Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

10.4.14
0
Som Bratislavčanka a dlhé roky som vyrastala prakticky v strede mesta, vedľa krásneho parku na Račianskom mýte. Preto som veľmi trpela na sídlisku Šajby, kam som sa pred 25 rokmi odsťahovala s rodinou a vychovávala svoje dve deti. Toto miesto bolo a stále je odčlenené od MČ Bratislava - Rača a prakticky aj od mesta ako takého.

Zabudnuté miesto... ale to môže byť aj výhoda!

Keď som sa pred časom zamýšľala, čo by pomohlo tomu, aby sa mne a mojej rodine lepšie žilo, mala som len dve možnosti, odsťahovať sa, alebo priložiť ruku k dielu a pomôcť upraviť svoje okolie. Vybrala som sa tou ťažšou cestou. Nemala som žiadne ambície politické, môj záujem o sídlisko bol čisto praktický, chcela som lepšiu kvalitu života, čistotu a poriadok. Poukázať na nedostatky a pomôcť ich riešiť. Netušila som, koľko námahy a stresu budem mať pri riešení problémov okolo sídliska a aké ťažké bude posunúť veci k náprave.

Prakticky dennodenne sa venujem pár hodín sídlisku, buď píšem listy, maily, dojednávam stretnutia a neustále komunikujem s ľuďmi zo sídliska, ktorí aktívne spolupracujú. Informujem o nedostatkoch, hľadám riešenie k náprave. Uvedomujem si, že informácie na Šajby chodia len sporadicky, nie je tu žiadna informačná tabuľa, kde by sa ľudia dočítali, čo sa rieši, ako sa postupuje. Zostáva to len na ľuďoch, buď sa mňa osobne spýtajú, alebo tí aktívnejší si prečítajú občan.sk, račan.sk alebo Dagmar Gelingerová.račan.sk.

Čo ma poslednú dobu fakt potešilo???

Asi telefonický rozhovor s riaditeľkou materskej škôlky na Šajbách, ktorá sa vyjadrila veľmi pozitívne k práci nás Šajbárov, k mojej aktivite a taktiež veľmi pekne hovorila o tomto kúsku zeme. Tento postoj si veľmi vážim, nakoľko je to človek s dlhoročnými skúsenosťami. Ale takých ľudí je na sídlisku viac, ráno stretávam psíčkára (nepoznám jeho meno, len meno psa), ktorý býva neďaleko nášho sídliska a aby bol užitočný, každý deň na svojej prechádzke pozbiera množstvo odpadkov a tak sa snaží skrášliť naše sídlisko. Poznám pani, ktorá až s chirurgickou presnosťou upravuje záhradu okolo svojho domu.

Áno, aj keď si plne uvedomujem nedostatky sídliska (hlavne zlá doprava, žiadne bankomaty, málo obchodov), je tu aj veľa pozitívneho. Celé sídlisko je malé, všetci sa viac či menej poznáme, všetky domy sú v dostatočnej vzdialenosti od seba, určite tu nie je taká hustota ako v iných mestských častiach (Dlhé Diely, Petržalka), všetky domy sú novo zateplené, farebne odlíšené, každý dom sa vynovuje, okolie sa upravuje a čo je veľmi podstatné, v každom dome je určený človek, čo sa o daný dom stará. A je to vidieť! Rodiny, ktoré majú malé deti, majú škôlku prakticky pod oknami. Je tu detské ihrisko. Aj keď je známy problém s parkovaním, stále je tu dostatok miesta na parkovanie, je tu veľa možností športovať vonku, prakticky pár metrov je poľovný revír, neďaleko sú Malé Karpaty. Ja tvrdím že všetko je v ľuďoch, my všetci musíme priložiť ruku k dielu a postarať sa o to, aby sa nám lepšie žilo. Nik to za nás neurobí.

Moja priorita je, aby sídlisko Šajby bolo súčasť MČ Bratislava - Rača, ale nie len papierovo, ale aby problémy ľudí boli vypočuté a v konečnom dôsledku aj riešené. Budem bojovať o to, aby nás Šajbárov bolo počuť na zastupiteľstvách, aby sa konečne zodpovední úradníci zaoberali sídliskom ako takým a neprehliadali ho.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára