Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

5.10.12
0
Som tak trochu športovo založený a i keď som rád, že mám kde ísť aj cez nedeľné popoludnie, potešil som sa kamošovmu nápadu pozrieť niečo k susedom. Nemal som predstavu kam to vlastne ideme a po 3 hodinách jazdy autom som tipoval, že to sme dosť hlboko v Rakúsku. Napokon, tu je záznam z GPS - jazda autom tam: http://connect.garmin.com/activity/228124011 

Bärenschützklamm /medvedia roklina/ Pár faktov o rokline Bärenschützklamm Roklina bola pre turistický ruch prvý raz sprístupnená pred viac ako sto rokmi a v roku 1978 bola vyhlásená za prírodnú pamiatku (dodnes sú v nej zakázané akékoľvek horolezecké aktivity). Systém drevených rebríkov a lávok bol vybudovaný v roku 1901. Od roku 1948 sa o údržbu turistického chodníka starajú členovia Alpenclubs (Alpského klubu), konkrétne sekcia Mixnitz des Österreichischen Alpenvereines (Rakúske alpské združenie Mixnitz). V roku 1997 sa roklinou prehnala obrovská búrka, ktorá zničila väčšinu lávok a rebríkov. Našťastie členovia klubu trasu opravili počas niekoľkých rokov (na niektorých miestach môžete vidieť torzá kovových rebríkov a konzoly v skalách, ktorými si pracovníci pri oprave pomáhali). V rokline sa nachádza 49 drevených rebríkov a 115 drevených lávok a mostíkov s počtom 2900 stupienkov, celkovo na dĺžke 1400 m. Prevýšenie v rokline je 450 m – vstup sa nachádza vo výške 750 m a východ z rokliny vo výške 1200 m. Otvorená je od 1. mája do 30. októbra. Do rokliny sa vstupuje približne po hodine cesty od parkoviska. Vstupné pre školské skupiny je 2,60 €/dieťa, deti vo veku od 6 do 16 rokov taktiež 2,60 €, pre dospelých 3,50 € a skupiny nad 30 členov 3,00 €/osoba (vedúci skupiny má vstup voľný). Parkovné je bezplatné, no počítajte s tým, že roklina je veľmi populárna a už od skorého rána plná turistov. Ak prídete neskôr, nemusíte nájsť parkovacie miesto a budete musieť auto nechať niekde v obci Mixnitz. Pre autobusy je vstup do obce Mixnitz zakázaný. Roklina je jednosmerná!  

Vstup do tiesňavy začína okolo drobných stavieb, všade je čísto, nikde sa nepovaľujú PET fľaše ako u nás
hospodárska usadlosť
To je oficialny vstup do rokliny, okolo stánku na predaj vstupného
Začiatok drevených rebríkov. Bezpečnosť turistu je prvoradá. Kto chce adrenalín, nech skúsi niečo iné.
Vodopádiky a skalné previsy. Tu som dokonca stratil signál GPS.
Pohľad na prejdenú trasu. Turistov je tu skutočne dosť.
Strmé steny rokliny nad nami
Strmé stúpanie po rebríkoch
Opäť vodopády. Tu je vidno systém rebríkovej konštrukcie a oceľových konzol upevnených do skál
Opäť strata GPS signálu, tá roklina je snáď nekonečná!
Chata na konci stúpania (záver bol bez rebríkov), tu si môžete dať dobré pivo za tridridsať
Usadlosť okolo chaty, nadmorská výška čosi slabo nad 1200 m n.m. (auto sme nechali na parkovisku v nadm.výške 497 m n.m.)
Orientačné tabule
Pohľad do údolia pri schádzaní dolu
Prejdená trasa na mape
a okruh Bärenschützklamm podla GPS http://connect.garmin.com/activity/228122262 .
 Ten zostup bol náročnejší než výstup. Doporučujem nejaké bandáže na kolená, lebo ja stále cítim bolesť okolo kolien, hlavne tie úpony dostali pri zostupe zabrať.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára