Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

12.8.14
0
Niekedy sa človek ocitne v situácii, kedy mu aj malá právna rada veľmi pomôže. Vymôcť výživné na dieťa, zabrániť vysťahovaniu z bytu za pôžičku na hrnce, obrániť proti násilnému členovi rodiny, pri šikane či pri obhajobe základných ľudských práv.

Zopárkrát som už na súde zastupoval ľudí - zväčša pri rodinnom práve - styk s dieťaťom a výživné. Na súdoch človek vidí, že ak niekto nemá dobrého právnika resp. nemá právnika žiadneho (lebo si ho nemôže dovoliť), tak tzv. silnejšia strana vyhráva. Aj keď nie je v práve. Veľa mamičiek, čo im podarený otecko neplatí výživné, by o tom vedelo hovoriť. Ale tiež veľa oteckov, ktorí nemajú možnosť sa stretávať so svojimi deťmi. Podobne je to aj pri malých dlžobách, ktoré nadobúdajú obrovské rozmery a exekútori si mastia vrecká.

Myslím, že právnu pomoc slabším by mala vo forme základnej právnej pomoci zabezpečovať aj mestská časť. Jednoduché poradenstvo ľuďom, ktorí majú problém aj s úradným listom či zložitejším dotazníkom. Súčasťou môjho programu je pilotné zriadenie takého projektu a na základe skúšobnej verzie vyhodnotenie prínosov pre ľudí. Nie preto, aby si niekto riešil právne rady ohľadom majetku, ale preto, aby ľudia mali prístup k základným ľudským právam či práva dieťaťa. Niektorí ľudia sú v byrokracii doslova stratení a potom sa boja čokoľvek podniknúť. Týmto ľuďom by bezplatná právna pomoc pomohla a podala by im pomocnú ruku. Račiansky úrad by bol opäť o krok bližšie k ľuďom.

Financovanie tejto poradne (zabezpečenej jedným právnikom úradu) by bolo z ušetrených nákladov, ktoré by prinieslo zrušenie pozície hovorkyne mestskej časti Rača. Rača zase nie je tak vo svetle reflektorov, aby starosta nemohol zastrešovať kontakt s médiami sám.  Aspoň nebudú vznikať rôzne šumy. O to sa budem usilovať.

Mgr. Michal Drotován
www.drotovan.sk
https://www.facebook.com/michal.drotovan

Ak sa chcete pridať do nášho tímu Spolu pre Raču, prosím vyplňte tento dotazník.
Ak máte možnosť nás finančne podporiť, je to možné cez transparentný účet.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára