Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

11.8.14
0
Kauza „nahratý Procházka“ nanovo rozdáva karty v slovenskom politickom pokri. V trestnoprávnej rovine sa hrá o ne/vinu, v politickej o ne/dôveryhodnosť aktérov kauzy a o šancu opozície poraziť v roku 2016 SMER-SD.


Igor Matovič (OĽaNO) v politike bojuje s korupciou a klepto/partokraciou vytváraním priestoru pre nezávislé osobnosti, Radoslav Procházka (SIEŤ) vsadil na predstavu jednoduchého štátu, silnej spoločnosti a generačnej, hodnotovej a morálnej obnovy verejnej služby a politiky. Obaja prišli s víziou zlepšiť morálny stav politiky a spoločnosti a zdalo sa, že z nich budú prirodzení politickí spojenci. Táto nádej sa rozplynula, keď po výraznom vzostupe preferencií Siete a prepade preferencií Smeru a OĽaNO v májových prieskumoch Igor Matovič obvinil Radoslava Procházku z nákupu politickej reklamy „načierno“, vyrukoval s nahrávkou rozhovoru a nepreukázanou indíciou, že Radoslav Procházka v kampani nepriznal štvrť až pol milióna eur od neznámych sponzorov. Radoslav Procházka sa bránil tým, že obvinenie je výmysel a pokus o politický atentát, že Igor Matovič vyhotovil nahrávku neeticky a nelegálne, a nepreukázaným tvrdením, že s ňou manipuloval.

Achillovou pätou útoku Igora Matoviča je podozrenie, že viac než o boj proti lži a korupcii mu ide o vlastnú politickú budúcnosť, slabinou obrany Radoslava Procházku lavírovanie pri presviedčaní verejnosti, že sa neznížil k praktikám, ktoré vo svojej politickej vízii aj v kampani na úrad prezidenta odmietol.

V mediálnych prestrelkách sa z „Rada“ stal „klamár“ a „zlodej“, z „Igora“ „politický podnikateľ“ a „psychopat“, z nádejnej spolupráce boj o podiel na moci a politické prežitie, a z apoštolov nádeje na politickú zmenu postavy politickej frašky, z ktorej ťažia skorumpovaní politici a mecenáši politických strán.

V hre sú tri zásadné otázky: 1) príde Radoslav Procházka zahmlievaním v kauze o dôveryhodnosť z prezidentskej kampane? 2) vynesie zveličovanie „hriechov“ a politické lynčovanie Radoslava Procházku novinárom a Igorovi Matovičovi visačku „užitoční idioti“ Smeru? 3) postaví kauza opäť na nohy otrasený SMER-SD?

Odpovede dajú voľby v roku 2016.

Ilustračné foto: www.tvnoviny.sk




Súvisiace články:






0 komentárov:

Zverejnenie komentára