

Pritom dnes sa dostanete z centra Bratislavy (AS Mlynské Nivy, Hlavná stanica alebo Nový Most) jediným spojom MHD bez prestupu do Čunova, Devínskej Novej Vsi, Marianky (okres Malacky), či dokonca do Rajky v Maďarsku alebo Hainburgu v Rakúsku. Z Východného sa bez prestupu nedostanete ani do Krasňan. Rendez je teda postavený z hľadiska dopravnej dostupnosti MHD na úroveň častokrát horšiu ako obce mimo Bratislavy. Akoby sme v Bratislave ani nežili.

MHD sme nevyhrali, skúsime to autom

Na Pasekách Vám návšteva obvykle po 15 minútach meškania zúfalo zavolá, že päťkrát obišli ulicu dokola a nikde miesto nie je. Nikde, akože úplne nikde. Nie je už ani v poli, ani na chodníkoch, ani na ceste, ani pred smetiakmi. Tí s kratšími autami už obsadili lukratívne fleky medzi stĺpikmi na chodníku. Ak má „prišelec“ väčšie auto, možno Vám zavolá už pri prvom „kolečku“, že neprejde na rohu na konci ulice pre zaparkované autá. Usmejete sa a poradíte mu, nech celú ulicu zase vycúva („je to v pohode, tu je to normálka“) a zaparkuje niekomu pred garážou, za hodinu preparkuje, o dve hodiny opäť. Návštevník nechápe, kde to žijete.

Ak bývate na Dopravnej, hlavne upozornite návštevu, aby nezastavovala na krajnici pri pošte, lebo zapadnú do blata po dvere. Ak bývate Pri šajbách, miesto asi nájdete. Zatiaľ. Ak sa Blackstorm Group nenahnevá alebo nefotí ŠPZtky.


Mesto duchov

Ak prichádzate na Východné, vstup od Rače pripomína trochu Mesto duchov.


Najskôr Matador s vyhoretými strechami a rozpadnutými budovami, potom sklady, najrôznorodejšie ploty, aké si viete predstaviť, pletivové, rozpadnuté, pomaľované, nasleduje skvost v podobe rozpadajúcej sa bývalej ubytovne a Demaru – nádherná vstupná brána na sídlisko Šajby a následne zdevastované budovy Železníc na Dopravnej. Pri „Kremáku“ už návštevník začína byť zľahka vydesený, napadnú mu povesti o Pentagone vo Vrakuni a začína byť ostražitý.

Sme za dverami

Návštevník je za dverami bytovky, či bytu. Nie veľmi veriacky na Vás pozerá, keď mu vysvetľujete, že tu bývate roky a máte to tu radi. Nechápe prečo. Že na parkovanie sa dá zvyknúť, že dvojmetrová zeleň je vlastne skoro les, že sú tu kilometre cestičiek cez polia (veľmi neodporúčam nazvať ich cyklotrasy, zvlášť ak popršalo). Konečne sa upokojil a začína veriť, že je stále v civilizácii. Zrazu ho vyruší ostrý pískavý zvuk, ktorý mu trhá uši. Veľmi sa na tom bavíme, veď normálka, posunujú. Horšia situácia je, ak návštevník plánuje u Vás spať. Obvykle sa teší ráno nevyspatý preč, lebo pískať mu bude po celej noci v ušiach ešte týždeň.

A teraz si predstavte, že návštevník je niekto, kto hľadá byt na kúpu. Čo myslíte, dal by za ten na Východnom toľko, čo za byt kdekoľvek inde? Určite nie. Na päte sa častokrát otočia aj tí, ktorí hľadajú len dočasné bývanie na prenájom.

My, ktorí na Rendezi bývame, ho poznáme. Poznáme dobré aj zlé stránky a máme ho radi aj taký, aký je. V tomto prípade je to ale na škodu veci, na škodu pre nás. Mali by sme si uvedomiť, že obraz a povesť nášho Rendezu netvoria také samozrejmé veci ako bankomat, lekáreň, pošta do šiestej alebo potraviny (!). Je nonsens, že aj tieto tu ešte pred pár rokmi neboli, veď žijeme v Bratislave, hlavnom meste, 15 minút autom od jeho centra! Začnime chcieť od Rendezu viac – dopravu, civilizáciu, služby, čistotu, poriadok, chodníky, cesty, krajnice, skolaudovaný vodovod či funkčnú kanalizáciu. Vráti sa nám to nielen v príjemnom bývaní, ale raz možno aj v o pár tisíc vyššej cene za náš byt alebo dom alebo v jeho výhodnejšom prenájme.

Záver:

2-izbové byty v Rači a Krasňanoch o výmere okolo 50 m2 sa predávajú okolo 85 – 95 tisíc Eur podľa ich stavu. Rovnaký byt na Východnom má hodnotu cca o 10 tisíc nižšiu. 4-izbový byt na Východnom o výmere okolo 85 m2 sa predáva v cene podobnej alebo nižšej ako 65 m2 3-izbák v Rači alebo Krasňanoch. Prenájom 2-izbového bytu v Krasňanoch alebo Rači sa cenou rovná 3 izbovému bytu na Východnom. Kamarát z Krasňan hľadal väčší byt. Spomenula som mu krásne dobre riešené byty na Východnom. Odpoveď bola kategorická: „Nechcem bývať na Rendezi!“ – a nie je sám.

Čo poviete, Rendezáci - je to na nás - stojí to za zamyslenie, čo s tým Rendezom spravíme?

Viera Štrbáková
Foto: autorka






4 komentárov:

  1. Technická

    "...výrazný nepomer medzi cenami nehnuteľností v Rači ALEBO Krasňanoch..."
    •••

    ALEBO? Krasňany sú predsa súčasťou Rače. Tak ako sú napr. Dvory súčasťou Petržalky.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jasne, mestsku cast Bratislavy - Racu tvoria tri casti: Krasnany, Raca, Vychodne. Vychodne vsak akoby do tejto mestskej casti ani nepatrilo, presne o tom je ten clanok, pochopili ste to spravne. Raca vo vyssieuvedenom citacii - mysli sa ta cast od Heckovej smerom ku Komisarkam. Krasnany su predtym, takze sa urcite rozumieme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ak sa Vam clanok paci, alebo suhlasite s tym, ze Rendezu treba zlepsit povest a vnimanie a ste ochotni k tomu prispet, budem rada, ked ma oslovite, som na FB - autorka :) Viac hlav - viac napadov :)

    OdpovedaťOdstrániť