Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

30.8.14
0
Blížia sa komunálne voľby. Pripomínajú nám ich mnohé reklamné spoločnosti, ktorým sa v Bratislave obzvlášť darí, na bilboardoch s tvárami veľmi známymi, ale aj úplne novými.

Vzbudiť v ľuďoch záujem dobre volenými sloganmi a stať sa členom miestneho zastupiteľstva je veľmi dobrý kšeft, aj keď sa dopredu vie, že s najpálčivejšími problémami obyvateľov nášho mesta sa nedá pohnúť, kým je naša legislatíva z parlamentu benevolentná. Nepomôžu ani nezávislí kandidáti, ktorí spravidla po voľbách narazia na tvrdú realitu, ktorá predvolebné sľuby naozaj zmení na frázy. Za toľké roky od revolúcie sme mali v komunálnej politike straníkov i nestraníkov, odborníkov aj amatérov, pravičiarov i ľavičiarov, starých i mladých a čo sa zmenilo?

Aj keď sme hlavným mestom, napriek našim protestom sa Bratislava neustále a bezkoncepčne prehusťuje a nezabráni tomu ani hlavný architekt. Každý kto má peniaze a známosti si môže bez hrozby neúnosných sankcií vyrúbať rady stromov. Ich nahradenie ministromčekmi, ktoré nedosiahnu kvalitu znivočených stromov a po čase uschnú, je iba placebom pre stavebné úrady. Autá parkujú, kde len chcú, pokuty sa nedávajú. Obyvatelia Bratislavy sú vytláčaní firemnými autami a mimobratislavskými. Namiesto vypracovania komplexnej parkovacej politiky sa robia kozmetické úpravy typu rysovania čiar, po ktoré môžu autá parkovať na chodníkoch! V pešej zóne pravidelne stretávame autá, vraj sú to výnimky zo zákazu vjazdu. Posedenia pri reštauráciách, oblepené nevkusnými reklamami, zaberajú polovicu ulice, sotva sa dá prechádzať. Bezdomovci sú exponátom každej zóny, bez ohľadu na to, či je to hypermarket alebo historické miesto. Domy a budovy sa neoplatí rekonštruovať, keďže sprejeri ich do niekoľkých dní znivočia, nech je aj v blízkosti bezpečnostná kamera alebo sídlo polície. Mestská hromadná doprava ešte stále pripomína pohybujúcu sa saunu plnú pachov s poškodeným interiérom. Reklamné plagáty nivočia bežné, ale najmä historické ulice mesta. Nielenže sa lepia na početné určené plochy, ale vyrastajú zo zeme, sú prilepené na okná električiek alebo pribité klincami o fasádu domu. O poriadok sa nikto nestará, obhliada sa iba niekoľko ulíc v historickom centre a ostatná časť mesta sa ignoruje napriek tomu, že aj po periférii prechádzajú turisti, ktorí si o meste urobia adekvátnu predstavu. Bratislava stráca základnú estetiku západných miest a strieda ju, ako povedala moja známa, chaos - hnus a gýč, ktorý zakrýva niekdajšiu krásu hlavného mesta.

Hneď, ako sa uvedené problémy začnú riešiť, zistí sa, že je všetko zákonné, že je všetko „v štádiu riešenia“, zhadzuje sa zodpovednosť na iného, zatvárajú sa oči pred problémom a pod. Mám pocit, že bezmocnosť dopadne na akéhokoľvek úspešného kandidáta komunálnych volieb, nech má tie najlepšie úmysly. Jednak ho nepustí legislatíva, jednak mu v jeho činnosti zabránia príliš silné záujmové skupiny, ktoré ovplyvnia jeho alebo miestne zastupiteľstvo. Je bezvýchodisková situácia, ktorú potom zvolení zástupcovia zakrývajú sekundárnymi činnosťami, akými sú oprava niekoľkých ihrísk, kultúrne podujatia, koncerty, dožinky, vinobrania, sadenie stromov či kvetov, stavanie pomníkov a sôch, maľovanie zhrdzaveného zábradlia či plotu, zriadenie letných knižničiek a pod.

Napriek mojej skepse pôjdem voliť. Nebudem si vyberať podľa toho, kto akú šou spraví v predvolebnom období. Budem voliť ľudí na základe ich doterajšej činnosti, ktorá musí mať kontinuitu, aby ma presvedčila. A keď budú chcieť po zvolení vycúvať, verím, že im to budem pripomínať (nielen ja), kým sa konečne niečo nezmení. Podoba mesta je totiž v nás, v miere našej občianskej ľahostajnosti. Nezabúdajme, že tí „hore“ sú tu pre nás, nie my pre nich.


10. 8. 2014




0 komentárov:

Zverejnenie komentára