Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

25.7.14
0
Už viac ako dva roky riešim nezmyslené developerské projekty v Rači ako Račany Rosso, Rača - Ohňavy či Rača - Dolná Pekná, keď chcú developeri zmeniť územný plán, aby mohli stavať veľkoobjemové bytovky. Samozrejme bez riešenia dopravy, škôlok, verejných priestorov a s minimom zelene (žiadne parky, iba ministromčeky pri ceste).


Na poslednom zastupiteľstve som preložil návrh, ktorý poslanci schválili a vyslovili sme nesúhlas s týmito projektmi. Uznesenie UZN 431/24/06/14/P je platné a verím, že nikto nenájde odvahu ho rušiť. Potom na mestskom zastupiteľstve tieto návrhy neboli zaradené do zmien. Nateraz by to malo byť zažehnané. Čert a developer však nikdy nespia :-)  Projekty, ktoré zničia charakter Rače, ktoré nespĺňajú štandardy vyspelého sveta 21. storočia, kde ide iba o vytrieskanie peňazí a návratnosť je založená nie na kvalite projektu ale na lacných pozemkoch, tak takéto projekty v Rači nemajú čo robiť. Budem robiť všetko pre to, aby nikdy neuzreli svetlo sveta. Nedávno som robil anketu, ktorej sa zúčastnilo 134 ľudí z Rače a zisťoval som aj známosť daných projektov medzi ľuďmi. Vyšli nasledujúce čísla:


Z údajov vyplýva, že výrazne najznámejší je projekt Rosso (čo niet divu, pretože tam prebehla petícia a podarilo sa nám túto tému dostať do celoštátnych médii). Naopak najmenej sú známe projekty Vin-Vin (kde zatiaľ nemáme žiadne relevantné informácie) v oblasti Vinárskych závodov a neďaleké Zrkadliská (podobný nezmysel ako projekt Hagarova). Snažím sa, aby o podobných projektoch vedelo v Rači čo najviac ľudí. Nemám však možnosť ovplyvňovať, o čom sa píše v Račianskom výbere (kde sa napríklad vôbec nepísalo, že projekt Hagarová má stavebné povolenie a tiež ani to, že projektom Zrkadliská a Malé Krasňany bolo nedávno vydané územné rozhodnutie). Preto musíte používať alternatívne zdroje ako web a náš občasník račan.sk výber



Nakoľko si myslím, že zachovanie Rače a kvality života jej obyvateľom je do budúcnosti priorita a v najbližších rokoch sa to bude lámať - či bude Rača pekné miesto na život alebo nastúpi cestu Dlhých dielov v Karlovej Vsi, tak som sa rozhodol vytvárať silný tím šikovných ľudí, ktorí budú kandidovať na poslancov v Rači a pomôžu posunúť mestskú časť dopredu. Zatiaľ máme v tíme Viktora Bielka (ktorý zodpovedá za dopravu a parkovaciu politiku), Lenku Antalovú-Plavuchovú (zodpovednú za rodinu a sociálne veci), Dagmar Gelingerovú (zodpovednú za oblasť Šájb a neľahké veci na tomto sídlisku) a Michal Krištofiča (zodpovedného za riešenie záležitosti urbariátu, oblasti Pozotória a Mrázová kolónia - tj. ulice medzi Púchovskou/Žitnou a železnicou). V našom tíme privítame každého, kto má záujem pomôcť. Ak máte záujem priložiť ruku k dielu, vypíšte prosím tento krátky dotazník

Ak máte možnosť na naše aktivity prispieť aj finančne, tak je to možné na transparentný účet (poprosíme uviesť meno a priezvisko, aby bolo možné platby identifikovať).

Ďakujeme

Michal Drotován

0 komentárov:

Zverejnenie komentára