Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Rača si vyžiadala od mesta do správy športovisko na Černockého ulici za účelom vybudovania športového areálu. Potiaľto by to bolo v poriadku a ešte by to obyvateľov Rače aj potešilo, keby ho vedenie Rače nechcelo obratom posunúť na výstavbu športového areálu spoločnostiam, ktoré ho budú následne aj riadiť a prevádzkovať, a to za nájom 1 Euro.

JEDNÁ SA O POZEMOK O VÝMERE 25.640 M2 NA PRENÁJOM NA 50 ROKOV ZA 1 EURO PO CELÚ DOBU NÁJMU.

Okrem športovísk má byť vybudovaný napríklad aj internát, reštaurácia a pod. Za to majú prisľúbiť nejaké voľné hodiny pre školy a škôlky v doobedňajších hodinách a zvýhodnený vstup na korčuľovanie pre Račanov dve hodiny týždenne. Nie je špecifikované, čo je zvýhodnený vstup. Inak má byť VSTUP PRE VEREJNOSŤ MINIMÁLNE LEN DVE HODINY DENNE.

Sme toho názoru, že sa jedná o netransparentné a nevýhodné nakladanie s majetkom obyvateľov Bratislavy. Čistejšie by bolo, ak by si investori pozemky za trhovú cenu prenajali a mestská časť Rača môže za utŕžené peniaze dať svojim občanom poukážky na zvýhodnený vstup na športoviská.

A ešte jedna otázka: Čo bude po 50-tich rokoch?

Dnes 2. 6. 2014 majú o týchto zámeroch rokovať račianske komisie. O rokovaní komisie informoval poslanec Michal Drotován, ktorý poskytol materiál na rokovanie komisie.

Úplne najčistejšie by bolo, keby si Rača vybudovala športoviská sama pre svojich obyvateľov, ale to by sa muselo hospodáriť s rozpočtom a majetkom Rače inak, v prospech obyvateľov Rače.

A ešte otázka: prečo sa s nájmom za 1 euro vedenie Rače tak ponáhľa na konci volebného obdobia? Nemalo by sa počkať na nového starostu a poslancov tak, ako v mnohých prípadoch poukazujú aj iné mimovládne organizácie? Dodnes má Bratislava problém s PKO, kde tiež bývalý primátor Ďurkovský podpísal závažné dokumenty na konci svojho volebného obdobia.



Podľa našich prepočtov by mohla Rača prísť nevýhodným prenájmom športového areálu na Černockého ul. za 1 euro

o neuveriteľných 100.765 Eur ročne (3.035.646,39 Sk),

ktoré by mohla každý rok vynakladať na šport, budovať športoviská voľne prístupné občanom a podporovať kluby, ktoré na jej území pôsobia a samozrejme aj deti a mládež v škôlkach a školách.

Pri výpočte sme vychádzali z predajnej ceny pozemku v Rači na športové účely podľa znaleckého posudku z roku 2011 (117,78 Eur/m2) a 30 ročné nájomné.
117,78/30 = 3,93 Eur/m2/rok.

Celková cena ročného nájmu:

25.640 m2 x 3,93 = 100.765 Eur ročne.


Za Račianskych občianskych aktivistov – ROA
Ľubo Krampl



15 komentárov:

  1. Neskutocne tendecna informacia

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Podľa slovníka slovo tendenčný znamená:
    "tendenčný príd. m. majúci určitú tendenciu, ideu, zásadu, snahu, cieľ, uskutočňujúci určitý zámer: t-é umenie;"
    Čiže súhlasím s anonymným, že je to tendenčná informácia.
    Tendenciou, čiže cieľom autora článku je dať na vedomie ostatným, že v Rači môže prísť k transakcii, ktorá nemusí byť na osoh občanov Rače. Ja autorovi článku p. Kramplovi ďakujem a zdieľam jeho obavy s ním. Jaro

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Cielom tu skor bolo uplne pomylit, aby ludia nevedeli, co si maju mysliet. Esteze mame zdravy rozum a logiku...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pan Krampl sa pod svoj nazor podpisal. Ocakavam, ze tak urobia aj dalsi, co o nom diskutuju. V tejto veci treba vsetko starostlivo premysliet a v pripadnych dlhodobych zmluvach dohodnut vyvazene prava a povinnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ak to ma byt za 1 Evro, tak to chce vyraznejsie vyhody pre Racanov...ze jo Pimpilinsky?...ci jeden Racan uz iste vyhody ma?
    Cely projekt je hovadina na n-tu, nedomyslene..
    P Figusch, ano ale vieme aj ako sa daju obist zmluvne zavazky...sucasna sro krachne, preberie zavazky ina sro, ta nakoniec urobi dlhy a v ramci exekucie to kupi nijaka ina firma z Belize a nakoniec tam bude o 10 rokov kasino. A my budeme len cumiet...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pán Krampl. nám dúfam postavý športoviská takého rozsahu určite zo zdrojov MČ :-) Akože väčši blbosť som nečítal už roky. V prvom rade si treba uvedomiť, že môžme byť radi, že takáto investícia sa udeje práve v Rači. Investície do športu sa totiž nedajú vyjadriť len obyčajným číslami ale hlavne prínosom. keby p.Krampl sa trošku zaujímal o športové dianie v našej spoločnosti, takýto nájom je úplne bežný za výstabu športovísk. Ale to asi p. Krampl neovláda. Nech skôr si skúsi spomenúť ako hlasoval za škandalózný prenájom zdravotného strediska jeho nadriadenému p.Zvonárovi alebo ako nadobudol ako poslanec za babku nebytové prietory+ pozemky, ktoré vzápäti predal na výstavbu ohyzdného modrého obytného domu pri Experimentálke. Treba sa pozerať do vlastného hrnca.
    Jaroslav

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anonymný 5.6. 9:28
    Ked ti to investor postaví za svoje financne prostriedky, tiez asi chce aby sa mu to niejako vratilo a preto chce prenajom za 1 EURO. Ale na to aby si nieco taketo pochopil, by si musel mat v hlave dáno, nie nasráno. Toto je typický postoj zakomplexovaných vychytralcov, ktorí len mudrujú, ale nikdy ničím neprispeli spoločnosti.
    Všetko len dajte nám, urobte nám, vyriešte nám, starajte sa o nás.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Anonymny 16. 6.2014 7:11
    Skusim to napisat v bodoch aby to pochopil aj polointeligent, napr. Vy:
    1. nikto netvrdi, ze nema byt prenajom zvyhodneny, dokonca aj 1 Euro nezavrhujeme, ale ziadame vacsie vyhody pre obcanov, nie tie, ktore boli odprezentovane (ale to by si musel nieco o tych projektoch vediet)
    2. neviem o tom, ze by projekty odprezentovali Cost–benefit analysis alebo Total cost of ownership analyzy, ktore by ukazali celu (aspon financnu) cast bussines case
    3. my obcania si chceme chranit svoje prostredie, kedze vsetci zamestnanci z daneho komplexu budu parkovat pod nasimi domami, ktore sme si opravili a starame sa aj o poriadok a aj zelen - to znamena, ze nejde o vykrik zakomplexovanych ludi, ale praveze uvedomelych ludi, ale typek ako ty, ktory za vsetkym vidi len peniaze a zas len peniaze to nikdy nepochopi ...a vsetci ostatni, ktory nahodou nesuhlasia s prilis zvyhodnenym najmom su luzri, lebo nechnapli hned po "uzasnej" ponuke. Zial v tomto pripade uzasnej len pre investora.

    Inymi slovami, opakujem aby to pochopil aj dement, co vidi len po svoju penazenku: obcania Race nepotrebuju obrovsky sportovy komplex, ktory koniec koncov ani nebudu vyuzivat, ale budu mat z neho len nevyhody - zahustenu dopravu a obmedzenie v pocte parkovacich miest (urcite budu mat vsetci zamestnanci a navstevnici parkovacie miesto priamo v areali...na to zabudnite. Cele Krasnany budu obsadene ich autami, kedze elektrickou urcite chodit nebudu.)

    My nechcem nic aby ste nam dali, my ten komplex jednudocho nechceme, najlepsie za akychkolvek podmienok. Nas polointeligentny chlapecek zase nepochopil, ze my od mesta a ani mestskej casti v tomto pripade nechceme nic, len nam dajte uz sakra pokoj, nech mame moznost tu zit a nie prezivat s nervami. My si poradime aj bez investora, my ho tu nepotrebujeme. Takze svoje priblble argumenty "vsetko nam dajte" si strcte do prd.....opakujem nic nechceme od nikoho. Uz si pochopil blbecek?

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Taketo utoky si nechaj pre seba a pokial mas problem suvysiaci s rozrastanim a zahustovanim MC tak sa odstahuj na samotu do lesa. Toto je naozaj uzasne, dnes si tu chce rozkazovat kadejaky truhlik, ktory si mysli ze kupou styroch stien na jeho 80m2 vlastni celu MC.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Myslim, ze obcania v Raci nerozkazuju ani nahodou a v tom je problem. Rozkazuju tu len investori a doveloperi. Kupoval som nehnutelnost s istym charakterom okolia. Keby som chcel byvat pri stadione, kupim si byt na Jegeho alebo Kalinciakovej, to da rozum. Ja som si vybral Krasnany lebo charakter prostredia mi vyhovuje...ano nevyhovuje mi obrovsky hluk, zapchy na ceste do prace a z prace, smrad z vyfukovych plynov, budova na budove, kde si ludia kukaju z okna do okna, nemoct kde zaparkovat ked nahodou pouzijem auto (vyuzivam MHD) a odpadky vsade okolo mna - som asi fakt divny. Ak si kupujete nehnutelnost a dane okolie je ake je, je to vase rozhodnutie, ale ak si kupite nehnutelnost, ktora vam vyhovuje a nejaky magor tam furt nieco pcha, len kvoli prachom investora, tak je to nefer voci obyvatelom, ktori tam uz byvaju a je to do istej miery zasah do ich prav. Takze ako obcan tejto casti mam ovela vacsie pravo do toho kafrat ako obcan, ktory bude vyuzivat tieto sluzby. Nehovoriac o tom, ze je to ekonomicky nevyhodne pre obyvatelov Race...zatial ziadny projekt nedokazal, ze to tak nie je. A na margo utokov...zacal ste prvy, takze se.iete do vlastneho hniezda.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ...ak by som sa odstahoval na samotu do lesa, mozem vam garantovat, ze sa najde dalsi pako, co to tam dovrze (vid lesy na Kolibe). Byval som isty cas prave na takejto samote a bolo to rovnake, kazdy len zhodnotit pozemok, lebo chcel prachy a prachy a zase len prachy. Aj vzhladom na moj pobyt v zahranici sa nenecham presvedcit, ze toto co sa deje v Raci je normalne. Nie, nie je. Neda sa donekonecna ustupovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ako obcan si mozem vybrat dve varianty:

    1. som za komplex a zahustovanie budov

    vyhody:
    -mozem sa sprotovo vyzit (sice ma to nieco stoji, ale mam to blizko, sice mozem vybehnut radsej do lesa, ale ja si urcite zahram squash - je to lepsie na zdravie)

    nevyhody:
    -pritiahnutie vacsieho poctu aut
    - zahustenie dopravy, kludnejsimi jendomserkami sa budu zrazu prehanat viac a viac aut
    - vzhladom na zvysenie prachu a emisii v ovzdusi, budem mat v neskorsom veku problem splucami, astma, alergie, rakovina
    - zo stresu z poctu ludi, hlukoveho smogu, smogu, dalsie zdravotne problemy...nespavost, caste respiracne ochorenia, psychicke ochorenia
    - nemoznost v klude zaparkovat - stres, hlavne ked mate male deti
    - deti sa nemozu hrat, bicyklovat lebo mate strach ked okol nich chodia neustale auta

    2. ak som proti komplexu a zahustovaniu

    nevyhody:
    - nemam sportove vyzitie vo forme jedneho komplexu

    vyhody:
    - zijem bez vyrazneho stresu - bez hluku
    - nebojim sa prejst cez cestu, ani deti
    - nemam vysokre riziko respiracnych chorob ako astma, zapal priedusiek, alergie, kozne infekcie
    - mam istotu, ze ked pridem od lekara s detmi, mozem na svojej ulici (enmusi byt hned pri dome) aj budem moct zaparkovat a vylozit dieta co ma zlomenu nohu, alebo ma vysoke teploty bez toho aby som sa trapil, ci je to daleko, alebo musim davat blikacky
    - menej odpadkov od navstevnikov komplexu

    Hmmmm, tazky vyber....hold su ludia, ktori myslia maximalne 2 dni dopredu a su holt ludia, ktori vidia aj dalej a zaroven nemyslia len na seba.
    Ja sa strasne divim, ked ludia si nevidia ani za nos a nevidia vsetky tie dosledky. Holt, blby to nepochopi..uznavam.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Holt mas pravdu, blby to nepochopi. Bude pozerat len na svoj vlastny osoh, ale to ze stavba ma iny a daleko vacsi vyznam to uz nevidi. Ale noet sa comu cudovt, ludia su uz raz taki....

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Obyvatel moze akurat tak davat pripomienky, nie vsak zasahovat do cudzich prav.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. magistrat dal najomne pravo mestkej casti Raca (ergo obcanom mestkej casti Raca) - nie uradnikom, ale obcanom. Cize ak zasahujem svojim pripomienkami, tak akurat do svojich prav.

    Aky ma stavba dosah prosim vas? Vacsi vyznam? len napisat, ze ma nestaci, chcem si to precitat a poucit sa. Ja som vymenoval vsetko co ma vedie k tomuto nazoru, vy len vseobecne konstatovania s hodnotou "nula".

    Ja si viem svoj postoj obhajit konkretnymi dovodmi! Vy len skonstatujete, ze ma vacsi vyznam. Dakujem pekne za take argumenty.

    OdpovedaťOdstrániť